Verwarm een flinke scheut olijfolie, een scheut water en een scheut azijn in een steelpan. Kruid met zout.
100 g uitjes
2
Snijd de zure uitjes fijn en voeg ze toe. Zet het vuur lager.
1 artisjok
3
Breek de steel van de artisjok en snijd rondomrond de artisjok met een gekarteld mes tot je aan het ‘hart’ zit van de artisjok. Schep met een lepel ‘het hooi’ (de taaie vezels) eruit. Snijd de artisjok vervolgens in blokjes en doe ze bij de vinaigrette.
5 tomaten
4
Leg de tomaten in een kom en giet er kokend water over om ze te emonderen (schil verwijderen). Giet de tomaten meteen af en dompel ze onder in koud water en laat afkoelen.
lightbulb_outline
TIPDit is niet nodig als je kerstomaten gebruikt.
De schelvis en de aardappelpuree
800 g frietaardappelen, zout
5
Kook de geschilde aardappelen gaar in gezouten water.
olijfolie
6
Verwarm de oven voor op 190°C. Neem een ovenschotel en doe er een flinke scheut olijfolie in.
600 g schelvis
7
Neem de vis en snijd ze in stukken zodat ze in de ovenschotel passen.
1 scheutje witte wijn, zout, peper, tijm, laurier
8
Besprenkel de vis met een scheutje witte wijn en kruid met peper en zout. Doe de tijm en laurier erbij. Dek de vis daarna af met zilverpapier en zet in de voorverwarmde oven.
Afwerking
peper, zout
9
Pel de afgekoelde tomaten, verwijder de pitjes en snijd enkel het stevige vruchtvlees in fijne reepjes. Doe de tomaten bij de vinaigrette en kruid met peper en zout.