
In de Noord-Afrikaanse keuken worden bijzonder smakelijke stoofpotjes gegeten. Om het helemaal ‘echt’ te doen, is het prettig om ze in een traditionele tajine te bereiden. Jeroens recept met lamsschouder zal zeker in de smaak vallen, want het malse vlees combineert schitterend met de aromatische kruidenmix en de verse groenten. Iedereen die een klein beetje avontuurlijk durft te koken, moet het zeker proberen.
Tip: Als je een traditionele tajine voor de eerste keer gaat gebruiken, dompel de stoofpot dan gedurende één nacht in water en smeer nadien de binnenkant van de schaal en het deksel in met olie (bv. zonnebloemolie). Een traditionele tajine van klei kan niet gebruikt worden op een inductiekookplaat. Traditionele tajines in klei zijn al verkrijgbaar voor ongeveer 20 euro.)
Tip: Râs al Hânout is een Marokkaans kruidenmengsel dat makkelijk verkrijgbaar is in de betere supermarkt.
Ingrediënten
- 2 theelepel komijnzaad
- 2 theelepel koriander
- 0.5 eetlepel zwarte peperbolletjes
- 2 teentje look
- 0.5 theelepel kaneelpoeder
- 1 theelepel ras el hanout
- 1 stuk gember
- olijfolie
- 800 g lamsschouder
- 2 stengel bleekselder
- 1 wortel
- 0.5 aubergine
- 0.5 courgette
- 2 eetlepel munt
- 2 eetlepel koriander
- zout
Benodigdheden
- een tajine
- een vijzel
- een rasp
Bereiding
De kruiden
Verhit het koriandergraan, het komijnzaad en de peperbolletjes een paar minuutjes in een steelpan. Zo komen de aroma’s van de kruiden vrij. Zodra de kruiden knisperen, giet je ze in de vijzel.
Stamp de kruiden tot een fijn poeder. Voeg de look, het kaneelpoeder en de Râs al Hânout toe. Rasp er de gember over en voeg een scheutje olijfolie toe. Plet alles tot een smeuïge kruidige massa.
Het vlees
De groenten
Maak intussen de groenten schoon en snij ze in grove stukken.
Voeg dan de groenten toe. Leg de hardste groenten in het midden van de schaal (selder, wortel). De zachte groenten leg je aan de rand van de schaal (courgette, aubergine). Laat alles nog een kwartier sudderen. Voeg naar smaak een beetje zout toe.
Controleer of alle groenten gaar zijn. Strooi snippers verse munt en koriander over het gerecht en serveer de stoofschotel aan je tafelgenoten.
Serveer dit gerecht bv. met couscous.