Tajine met linzen, kruidige gehaktballetjes en yoghurtdressing

Je waant je meteen op vakantie dankzij deze kruidige tajine met linzen, gestoofde groenten en gebakken merguezballetjes. Het feest is compleet met het frisse kruidenslaatje en de pittige yoghurtdressing erbij. Heb je geen tajine in huis? Je kan ook een gietijzeren stoofpot met dikke bodem gebruiken.

Ingrediënten

  • 200 g linzen
  • een scheut olijfolie
  • 2 teentje look
  • 1 sjalot
  • 2 wortel
  • 2 stengels selder
  • 1 puntpaprika
  • 1 chilipeper
  • een snuifje komijn
  • een snuifje ras el hanout
  • een snuifje kurkumapoeder
  • een snuifje gerookt paprikapoeder
  • 4 dl groentebouillon
  • 300 g gemengd gehakt
  • 300 g merguez
  • 1 dooier
  • 40 g paneermeel
  • 50 g walnoten
  • enkele takjes koriander
  • een snuifje cayennepeper
  • een snuifje zout
  • 4 eetlepel Griekse yoghurt
  • 1 koffielepel sriracha
  • 1 limoen
  • 0.5 bussel bieslook
  • enkele takjes platte peterselie

Benodigdheden

  • Tajine of gietijzeren stoofpot
  • keukenmachine

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Spoel de linzen in koud water.

Laat een flinke scheut olie heet worden in de tajine.

Pel de sjalot en snipper ze fijn. Pel en plet de look. Stoof beide aan in de olie.

Schil de wortelen en spoel de selder. Snijd de wortelen, de selder, de puntpaprika en de chilipeper in stukjes en stoof mee aan. Kruid het geheel met komijn, ras el hanout, kurkuma en gerookt paprikapoeder.

tip Naar smaak kan je meer of minder van de chilipeper toevoegen. Ben je fan van pikant? Dan kan je de volledige chilipeper verwerken in je gerecht.

Voeg de linzen toe, giet de bouillon erbij en zet het deksel op de tajine. Laat sudderen op een zacht vuur.

Doe het gehakt in de kom van de keukenmachine. Knijp het vlees uit de worstjes. Voeg de dooier en het paneermeel toe, gevolgd door de grofgehakte walnoten en fijngesneden koriander. Kruid het gehakt met paprikapoeder, cayennepeper, zout en komijn. Laat de keukenmachine even draaien.

Zet een grote pan op het vuur en doe er een scheut olijfolie in.

Rol balletjes van het gehakt en bak ze goudbruin in de olie.

Pel en plet nog een teentje look. Doe de look samen met de yoghurt in een kom en voeg een koffielepel sriracha toe. Rasp de limoenzeste erbij en pers er het sap bij. Meng het sausje goed.

tip Gebruik geen te groot teentje look zodat de smaak niet overheerst.

Schep de gebakken balletjes bij de gestoofde groenten en linzen in de tajine en zet het deksel er weer op.

Snijd de overige koriander, de bieslook en de platte peterselie fijn.

Schep wat van de stoofschotel met linzen en gebakken balletjes in een kom en werk af met de kruidensla en een lepel yoghurtsaus.

Tajine met linzen, kruidige gehaktballetjes en yoghurtdressing