Instructies
4 personen
Voorbereiding
1
Doe de zilveruitjes in een kom en giet er kokend water over. Laat ze even weken. Op deze manier is het gemakkelijker om ze te pellen.
2
Zet een grote kookpot lichtgezouten water op het vuur voor de pasta.
De balletjes
1.000 g kalfsgehakt, 50 g Parmezaanse kaas, boter, olijfolie, nootmuskaat, peper, zout, 2 eieren
3
Kruid het kalfsgehakt met peper, zout en nootmuskaat. Doe er de eieren en de geraspte Parmezaan bij. Kneed alles goed door elkaar met je handen of met de keukenmachine.
4
Rol balletjes ter grootte van een dikke knikker.
5
Smelt een klontje boter in een pan en doe er een scheut olijfolie bij. Kleur de balletjes rondom aan (ze moeten niet volledig gaar zijn) en schep ze uit de pan met een schuimspaan. Maak de pan niet schoon.
De saus
500 g shiitake, 400 g tomaten, 200 g Zilverui, 2 teentjes Look, 0,8 l blanke fond, 0,1 l Room, 70 g Tomatenpuree, 4 blaadje laurier, 3 tijm, cayennepeper, paprikapoeder, zout
6
Pel de zilveruitjes. Bak ze op een zacht vuur in het vet waarin de balletjes gebakken zijn .
7
Pel en snipper de knoflook. Plet hem en doe hem bij de zilveruitjes. Laat de uitjes garen op een zacht vuur.
8
Maak de shiitakes schoon, verwijder de steeltjes en snijd ze in stukken. Doe ze in de pan bij de uitjes en voeg er tomatenpuree aan toe. Zet het vuur wat hoger en laat bakken.
9
Giet fond en room bij de paddenstoelen. Doe er de gehaktballetjes bij en kruid met tijm, laurier, zout en peper. Laat de saus sudderen op een matig vuur.
Afwerken en serveren
500 g pasta, Parmezaanse kaas
10
Kook de pasta beetgaar. Doe een pollepel van het kookvocht bij de saus. Giet de pasta af.
Ad door De Nieuwe Levensgenieter

Wist je dat...? Door volkoren pasta (en geen witte) te kiezen, geef je moeiteloos een boost aan je gezondheid. Volkoren bevat meer vezels: goed voor je darmen (bewezen beschermend effect tegen darmkanker). En geeft je een langer verzadigd gevoel. Met volkoren geniet je dus dubbel van je favoriete gerechten!
11
Spoel de kerstomaten en halveer ze. Warm ze even op in de saus en kruid met cayennepeper en paprikapoeder.
12