Instructies
4 personen
Venkelsoep met saffraan en Spaanse chorizo
1 ui, 1 teentje Look, 2 venkelknollen
1
Versnipper de look en snij de ui in grove stukken. Doe hetzelfde met de venkel, maar hou (een deel van) de fijne groene blaadjes apart. Die gebruiken we later als garnering.
1 klontje boter
2
Stoof de uien, de look en de venkel samen aan in een beetje boter. Doe dit op een matig vuur en roer alles goed om want de groenten mogen niet kleuren.
1 scheutje citroensap, 1 tl saffraan
3
Voeg in een kopje het citroensap en de saffraandraadjes samen en roer. Giet het felgele mengsel in de pot met groenten. Roer alles goed om.
1 scheutje anijslikeur
4
Giet een flinke scheut anijslikeur (pastis) in de pot. Wie van een beetje spektakel houdt, mag dit flamberen. Anders laat je alles nog even stoven, zodat de alcohol kan verdampen.
1 bouquet garni
5
Bind met keukentouw de ingrediënten van de bouquet garni (kruidentuiltje) samen: peterseliestengels, enkele takjes tijm en een paar laurierblaadjes.
1 l Kippenbouillon, 1 Steranijs, 2 aardappelen
6
Blus met de kippenbouillon en voeg de bouquet garni en het steranijs toe. Schil en versnijd de aardappels en doe ook deze bij de soep.
7
Zet het deksel op de pot en laat de soep 45 à 60 minuten pruttelen op een zacht vuurtje.
8
Vis het steranijs en het kruidentuiltje uit de soep en mix ze fijn.
0,1 l Room
9
Voor een meer verfijnd gerecht kan je de soep zeven en/of er room aan toe voegen.
10
Laat de gemixte soep nog even verder pruttelen op een zacht vuur.
4 plak chorizo, olijfolie
11
Snij de dikke sneetjes chorizo in kleine blokjes (brunoise). Doe een scheutje olijfolie in een pan en bak de stukjes Spaanse worst kort aan. Hou ook de roodgekleurde bakolie bij.
peper, zout
12