Witte en zwarte pens met knolselderstoemp en gebakken appelen

Qua no-nonsense koken kan het wel tellen in de bekendste keuken van Vlaanderen. Heerlijke pensen met gebakken appelen en knolselderstoemp. Eenvoudig en lekker, zo hebben we het eigenlijk het liefst.

Ingrediënten

  • een snuif zout
  • 500 g aardappelen
  • 500 g knolselder
  • een klontje boter
  • 2 zwarte pens
  • 2 witte pens
  • 2 Boskoop appel
  • 2 eetlepel bruine suiker
  • een scheut melk
  • 1 eierdooier
  • een snuif nootmuskaat
  • een snuif selderijzout
  • 1 eetlepel mosterd

Benodigdheden

  • gekarteld mes
  • pureestamper

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Breng een pot gezouten water aan de kook. Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Schil de knolselder met een gekarteld mes, snijd ze in grote stukken en kook ze samen met de aardappelen gaar.

Smelt een klontje boter in een pan op een zacht vuur en bak de pensen langzaam goudbruin.

Smelt boter in een tweede pan. Snijd de appels in vier en verwijder het klokhuis. Snijd ze vervolgens nog eens in twee en leg ze in de bruisende boter.

Strooi wat bruine suiker over de appels en laat ze karamelliseren. Draai de appeltjes na een tijd even om.

Giet de aardappelen en de knolselder af. Voeg de melk, eidooier, nootmuskaat, selderzout en boter toe en stamp alles tot een puree.

Schep een flinke lepel knolselderstoemp op een bord en schep er de gebakken appeltjes en gebakken pens bij. Voor de liefhebbers: werk af met een lepeltje mosterd.

Witte en zwarte pens met knolselderstoemp en gebakken appelen