Schelvis met kruidenpuree en lauwe vinaigrette met zure uitjes
Schelvis met kruidenpuree en lauwe vinaigrette met zure uitjes
Ingrediënten
4 personen
Olijfolie
Wittewijnazijn
Water
Zout
Uitjeszuur
100 g
Artisjokgroot
1
Tomaten
5
Frietaardappelen
800 g
Schelvismet vel
600 g
Witte wijn
1 scheutje
Peper
Tijm
Laurier
Basilicum
0,25 bosjes
Kervel
0,25 bosjes
Bieslook
0,25 bosjes
Eierdooier
1
Melk
1 scheutje
Boter
1 een klont
Waterkersof ruccola, optioneel
Benodigdheden
Ovenschaal, pureestamper, zilverfolie, grote kom, waterkoker
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
De vinaigrette
olijfolie, wittewijnazijn, Water, zout
1
Verwarm een flinke scheut olijfolie, een scheut water en een scheut azijn in een steelpan. Kruid met zout.
100 g uitjes
2
Snijd de zure uitjes fijn en voeg ze toe. Zet het vuur lager.
1 artisjok
3
Breek de steel van de artisjok en snijd rondomrond de artisjok met een gekarteld mes tot je aan het ‘hart’ zit van de artisjok. Schep met een lepel ‘het hooi’ (de taaie vezels) eruit. Snijd de artisjok vervolgens in blokjes en doe ze bij de vinaigrette.
5 tomaten
4
Leg de tomaten in een kom en giet er kokend water over om ze te emonderen (schil verwijderen). Giet de tomaten meteen af en dompel ze onder in koud water en laat afkoelen.
Advertentie
Water koken? Bespaar tot 10 minuten met een Quooker kraan!
TIPDit is niet nodig als je kerstomaten gebruikt.
De schelvis en de aardappelpuree
800 g frietaardappelen, zout
5
Kook de geschilde aardappelen gaar in gezouten water.
olijfolie
6
Verwarm de oven voor op 190°C. Neem een ovenschotel en doe er een flinke scheut olijfolie in.
600 g schelvis
7
Neem de vis en snijd ze in stukken zodat ze in de ovenschotel passen.
1 scheutje witte wijn, zout, peper, tijm, laurier
8
Besprenkel de vis met een scheutje witte wijn en kruid met peper en zout. Doe de tijm en laurier erbij. Dek de vis daarna af met zilverpapier en zet in de voorverwarmde oven.
Afwerking
peper, zout
9
Pel de afgekoelde tomaten, verwijder de pitjes en snijd enkel het stevige vruchtvlees in fijne reepjes. Doe de tomaten bij de vinaigrette en kruid met peper en zout.
0,25 bosjes basilicum, 0,25 bosjes kervel, 0,25 bosjes Bieslook
10
Snijd de kervel, basilicum en peterselie fijn en voeg ze toe aan de vinaigrette. Zet het vuur uit.
1 eierdooier, 1 scheutje melk, 1 een klont boter
11
Giet de aardappelen af en stamp ze tot een puree met melk, boter en eidooier. Doe er wat zout bij.
12
Controleer met een vork of de vis gaar is en haal de ovenschotel uit de oven.
Waterkers
13
Doe een schep puree op een bord. Leg een stuk vis bovenop de puree. Lepel de vinaigrette erover. Werk af met wat waterkers of rucola.
De vinaigrette
olijfolie, wittewijnazijn, Water, zout
1
Verwarm een flinke scheut olijfolie, een scheut water en een scheut azijn in een steelpan. Kruid met zout.
100 g uitjes
2
Snijd de zure uitjes fijn en voeg ze toe. Zet het vuur lager.
1 artisjok
3
Breek de steel van de artisjok en snijd rondomrond de artisjok met een gekarteld mes tot je aan het ‘hart’ zit van de artisjok. Schep met een lepel ‘het hooi’ (de taaie vezels) eruit. Snijd de artisjok vervolgens in blokjes en doe ze bij de vinaigrette.
5 tomaten
4
Leg de tomaten in een kom en giet er kokend water over om ze te emonderen (schil verwijderen). Giet de tomaten meteen af en dompel ze onder in koud water en laat afkoelen.
Advertentie
Water koken? Bespaar tot 10 minuten met een Quooker kraan!
TIPDit is niet nodig als je kerstomaten gebruikt.
De schelvis en de aardappelpuree
800 g frietaardappelen, zout
5
Kook de geschilde aardappelen gaar in gezouten water.
olijfolie
6
Verwarm de oven voor op 190°C. Neem een ovenschotel en doe er een flinke scheut olijfolie in.
600 g schelvis
7
Neem de vis en snijd ze in stukken zodat ze in de ovenschotel passen.
1 scheutje witte wijn, zout, peper, tijm, laurier
8
Besprenkel de vis met een scheutje witte wijn en kruid met peper en zout. Doe de tijm en laurier erbij. Dek de vis daarna af met zilverpapier en zet in de voorverwarmde oven.
Afwerking
peper, zout
9
Pel de afgekoelde tomaten, verwijder de pitjes en snijd enkel het stevige vruchtvlees in fijne reepjes. Doe de tomaten bij de vinaigrette en kruid met peper en zout.
0,25 bosjes basilicum, 0,25 bosjes kervel, 0,25 bosjes Bieslook
10
Snijd de kervel, basilicum en peterselie fijn en voeg ze toe aan de vinaigrette. Zet het vuur uit.
1 eierdooier, 1 scheutje melk, 1 een klont boter
11
Giet de aardappelen af en stamp ze tot een puree met melk, boter en eidooier. Doe er wat zout bij.
12
Controleer met een vork of de vis gaar is en haal de ovenschotel uit de oven.
Waterkers
13
Doe een schep puree op een bord. Leg een stuk vis bovenop de puree. Lepel de vinaigrette erover. Werk af met wat waterkers of rucola.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
45m
Ingrediënten
Olijfolie
Wittewijnazijn
Water
Zout
Uitjeszuur
100 g
Artisjokgroot
1
Tomaten
5
Frietaardappelen
800 g
Schelvismet vel
600 g
Witte wijn
1 scheutje
Peper
Tijm
Laurier
Basilicum
0,25 bosjes
Kervel
0,25 bosjes
Bieslook
0,25 bosjes
Eierdooier
1
Melk
1 scheutje
Boter
1 een klont
Waterkersof ruccola, optioneel
Schelvis met kruidenpuree en lauwe vinaigrette met zure uitjes
De schelvis is familie van de kabeljauw, maar heeft toch zijn eigen, unieke smaak. Jeroen combineert de vis met kruidenpuree en een lauwe vinaigrette van wittewijnazijn, artisjok, kerstomaatjes en zure uitjes. Dit is een smaakbom om u tegen te zeggen!Instructies
De vinaigrette
olijfolie, wittewijnazijn, Water, zout
1
Verwarm een flinke scheut olijfolie, een scheut water en een scheut azijn in een steelpan. Kruid met zout.
100 g uitjes
2
Snijd de zure uitjes fijn en voeg ze toe. Zet het vuur lager.
1 artisjok
3
Breek de steel van de artisjok en snijd rondomrond de artisjok met een gekarteld mes tot je aan het ‘hart’ zit van de artisjok. Schep met een lepel ‘het hooi’ (de taaie vezels) eruit. Snijd de artisjok vervolgens in blokjes en doe ze bij de vinaigrette.
5 tomaten
4
Leg de tomaten in een kom en giet er kokend water over om ze te emonderen (schil verwijderen). Giet de tomaten meteen af en dompel ze onder in koud water en laat afkoelen.
TIPDit is niet nodig als je kerstomaten gebruikt.
De schelvis en de aardappelpuree
800 g frietaardappelen, zout
5
Kook de geschilde aardappelen gaar in gezouten water.
olijfolie
6
Verwarm de oven voor op 190°C. Neem een ovenschotel en doe er een flinke scheut olijfolie in.
600 g schelvis
7
Neem de vis en snijd ze in stukken zodat ze in de ovenschotel passen.
1 scheutje witte wijn, zout, peper, tijm, laurier
8
Besprenkel de vis met een scheutje witte wijn en kruid met peper en zout. Doe de tijm en laurier erbij. Dek de vis daarna af met zilverpapier en zet in de voorverwarmde oven.
Afwerking
peper, zout
9
Pel de afgekoelde tomaten, verwijder de pitjes en snijd enkel het stevige vruchtvlees in fijne reepjes. Doe de tomaten bij de vinaigrette en kruid met peper en zout.
0,25 bosjes basilicum, 0,25 bosjes kervel, 0,25 bosjes Bieslook
10
Snijd de kervel, basilicum en peterselie fijn en voeg ze toe aan de vinaigrette. Zet het vuur uit.
1 eierdooier, 1 scheutje melk, 1 een klont boter
11
Giet de aardappelen af en stamp ze tot een puree met melk, boter en eidooier. Doe er wat zout bij.
12
Controleer met een vork of de vis gaar is en haal de ovenschotel uit de oven.
Waterkers
13
Doe een schep puree op een bord. Leg een stuk vis bovenop de puree. Lepel de vinaigrette erover. Werk af met wat waterkers of rucola.