Viskoekjes met seldersalsa
Viskoekjes met seldersalsa
Viskoekjes is een mooi Nederlandstalig woord voor fishcakes, een smakelijke hap die de Britten wel eens serveren in hun bekende fish-and-chipskraampjes. Hiervoor gebruiken we schelvis (of ‘haddock’), die in seizoen is van september tot januari. Omdat we de vis vermalen hoef je niet per se de duurste visfilets te kopen. Jeroen maakt er een frisse groentendip bij op basis van wat potente selder.
Viskoekjes met seldersalsa
Viskoekjes met seldersalsa
Viskoekjes is een mooi Nederlandstalig woord voor fishcakes, een smakelijke hap die de Britten wel eens serveren in hun bekende fish-and-chipskraampjes. Hiervoor gebruiken we schelvis (of ‘haddock’), die in seizoen is van september tot januari. Omdat we de vis vermalen hoef je niet per se de duurste visfilets te kopen. Jeroen maakt er een frisse groentendip bij op basis van wat potente selder.
Ingrediënten
4 personen
Loskokende aardappelenbv. Bintje
350 g
Bleekselder
3 stengel
Bieslookversnipperd
3 el
Sjalotten
1
Appel
1
Olijfolie
0,1 l
Bleke azijn
1 scheutje
Peper
Zout
Schelvis
450 g
Look
1 teentje
Bouquet garni
1
Melk
0,7 l
Limoensap
1 scheutje
Bloem
50 g
Panko
Ei
1
Kappertjes
1 tl
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
De seldersalsa
3 stengel bleekselder
1
Schil de selderstengels met een dunschiller om dradige vezels te vermijden.
1 Sjalotten, 3 el Bieslook, 1 appel, 1 scheutje bleke azijn, 0,1 l olijfolie, 1 tl kappertjes
2
Snij de bleekselder, de sjalot, de bieslook en de appel zeer fijn. Meng deze ingrediënten met de olijfolie en de azijn. Hoe fijner alles gesneden is, hoe smakelijker je sausje wordt. Doe er de kappertjes onversneden bij.
peper, zout
3
Kruid naar smaak met peper en zout.
De viskoekjes
1 teentje Look, 1 bouquet garni, 0,7 l melk
4
Breng de melk aan de kook met het teentje look en een bouquet garni.
350 g Loskokende aardappelen
5
Gaar de aardappelen voor driekwart in de melk op een matig vuur (ongeveer 15 minuten).
450 g schelvis
6
Snij de vis in grote stukken.
7
Wanneer de aardappelen bijna gaar zijn, voeg je er de schelvis aan toe.
8
Laat alles 10 minuten verder pruttelen en giet het kookvocht af.
9
Haal het bouquet garni eruit en stamp de vis en de aardappelen fijn.
peper, zout, 1 scheutje limoensap
10
Voeg naar smaak peper van de molen, zout en een scheutje limoensap toe.
11
Laat de puree even afkoelen.
1 ei, 50 g bloem, panko
12
Neem drie schaaltjes om de viskoekjes te paneren. Klop het ei los in één schaaltje. Strooi de bloem in het tweede en strooi panko in het derde. (Wie geen panko te pakken krijgt, kan ook traditioneel paneermeel gebruiken.)
13
Vorm met de hand viskoekjes ter grootte van een kleine dikke hamburger. (Of maak er kleine aperitieven van.)
14
Wentel elk viskoekje eerst door de bloem en vervolgens door het ei. Leg het koekje in de panko en zorg ervoor dat het viskoekje een egaal laagje paneersel krijgt.
0,1 l olijfolie
15
Verhit een scheut olijfolie in de antikleefpan en bak de viskoekjes aan beide zijden mooi krokant.
16
Serveer de goudbruine viskoekjes met de seldersalsa.
Wat vond je van dit recept?
Geef je mening en help anderen om de perfecte keuze te maken!De seldersalsa
3 stengel bleekselder
1
Schil de selderstengels met een dunschiller om dradige vezels te vermijden.
1 Sjalotten, 3 el Bieslook, 1 appel, 1 scheutje bleke azijn, 0,1 l olijfolie, 1 tl kappertjes
2
Snij de bleekselder, de sjalot, de bieslook en de appel zeer fijn. Meng deze ingrediënten met de olijfolie en de azijn. Hoe fijner alles gesneden is, hoe smakelijker je sausje wordt. Doe er de kappertjes onversneden bij.
peper, zout
3
Kruid naar smaak met peper en zout.
De viskoekjes
1 teentje Look, 1 bouquet garni, 0,7 l melk
4
Breng de melk aan de kook met het teentje look en een bouquet garni.
350 g Loskokende aardappelen
5
Gaar de aardappelen voor driekwart in de melk op een matig vuur (ongeveer 15 minuten).
450 g schelvis
6
Snij de vis in grote stukken.
7
Wanneer de aardappelen bijna gaar zijn, voeg je er de schelvis aan toe.
8
Laat alles 10 minuten verder pruttelen en giet het kookvocht af.
9
Haal het bouquet garni eruit en stamp de vis en de aardappelen fijn.
peper, zout, 1 scheutje limoensap
10
Voeg naar smaak peper van de molen, zout en een scheutje limoensap toe.
11
Laat de puree even afkoelen.
1 ei, 50 g bloem, panko
12
Neem drie schaaltjes om de viskoekjes te paneren. Klop het ei los in één schaaltje. Strooi de bloem in het tweede en strooi panko in het derde. (Wie geen panko te pakken krijgt, kan ook traditioneel paneermeel gebruiken.)
13
Vorm met de hand viskoekjes ter grootte van een kleine dikke hamburger. (Of maak er kleine aperitieven van.)
14
Wentel elk viskoekje eerst door de bloem en vervolgens door het ei. Leg het koekje in de panko en zorg ervoor dat het viskoekje een egaal laagje paneersel krijgt.
0,1 l olijfolie
15
Verhit een scheut olijfolie in de antikleefpan en bak de viskoekjes aan beide zijden mooi krokant.
16
Serveer de goudbruine viskoekjes met de seldersalsa.
Wat vond je van dit recept?
Geef je mening en help anderen om de perfecte keuze te maken!Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
50m
Ingrediënten
Loskokende aardappelenbv. Bintje
350 g
Bleekselder
3 stengel
Bieslookversnipperd
3 el
Sjalotten
1
Appel
1
Olijfolie
0,1 l
Bleke azijn
1 scheutje
Peper
Zout
Schelvis
450 g
Look
1 teentje
Bouquet garni
1
Melk
0,7 l
Limoensap
1 scheutje
Bloem
50 g
Panko
Ei
1
Kappertjes
1 tl
Viskoekjes met seldersalsa
Viskoekjes is een mooi Nederlandstalig woord voor fishcakes, een smakelijke hap die de Britten wel eens serveren in hun bekende fish-and-chipskraampjes. Hiervoor gebruiken we schelvis (of ‘haddock’), die in seizoen is van september tot januari. Omdat we de vis vermalen hoef je niet per se de duurste visfilets te kopen. Jeroen maakt er een frisse groentendip bij op basis van wat potente selder.Instructies
De seldersalsa
3 stengel bleekselder
1
Schil de selderstengels met een dunschiller om dradige vezels te vermijden.
1 Sjalotten, 3 el Bieslook, 1 appel, 1 scheutje bleke azijn, 0,1 l olijfolie, 1 tl kappertjes
2
Snij de bleekselder, de sjalot, de bieslook en de appel zeer fijn. Meng deze ingrediënten met de olijfolie en de azijn. Hoe fijner alles gesneden is, hoe smakelijker je sausje wordt. Doe er de kappertjes onversneden bij.
peper, zout
3
Kruid naar smaak met peper en zout.
De viskoekjes
1 teentje Look, 1 bouquet garni, 0,7 l melk
4
Breng de melk aan de kook met het teentje look en een bouquet garni.
350 g Loskokende aardappelen
5
Gaar de aardappelen voor driekwart in de melk op een matig vuur (ongeveer 15 minuten).
450 g schelvis
6
Snij de vis in grote stukken.
7
Wanneer de aardappelen bijna gaar zijn, voeg je er de schelvis aan toe.
8
Laat alles 10 minuten verder pruttelen en giet het kookvocht af.
9
Haal het bouquet garni eruit en stamp de vis en de aardappelen fijn.
peper, zout, 1 scheutje limoensap
10
Voeg naar smaak peper van de molen, zout en een scheutje limoensap toe.
11
Laat de puree even afkoelen.
1 ei, 50 g bloem, panko
12
Neem drie schaaltjes om de viskoekjes te paneren. Klop het ei los in één schaaltje. Strooi de bloem in het tweede en strooi panko in het derde. (Wie geen panko te pakken krijgt, kan ook traditioneel paneermeel gebruiken.)
13
Vorm met de hand viskoekjes ter grootte van een kleine dikke hamburger. (Of maak er kleine aperitieven van.)
14
Wentel elk viskoekje eerst door de bloem en vervolgens door het ei. Leg het koekje in de panko en zorg ervoor dat het viskoekje een egaal laagje paneersel krijgt.
0,1 l olijfolie
15
Verhit een scheut olijfolie in de antikleefpan en bak de viskoekjes aan beide zijden mooi krokant.
16
Serveer de goudbruine viskoekjes met de seldersalsa.