Venkelsoep met groene curry, basmati en kipgehaktballetjes

Een voedzame en romige venkelsoep, gebonden met basmatirijst, geserveerd met pittige, oosterse balletjes van kippengehakt. Jeroen werkt de soep af met krokante venkel en wat extra rijst. Dit is de ideale manier om de week te starten.

Ingrediënten

  • 2 ajuin
  • 2 preistengel
  • 2 stengels bleke selder
  • 2 venkel
  • 2 tenen look
  • 0.5 teen look
  • 150 g basmatirijst
  • 1 koffielepel groene currypasta
  • 4 limoenblaadjes
  • 2 stengel citroengras
  • 2 liter kippen- of groentebouillon
  • 400 g kippengehakt
  • 20 g gember
  • 0.25 chilipeper
  • enkele druppels limoensap
  • een scheutje sojasaus
  • een scheutje sesamolie
  • een scheutje vissaus
  • 4 eetlepel paneermeel
  • 1 blik kokosmelk
  • 1 steranijs
  • enkele blaadjes koriander

Benodigdheden

  • rasp
  • vergiet of zeefje
  • staafmixer

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Verwarm een flinke scheut olie in een grote kookpot.

Pel de uien, snijd ze grof en stoof ze aan. Spoel de selder en de prei onder koud water, snijd beide grof en stoof mee aan.

Pel de look, snijd grof en voeg hem toe. Snijd de venkel grof en stoof mee aan.

Voeg de basmatirijst toe, gevolgd door de groene currypasta.

Kneus de stengels citroengras met je mes en voeg toe. Leg de limoenblaadjes ook mee in de pot.

Giet de groente- of kippenbouillon bij de groenten en breng het geheel aan de kook op een middelhoog vuur.

Snijd de rest van de venkel fijn en hou apart om te gebruiken als garnituur.

Spoel de rest van de rijst onder koud water en kook gaar in een dubbele hoeveelheid aan water.

Doe het kippengehakt in een kom. Snipper de chilipeper heel fijn en voeg toe. Rasp de look en de gember bij het gehakt. Voeg de sesamolie, de vissaus, de sojasaus en het limoensap toe, gevolgd door het paneermeel. Meng alles goed onder elkaar met een vork.

Spoel de gare rijst onder koud water en hou even apart.

Haal de stengels citroengras en de limoenblaadjes uit de soep en roer de kokosmelk door de soep.

Mix de soep fijn en breng ze opnieuw aan de kook.

Voeg nog wat extra currypasta toe indien nodig en breng de soep op smaak met een extra scheut vissaus en de steranijs.

Voeg de fijne reepjes venkel toe en laat ze even meegaren.

Rol intussen balletjes van het gehakt en laat ze garen in de soep.

tip Maak je handen nat om de balletjes te rollen. Zo blijft het gehakt minder aan je vingers plakken.

Werk de soep tenslotte af met de rijst, enkele blaadjes koriander en een paar druppels sesamolie. Smakelijk!

Venkelsoep met groene curry, basmati en kipgehaktballetjes