Zomerse stoemp met gebakken beenham

Een ‘schel’ gekookte beenham is lekker op de boterham, maar je kunt er nog veel meer mee doen. De zoute smaak past bijvoorbeeld perfect bij een gezonde stoemp met veel groenten.De stoemp is ideaal om de restjes groenten uit je koelkast weg te werken. Ik gebruik jonge wortelen en courgette, maar andere groenten kunnen natuurlijk ook. De salsa verde geeft een pittige, lichtzure toets die perfect bij de geitenkaas in de stoemp past.

Ingrediënten

  • 2 handvol kervel
  • 1 handvol peterselie
  • 1 handvol dragon
  • 3 augurk
  • 1 eetlepel mosterd
  • scheutje olijfolie
  • scheutje witte wijnazijn
  • zout
  • peper
  • 400 g beenham
  • 800 g aardappel
  • 500 g wortel
  • 1 courgette
  • 459 g erwten
  • 1 ui
  • 2 bussel knoflook
  • 200 g geitenkaas
  • scheutje melk
  • scheutje olijfolie
  • klontje boter
  • snuifje zout
  • 5 lente-uitje

Benodigdheden

  • een hakmolen
  • een pureestamper

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De salsa verde

Maak eerst de salsa verde.
Doe de kervel met de peterselie en de dragon in de hakmolen en laat draaien. Doe er een scheut olijfolie, een scheutje azijn, een eetlepel mosterd, de kappertjes en de augurkjes bij. Kruid met peper en zout.
Laat de hakmolen draaien tot je een dikke, friszure saus krijgt.

De stoemp

Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Kook ze gaar in licht gezouten water.

Pel de ui en snipper hem heel fijn. Pel de knoflook, hak hem fijn en kneus hem met het plat van een groot mes.

Spoel de wortelen goed onder stromend water. Jonge wortelen moet je in principe niet schillen. Snijd ze in dunne rondjes.

tip Als je meerdere groenten samen laat garen, begin je met de hardste groenten die het langst moeten garen en doe je er pas later de ‘zachtere’ soorten bij.

Verwarm een scheut olijfolie in een pan en fruit de ui. Doe er de look en de wortelen bij. Voeg een scheut water toe en laat stoven tot de wortelen bijna gaar zijn op een laag vuur. Er mag een deksel op de pan.

Was de courgette en snijd de boven- en onderkant weg. Snijd het vruchtvlees van de zaadlijsten en snijd het in blokjes.

Doe de courgetteblokjes bij de wortelen en laat meestoven. Voeg er ten slotte het zakje diepvrieserwtjes aan toe, roer goed om en laat alle groenten gaar en warm worden.

Giet de aardappelen af en plet ze met de pureestamper. Voeg er een klontje boter, een scheutje melk, de geitenkaas en een eierdooier aan toe. Meng goed en breng op smaak met een snuifje zout.

Het eiwit kan je invriezen om later te gebruiken in een andere bereiding.

Doe de gare groenten bij de puree en schep om.

Snijd de ham in blokjes. Smelt een klontje boter in een pan en bak de ham kort aan.

Snipper het wit en het lichtgroen van de lente-uien fijn.

Schep een flinke portie puree op elk bord en leg er de gehakken hamblokjes bij. Strooi er de gesnipperde lente-ui over en werk af met een paar lepels salsa-verde.

Zomerse stoemp met gebakken beenham