Vegan balletjes in zoetzure saus met rijst

Deze plantaardige balletjes op basis van linzen en quinoa zijn een mooi en lekker voorbeeld van hoe je balletjes in zoetzure saus kan maken zonder dat er vis of vlees aan te pas komt.

Ingrediënten

  • 200 g quinoa
  • 200 g linzen
  • een scheut olijfolie
  • 1 wortel
  • 1 gele paprika
  • 1 rode paprika
  • 3 ajuin
  • 0.5 venkel
  • 250 g witte rijst
  • 1 chilipeper
  • 140 g tomatenpuree
  • 4 eetlepel ketchup
  • 2 dl appelazijn
  • 1 dl water
  • een snuif zout
  • enkele takjes koriander
  • 35 g kikkererwtenbloem
  • een snuif peper
  • een snuif komijn
  • 20 g gember
  • 1 teentje look
  • een snuif cayennepeper
  • 50 g cashewnoten

Benodigdheden

  • zeef
  • grote stoofpot
  • blender

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Breng een pot gezouten water aan de kook en kook de quinoa en de linzen gaar.

Zet een grote pan op het vuur met een scheut olie. Schil de wortelen en de paprika’s en pel de ajuin. Snijd de groenten in grote stukken en stoof ze aan in de olie. Verwijder de kern van de venkel, snijd de knol in grote stukken en voeg ze toe. Laat de groenten even stoven.

Pel de ajuin voor de rijst en snipper ze fijn. Stoof de ajuin met de rijst aan in een scheutje olie. Voeg er twee keer de hoeveelheid water en een snuif zout aan toe en breng aan de kook.

Snipper de chilipeper fijn, voeg hem samen met de tomatenpuree toe aan de groenten en laat even bakken. Voeg er de ketchup, de appelazijn en het water aan toe en breng het geheel aan de kook. Breng op smaak meteen flinke snuif zout en laat de zoetzure saus even doorkoken.

Giet de linzen en de quinoa door een zeef en laat ze even uitlekken. Doe ze in de pot van de blender. Snipper de koriander grof en voeg hem toe. Laat de machine even draaien en doe de kikkererwtenbloem erbij. Laat de machine opnieuw draaien en breng het beslag op smaak met peper, zout komijn, een snuif gember en een snuif cayennepeper.

Zet een pan op het vuur met een scheutje olie. Rol balletjes van het beslag en bak ze goudbruin in de olie. Let op dat de olie niet te heet wordt. Schep de gebakken balletjes uit de pan en hou ze even apart.

Laat daarna een nieuw scheutje olie warm worden in dezelfde pan en kleur de noten in de olie.

Schep een lepel rijst in een kom en lepel er de zoetzure saus over. Schep er enkele gebakken balletjes bij en werk af met koriander en wat gebakken cashewnoten.

Vegan balletjes in zoetzure saus met rijst