Zalm met puree, schorseneren en hollandaise met pickles
Zalm met puree, schorseneren en hollandaise met pickles
Schorseneren worden ook wel eens ‘de asperges van de arme man’ genoemd. Maar ze smaken heel anders en zijn superlekker. Je maakt ze altijd klaar in een blanc om ze mooi wit te houden. Jeroen serveert ze met zalm, een hollandaisesaus en puree met veel peterselie.
Zalm met puree, schorseneren en hollandaise met pickles
Zalm met puree, schorseneren en hollandaise met pickles
Schorseneren worden ook wel eens ‘de asperges van de arme man’ genoemd. Maar ze smaken heel anders en zijn superlekker. Je maakt ze altijd klaar in een blanc om ze mooi wit te houden. Jeroen serveert ze met zalm, een hollandaisesaus en puree met veel peterselie.
Ingrediënten
4 personen
Loskokende aardappelen
800 g
Citroenen
1,16
Bloem
2 el
Zout
Schorseneren
1.000 g
Eierdooiers
5
Witte wijn
2 dopje
Boter
200 g
Boter
Boter
1 een klontje
Cayennepeper
Peper
Picklessaus
2 el
Zalmfilets
600 g
Melk
1 scheutje
Nootmuskaat
Platte peterselie
1 bosje
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
De schorseneren
1 citroen, 2 el bloem, zout
1
Doe water in een kookpot met het sap van de citroen, bloem en een snuif zout. Zet de blanc nog niet op het vuur.
1.000 g Schorseneren
2
Was en schil de schorseneren heel grondig.
3
Leg de schorseneren in de blanc en breng aan de kook. Zet een deksel op de kookpot en laat ze garen.
4
Giet af en spoel onder koud water zodat de restjes van de blanc verdwijnen.
De aardappelpuree
800 g Loskokende aardappelen, zout
5
Schil de aardappelen en kook ze gaar in water met een snuifje zout.
De hollandaise
6
Gebruik als ‘dopje’ een halve eierschaal.
3 eierdooiers, 2 dopje witte wijn
7
Klop de eieren schuimig met de witte wijn (of water). Zet de pan op het vuur en blijf verder kloppen met een garde in de vorm van een 8 tot het mengsel goed schuimt.
200 g boter
8
Snijd de boter in kleine blokjes en smelt ze één voor één in de saus op een heel laag vuur. Zorg ervoor dat de saus niet kookt, want dan schift de saus.
TIPNormaal gezien moet je de boter klaren. Je laat dan de onzuiverheden in de boter naar beneden zakken en doet ze dan pas in de saus. Maar het lukt ook perfect zonder klaren.
zout, cayennepeper, 0,16 citroenen, peper, 2 el Picklessaus
9
Breng de hollandaisesaus op smaak met een snuifje zout, cayennepeper, enkele druppels citroensap, peper en pickles.
De zalm
600 g zalmfilets, peper, zout
10
Verdeel de vis in porties en kruid met peper en zout.
boter
11
Smelt een klontje boter in een pan. Bak de vis eerst op de velkant.
12
Draai de zalm om als hij bijna gaar is.
Afwerken en serveren
2 eierdooiers, 1 een klontje boter, 1 scheutje melk, nootmuskaat, zout
13
Giet de aardappelen af en plet ze met de eierdooiers, een klontje boter en een scheutje melk. Breng op smaak met nootmuskaat en wat zout.
1 bosje platte peterselie
14
Snipper de peterselie en meng hem door de puree.
15
Verwarm de schorseneren op het vuur in een klein beetje water met wat peper.
16
Serveer de zalm met de peterseliepuree, de schorseneren en de hollandaisesaus met pickles.
Wat vond je van dit recept?
Geef je mening en help anderen om de perfecte keuze te maken!De schorseneren
1 citroen, 2 el bloem, zout
1
Doe water in een kookpot met het sap van de citroen, bloem en een snuif zout. Zet de blanc nog niet op het vuur.
1.000 g Schorseneren
2
Was en schil de schorseneren heel grondig.
3
Leg de schorseneren in de blanc en breng aan de kook. Zet een deksel op de kookpot en laat ze garen.
4
Giet af en spoel onder koud water zodat de restjes van de blanc verdwijnen.
De aardappelpuree
800 g Loskokende aardappelen, zout
5
Schil de aardappelen en kook ze gaar in water met een snuifje zout.
De hollandaise
6
Gebruik als ‘dopje’ een halve eierschaal.
3 eierdooiers, 2 dopje witte wijn
7
Klop de eieren schuimig met de witte wijn (of water). Zet de pan op het vuur en blijf verder kloppen met een garde in de vorm van een 8 tot het mengsel goed schuimt.
200 g boter
8
Snijd de boter in kleine blokjes en smelt ze één voor één in de saus op een heel laag vuur. Zorg ervoor dat de saus niet kookt, want dan schift de saus.
TIPNormaal gezien moet je de boter klaren. Je laat dan de onzuiverheden in de boter naar beneden zakken en doet ze dan pas in de saus. Maar het lukt ook perfect zonder klaren.
zout, cayennepeper, 0,16 citroenen, peper, 2 el Picklessaus
9
Breng de hollandaisesaus op smaak met een snuifje zout, cayennepeper, enkele druppels citroensap, peper en pickles.
De zalm
600 g zalmfilets, peper, zout
10
Verdeel de vis in porties en kruid met peper en zout.
boter
11
Smelt een klontje boter in een pan. Bak de vis eerst op de velkant.
12
Draai de zalm om als hij bijna gaar is.
Afwerken en serveren
2 eierdooiers, 1 een klontje boter, 1 scheutje melk, nootmuskaat, zout
13
Giet de aardappelen af en plet ze met de eierdooiers, een klontje boter en een scheutje melk. Breng op smaak met nootmuskaat en wat zout.
1 bosje platte peterselie
14
Snipper de peterselie en meng hem door de puree.
15
Verwarm de schorseneren op het vuur in een klein beetje water met wat peper.
16
Serveer de zalm met de peterseliepuree, de schorseneren en de hollandaisesaus met pickles.
Wat vond je van dit recept?
Geef je mening en help anderen om de perfecte keuze te maken!Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
1u
Ingrediënten
Loskokende aardappelen
800 g
Citroenen
1,16
Bloem
2 el
Zout
Schorseneren
1.000 g
Eierdooiers
5
Witte wijn
2 dopje
Boter
200 g
Boter
Boter
1 een klontje
Cayennepeper
Peper
Picklessaus
2 el
Zalmfilets
600 g
Melk
1 scheutje
Nootmuskaat
Platte peterselie
1 bosje
Zalm met puree, schorseneren en hollandaise met pickles
Schorseneren worden ook wel eens ‘de asperges van de arme man’ genoemd. Maar ze smaken heel anders en zijn superlekker. Je maakt ze altijd klaar in een blanc om ze mooi wit te houden. Jeroen serveert ze met zalm, een hollandaisesaus en puree met veel peterselie.Instructies
De schorseneren
1 citroen, 2 el bloem, zout
1
Doe water in een kookpot met het sap van de citroen, bloem en een snuif zout. Zet de blanc nog niet op het vuur.
1.000 g Schorseneren
2
Was en schil de schorseneren heel grondig.
3
Leg de schorseneren in de blanc en breng aan de kook. Zet een deksel op de kookpot en laat ze garen.
4
Giet af en spoel onder koud water zodat de restjes van de blanc verdwijnen.
De aardappelpuree
800 g Loskokende aardappelen, zout
5
Schil de aardappelen en kook ze gaar in water met een snuifje zout.
De hollandaise
6
Gebruik als ‘dopje’ een halve eierschaal.
3 eierdooiers, 2 dopje witte wijn
7
Klop de eieren schuimig met de witte wijn (of water). Zet de pan op het vuur en blijf verder kloppen met een garde in de vorm van een 8 tot het mengsel goed schuimt.
200 g boter
8
Snijd de boter in kleine blokjes en smelt ze één voor één in de saus op een heel laag vuur. Zorg ervoor dat de saus niet kookt, want dan schift de saus.
TIPNormaal gezien moet je de boter klaren. Je laat dan de onzuiverheden in de boter naar beneden zakken en doet ze dan pas in de saus. Maar het lukt ook perfect zonder klaren.
zout, cayennepeper, 0,16 citroenen, peper, 2 el Picklessaus
9
Breng de hollandaisesaus op smaak met een snuifje zout, cayennepeper, enkele druppels citroensap, peper en pickles.
De zalm
600 g zalmfilets, peper, zout
10
Verdeel de vis in porties en kruid met peper en zout.
boter
11
Smelt een klontje boter in een pan. Bak de vis eerst op de velkant.
12
Draai de zalm om als hij bijna gaar is.
Afwerken en serveren
2 eierdooiers, 1 een klontje boter, 1 scheutje melk, nootmuskaat, zout
13
Giet de aardappelen af en plet ze met de eierdooiers, een klontje boter en een scheutje melk. Breng op smaak met nootmuskaat en wat zout.
1 bosje platte peterselie
14
Snipper de peterselie en meng hem door de puree.
15
Verwarm de schorseneren op het vuur in een klein beetje water met wat peper.
16
Serveer de zalm met de peterseliepuree, de schorseneren en de hollandaisesaus met pickles.