Pasta met balletjes en shiitake
Pasta met balletjes en shiitake
Ingrediënten
4 personen
Kalfsgehakt
1.000 g
Parmezaanse kaas
50 g
Parmezaanse kaas
Boter
Olijfolie
Nootmuskaat
Peper
Zout
Shiitake
500 g
Tomaten
400 g
Zilverui
200 g
Look
2 teentjes
Blanke fond
0,8 l
Room
0,1 l
Tomatenpuree
70 g
Laurier
4 blaadje
Tijm
3
Cayennepeper
Paprikapoeder
Pasta
500 g
Eieren
2
Benodigdheden
Een keukenmachine met k vormig hulpstuk, een schuimspaan, waterkoker
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
Voorbereiding
1
Doe de zilveruitjes in een kom en giet er kokend water over. Laat ze even weken. Op deze manier is het gemakkelijker om ze te pellen.
Advertentie
Water koken? Bespaar tot 10 minuten met een Quooker kraan!
2
Zet een grote kookpot lichtgezouten water op het vuur voor de pasta.
De balletjes
1.000 g kalfsgehakt, 50 g Parmezaanse kaas, boter, olijfolie, nootmuskaat, peper, zout, 2 eieren
3
Kruid het kalfsgehakt met peper, zout en nootmuskaat. Doe er de eieren en de geraspte Parmezaan bij. Kneed alles goed door elkaar met je handen of met de keukenmachine.
4
Rol balletjes ter grootte van een dikke knikker.
5
Smelt een klontje boter in een pan en doe er een scheut olijfolie bij. Kleur de balletjes rondom aan (ze moeten niet volledig gaar zijn) en schep ze uit de pan met een schuimspaan. Maak de pan niet schoon.
De saus
500 g shiitake, 400 g tomaten, 200 g Zilverui, 2 teentjes Look, 0,8 l blanke fond, 0,1 l Room, 70 g Tomatenpuree, 4 blaadje laurier, 3 tijm, cayennepeper, paprikapoeder, zout
6
Pel de zilveruitjes. Bak ze op een zacht vuur in het vet waarin de balletjes gebakken zijn .
7
Pel en snipper de knoflook. Plet hem en doe hem bij de zilveruitjes. Laat de uitjes garen op een zacht vuur.
8
Maak de shiitakes schoon, verwijder de steeltjes en snijd ze in stukken. Doe ze in de pan bij de uitjes en voeg er tomatenpuree aan toe. Zet het vuur wat hoger en laat bakken.
9
Giet fond en room bij de paddenstoelen. Doe er de gehaktballetjes bij en kruid met tijm, laurier, zout en peper. Laat de saus sudderen op een matig vuur.
Afwerken en serveren
500 g pasta, Parmezaanse kaas
10
Kook de pasta beetgaar. Doe een pollepel van het kookvocht bij de saus. Giet de pasta af.
11
Spoel de kerstomaten en halveer ze. Warm ze even op in de saus en kruid met cayennepeper en paprikapoeder.
12
Verdeel de pasta over diepe borden of kommen. Schep er saus over en werk af met Parmezaankrullen.
Voorbereiding
1
Doe de zilveruitjes in een kom en giet er kokend water over. Laat ze even weken. Op deze manier is het gemakkelijker om ze te pellen.
Advertentie
Water koken? Bespaar tot 10 minuten met een Quooker kraan!
2
Zet een grote kookpot lichtgezouten water op het vuur voor de pasta.
De balletjes
1.000 g kalfsgehakt, 50 g Parmezaanse kaas, boter, olijfolie, nootmuskaat, peper, zout, 2 eieren
3
Kruid het kalfsgehakt met peper, zout en nootmuskaat. Doe er de eieren en de geraspte Parmezaan bij. Kneed alles goed door elkaar met je handen of met de keukenmachine.
4
Rol balletjes ter grootte van een dikke knikker.
5
Smelt een klontje boter in een pan en doe er een scheut olijfolie bij. Kleur de balletjes rondom aan (ze moeten niet volledig gaar zijn) en schep ze uit de pan met een schuimspaan. Maak de pan niet schoon.
De saus
500 g shiitake, 400 g tomaten, 200 g Zilverui, 2 teentjes Look, 0,8 l blanke fond, 0,1 l Room, 70 g Tomatenpuree, 4 blaadje laurier, 3 tijm, cayennepeper, paprikapoeder, zout
6
Pel de zilveruitjes. Bak ze op een zacht vuur in het vet waarin de balletjes gebakken zijn .
7
Pel en snipper de knoflook. Plet hem en doe hem bij de zilveruitjes. Laat de uitjes garen op een zacht vuur.
8
Maak de shiitakes schoon, verwijder de steeltjes en snijd ze in stukken. Doe ze in de pan bij de uitjes en voeg er tomatenpuree aan toe. Zet het vuur wat hoger en laat bakken.
9
Giet fond en room bij de paddenstoelen. Doe er de gehaktballetjes bij en kruid met tijm, laurier, zout en peper. Laat de saus sudderen op een matig vuur.
Afwerken en serveren
500 g pasta, Parmezaanse kaas
10
Kook de pasta beetgaar. Doe een pollepel van het kookvocht bij de saus. Giet de pasta af.
11
Spoel de kerstomaten en halveer ze. Warm ze even op in de saus en kruid met cayennepeper en paprikapoeder.
12
Verdeel de pasta over diepe borden of kommen. Schep er saus over en werk af met Parmezaankrullen.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
50m
Ingrediënten
Kalfsgehakt
1.000 g
Parmezaanse kaas
50 g
Parmezaanse kaas
Boter
Olijfolie
Nootmuskaat
Peper
Zout
Shiitake
500 g
Tomaten
400 g
Zilverui
200 g
Look
2 teentjes
Blanke fond
0,8 l
Room
0,1 l
Tomatenpuree
70 g
Laurier
4 blaadje
Tijm
3
Cayennepeper
Paprikapoeder
Pasta
500 g
Eieren
2
Pasta met balletjes en shiitake
Om balletjes te maken, doet Jeroen meestal broodkruim en ei bij het gehakt. Op aanraden van slager Fille vervangt hij het broodkruim in dit recept door Parmezaan. Het geeft evenveel binding en voegt bovendien een lekkere smaak toe.Jeroen gebruik kalfsgehakt. Dat is minder vet, luchtiger en zachter van smaak dan varkens- of gemengd gehakt. Als je het ongekruid koopt, kun je er echt alle kanten mee uit. Het smaakt bijvoorbeeld super in deze romige pastasaus met shiitake.Instructies
Voorbereiding
1
Doe de zilveruitjes in een kom en giet er kokend water over. Laat ze even weken. Op deze manier is het gemakkelijker om ze te pellen.
2
Zet een grote kookpot lichtgezouten water op het vuur voor de pasta.
De balletjes
1.000 g kalfsgehakt, 50 g Parmezaanse kaas, boter, olijfolie, nootmuskaat, peper, zout, 2 eieren
3
Kruid het kalfsgehakt met peper, zout en nootmuskaat. Doe er de eieren en de geraspte Parmezaan bij. Kneed alles goed door elkaar met je handen of met de keukenmachine.
4
Rol balletjes ter grootte van een dikke knikker.
5
Smelt een klontje boter in een pan en doe er een scheut olijfolie bij. Kleur de balletjes rondom aan (ze moeten niet volledig gaar zijn) en schep ze uit de pan met een schuimspaan. Maak de pan niet schoon.
De saus
500 g shiitake, 400 g tomaten, 200 g Zilverui, 2 teentjes Look, 0,8 l blanke fond, 0,1 l Room, 70 g Tomatenpuree, 4 blaadje laurier, 3 tijm, cayennepeper, paprikapoeder, zout
6
Pel de zilveruitjes. Bak ze op een zacht vuur in het vet waarin de balletjes gebakken zijn .
7
Pel en snipper de knoflook. Plet hem en doe hem bij de zilveruitjes. Laat de uitjes garen op een zacht vuur.
8
Maak de shiitakes schoon, verwijder de steeltjes en snijd ze in stukken. Doe ze in de pan bij de uitjes en voeg er tomatenpuree aan toe. Zet het vuur wat hoger en laat bakken.
9
Giet fond en room bij de paddenstoelen. Doe er de gehaktballetjes bij en kruid met tijm, laurier, zout en peper. Laat de saus sudderen op een matig vuur.
Afwerken en serveren
500 g pasta, Parmezaanse kaas
10
Kook de pasta beetgaar. Doe een pollepel van het kookvocht bij de saus. Giet de pasta af.
11
Spoel de kerstomaten en halveer ze. Warm ze even op in de saus en kruid met cayennepeper en paprikapoeder.
12
Verdeel de pasta over diepe borden of kommen. Schep er saus over en werk af met Parmezaankrullen.