
Viskoekjes is een mooi Nederlandstalig woord voor fishcakes, een smakelijke hap die de Britten wel eens serveren in hun bekende fish-and-chipskraampjes. Hiervoor gebruiken we schelvis (of ‘haddock’), die in seizoen is van september tot januari. Omdat we de vis vermalen hoef je niet per se de duurste visfilets te kopen. Jeroen maakt er een frisse groentendip bij, op basis van wat potente selder.
Ingrediënten
- 3 stengel bleekselder
- 3 eetlepel bieslook
- 1 sjalot
- 1 Jonagold appel
- 1 dl olijfolie
- 1 scheutje bleke azijn
- peper
- zout
- 450 g schelvis
- 1 teentje look
- 1 bouquet garni
- 7 dl melk
- 1 scheutje limoensap
- 50 g bloem
- panko
- 350 g aardappel
- 1 ei
Benodigdheden
- antikleefpan
Bereiding
De seldersalsa
De viskoekjes
Breng de melk aan de kook met het teentje look en een bouquet garni.
Gaar de aardappelen voor driekwart in de melk op een matig vuur (ongeveer 15 minuten).
Snij de vis in grote stukken.
Wanneer de aardappelen bijna gaar zijn, voeg je er de schelvis aan toe.
Laat alles 10 minuten verder pruttelen en giet het kookvocht af.
Haal het bouquet garni eruit en stamp de vis en de aardappelen fijn.
Voeg naar smaak peper van de molen, zout en een scheutje limoensap toe.
Laat de puree even afkoelen.
Neem drie schaaltjes om de viskoekjes te paneren. Klop het ei los in één schaaltje. Strooi de bloem in het tweede en strooi panko in het derde. (Wie geen panko te pakken krijgt, kan ook traditioneel paneermeel gebruiken.)
Vorm met de hand viskoekjes ter grootte van een kleine dikke hamburger. (Of maak er kleine aperitiefhapjes van.)
Wentel elk viskoekje eerst door de bloem en vervolgens door het ei. Leg het koekje in de panko en zorg ervoor dat het viskoekje een egaal laagje paneersel krijgt.
Verhit een scheut olijfolie in de antikleefpan en bak de viskoekjes aan beide zijden mooi krokant.
Serveer de goudbruine viskoekjes met de seldersalsa.