dako logo
Populaire thema's
Zoeken op
Venkelsoep met saffraan en Spaanse chorizo (thumbnail)Venkelsoep met saffraan en Spaanse chorizo

Venkelsoep met saffraan en Spaanse chorizo

1u 20m
16
-
2.2K
Recepten

Venkelsoep met saffraan en Spaanse chorizo

Koken met venkel vraagt voor sommige mensen een klein beetje culinaire moed. Deze groente met een zacht anijsaroma is in elke supermarkt of groentewinkel te verkrijgen, maar ze verdient het om door nog meer mensen ontdekt te worden. In Vlaanderen hebben we immers excellente venkelkwekers. In dit recept gebruikt Jeroen de venkel als soepgroente, gecombineerd met stukjes pittige Spaanse chorizo.
Venkelsoep met saffraan en Spaanse chorizo (thumbnail)Venkelsoep met saffraan en Spaanse chorizo

Venkelsoep met saffraan en Spaanse chorizo

1u 20m
16
-
2.2K
Recepten

Venkelsoep met saffraan en Spaanse chorizo

Koken met venkel vraagt voor sommige mensen een klein beetje culinaire moed. Deze groente met een zacht anijsaroma is in elke supermarkt of groentewinkel te verkrijgen, maar ze verdient het om door nog meer mensen ontdekt te worden. In Vlaanderen hebben we immers excellente venkelkwekers. In dit recept gebruikt Jeroen de venkel als soepgroente, gecombineerd met stukjes pittige Spaanse chorizo.
Type gerechtSoep
Totale tijd1u 20m
Ingrediënten16
Beoordeling-
Aantal likes2.2K

Ingrediënten

4 personen
Aardappelen
2
Ui
1
Look
1 teentje
Saffraan
1 tl
Citroensap
1 scheutje
Anijslikeur
1 scheutje
Steranijs
1
Kippenbouillon
1 l
Bouquet garni
1
Room
0,1 l
Boter
1 klontje
Olijfolie
Chorizo
4 plak
Peper
Zout
Venkelknollen
2

Benodigdheden

Keukentouw, staafmixer

Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden

Instructies

Venkelsoep met saffraan en Spaanse chorizo

1 ui, 1 teentje Look, 2 venkelknollen
1
Versnipper de look en snij de ui in grove stukken. Doe hetzelfde met de venkel, maar hou (een deel van) de fijne groene blaadjes apart. Die gebruiken we later als garnering.
1 klontje boter
2
Stoof de uien, de look en de venkel samen aan in een beetje boter. Doe dit op een matig vuur en roer alles goed om want de groenten mogen niet kleuren.
1 scheutje citroensap, 1 tl saffraan
3
Voeg in een kopje het citroensap en de saffraandraadjes samen en roer. Giet het felgele mengsel in de pot met groenten. Roer alles goed om.
1 scheutje anijslikeur
4
Giet een flinke scheut anijslikeur (pastis) in de pot. Wie van een beetje spektakel houdt, mag dit flamberen. Anders laat je alles nog even stoven, zodat de alcohol kan verdampen.
1 bouquet garni
5
Bind met keukentouw de ingrediënten van de bouquet garni (kruidentuiltje) samen: peterseliestengels, enkele takjes tijm en een paar laurierblaadjes.
1 l Kippenbouillon, 1 Steranijs, 2 aardappelen
6
Blus met de kippenbouillon en voeg de bouquet garni en het steranijs toe. Schil en versnijd de aardappels en doe ook deze bij de soep.
7
Zet het deksel op de pot en laat de soep 45 à 60 minuten pruttelen op een zacht vuurtje.
8
Vis het steranijs en het kruidentuiltje uit de soep en mix ze fijn.
0,1 l Room
9
Voor een meer verfijnd gerecht kan je de soep zeven en/of er room aan toe voegen.
10
Laat de gemixte soep nog even verder pruttelen op een zacht vuur.
4 plak chorizo, olijfolie
11
Snij de dikke sneetjes chorizo in kleine blokjes (brunoise). Doe een scheutje olijfolie in een pan en bak de stukjes Spaanse worst kort aan. Hou ook de roodgekleurde bakolie bij.
peper, zout
12
Kruid de soep naar smaak met peper van de molen en wat zout. Serveer in diepe borden en garneer elk bord met de blokjes chorizo, enkele fijne takjes venkelgroen en druppel er een beetje rode bakolie overheen.
1
Versnipper de look en snij de ui in grove stukken. Doe hetzelfde met de venkel, maar hou (een deel van) de fijne groene blaadjes apart. Die gebruiken we later als garnering.
2
Stoof de uien, de look en de venkel samen aan in een beetje boter. Doe dit op een matig vuur en roer alles goed om want de groenten mogen niet kleuren.

Instructies

Venkelsoep met saffraan en Spaanse chorizo

1 ui, 1 teentje Look, 2 venkelknollen
1
Versnipper de look en snij de ui in grove stukken. Doe hetzelfde met de venkel, maar hou (een deel van) de fijne groene blaadjes apart. Die gebruiken we later als garnering.
1 klontje boter
2
Stoof de uien, de look en de venkel samen aan in een beetje boter. Doe dit op een matig vuur en roer alles goed om want de groenten mogen niet kleuren.
1 scheutje citroensap, 1 tl saffraan
3
Voeg in een kopje het citroensap en de saffraandraadjes samen en roer. Giet het felgele mengsel in de pot met groenten. Roer alles goed om.
1 scheutje anijslikeur
4
Giet een flinke scheut anijslikeur (pastis) in de pot. Wie van een beetje spektakel houdt, mag dit flamberen. Anders laat je alles nog even stoven, zodat de alcohol kan verdampen.
1 bouquet garni
5
Bind met keukentouw de ingrediënten van de bouquet garni (kruidentuiltje) samen: peterseliestengels, enkele takjes tijm en een paar laurierblaadjes.
1 l Kippenbouillon, 1 Steranijs, 2 aardappelen
6
Blus met de kippenbouillon en voeg de bouquet garni en het steranijs toe. Schil en versnijd de aardappels en doe ook deze bij de soep.
7
Zet het deksel op de pot en laat de soep 45 à 60 minuten pruttelen op een zacht vuurtje.
8
Vis het steranijs en het kruidentuiltje uit de soep en mix ze fijn.
0,1 l Room
9
Voor een meer verfijnd gerecht kan je de soep zeven en/of er room aan toe voegen.
10
Laat de gemixte soep nog even verder pruttelen op een zacht vuur.
4 plak chorizo, olijfolie
11
Snij de dikke sneetjes chorizo in kleine blokjes (brunoise). Doe een scheutje olijfolie in een pan en bak de stukjes Spaanse worst kort aan. Hou ook de roodgekleurde bakolie bij.
peper, zout
12
Kruid de soep naar smaak met peper van de molen en wat zout. Serveer in diepe borden en garneer elk bord met de blokjes chorizo, enkele fijne takjes venkelgroen en druppel er een beetje rode bakolie overheen.
1
Versnipper de look en snij de ui in grove stukken. Doe hetzelfde met de venkel, maar hou (een deel van) de fijne groene blaadjes apart. Die gebruiken we later als garnering.
2
Stoof de uien, de look en de venkel samen aan in een beetje boter. Doe dit op een matig vuur en roer alles goed om want de groenten mogen niet kleuren.

Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
dako logo
Venkelsoep met saffraan en Spaanse chorizo (thumbnail)Venkelsoep met saffraan en Spaanse chorizo
4 personen
1u 20m
Ingrediënten
Aardappelen
2
Ui
1
Look
1 teentje
Saffraan
1 tl
Citroensap
1 scheutje
Anijslikeur
1 scheutje
Steranijs
1
Kippenbouillon
1 l
Bouquet garni
1
Room
0,1 l
Boter
1 klontje
Olijfolie
Chorizo
4 plak
Peper
Zout
Venkelknollen
2

Venkelsoep met saffraan en Spaanse chorizo

Koken met venkel vraagt voor sommige mensen een klein beetje culinaire moed. Deze groente met een zacht anijsaroma is in elke supermarkt of groentewinkel te verkrijgen, maar ze verdient het om door nog meer mensen ontdekt te worden. In Vlaanderen hebben we immers excellente venkelkwekers. In dit recept gebruikt Jeroen de venkel als soepgroente, gecombineerd met stukjes pittige Spaanse chorizo.
Instructies

Venkelsoep met saffraan en Spaanse chorizo

1 ui, 1 teentje Look, 2 venkelknollen
1
Versnipper de look en snij de ui in grove stukken. Doe hetzelfde met de venkel, maar hou (een deel van) de fijne groene blaadjes apart. Die gebruiken we later als garnering.
1 klontje boter
2
Stoof de uien, de look en de venkel samen aan in een beetje boter. Doe dit op een matig vuur en roer alles goed om want de groenten mogen niet kleuren.
1 scheutje citroensap, 1 tl saffraan
3
Voeg in een kopje het citroensap en de saffraandraadjes samen en roer. Giet het felgele mengsel in de pot met groenten. Roer alles goed om.
1 scheutje anijslikeur
4
Giet een flinke scheut anijslikeur (pastis) in de pot. Wie van een beetje spektakel houdt, mag dit flamberen. Anders laat je alles nog even stoven, zodat de alcohol kan verdampen.
1 bouquet garni
5
Bind met keukentouw de ingrediënten van de bouquet garni (kruidentuiltje) samen: peterseliestengels, enkele takjes tijm en een paar laurierblaadjes.
1 l Kippenbouillon, 1 Steranijs, 2 aardappelen
6
Blus met de kippenbouillon en voeg de bouquet garni en het steranijs toe. Schil en versnijd de aardappels en doe ook deze bij de soep.
7
Zet het deksel op de pot en laat de soep 45 à 60 minuten pruttelen op een zacht vuurtje.
8
Vis het steranijs en het kruidentuiltje uit de soep en mix ze fijn.
0,1 l Room
9
Voor een meer verfijnd gerecht kan je de soep zeven en/of er room aan toe voegen.
10
Laat de gemixte soep nog even verder pruttelen op een zacht vuur.
4 plak chorizo, olijfolie
11
Snij de dikke sneetjes chorizo in kleine blokjes (brunoise). Doe een scheutje olijfolie in een pan en bak de stukjes Spaanse worst kort aan. Hou ook de roodgekleurde bakolie bij.
peper, zout
12
Kruid de soep naar smaak met peper van de molen en wat zout. Serveer in diepe borden en garneer elk bord met de blokjes chorizo, enkele fijne takjes venkelgroen en druppel er een beetje rode bakolie overheen.