Salade van rode biet, mierikswortel en gerookte makreel
Salade van rode biet, mierikswortel en gerookte makreel
Salade van rode biet, mierikswortel en gerookte makreel
Salade van rode biet, mierikswortel en gerookte makreel
Ingrediënten
4 personen
Makreelfilets
4
Rode bieten
4
Walnoten
100 g
Rode wijn
1,5 dl
Bloemsuiker
2 el
Waterkers
2 bosjes
Tuinkers
2 bakje
rode bietensap
100 ml
Rode wijnazijn
25 ml
Walnotenolie
150 ml
Olie
75 ml
Mosterd
1 tl
Peper
Zout
Cottage cheese
200 g
Mierikswortel puree
2 tl
Citroen
1
Roggebrood
4 sneetjes
Boter
Ei
1
Benodigdheden
Staafmixer, staafmixer
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
Rode bietensalade
4 makreelfilets, 4 Rode bieten, 100 g Walnoten, 1 dl rode wijn, 2 el bloemsuiker, 2 bosjes Waterkers, 2 bakje tuinkers
1
Was de rode bieten onder stromend water maar schil ze niet.
2
Kook ze gaar in ruim water. Laat ze uitlekken en afkoelen.
3
Meng de rode wijnazijn met een scheutje water en bloemsuiker.
TIPDe bloemsuiker dient om de scherpte van de azijn weg te halen. De marinade mag dus niet te zoet zijn.
4
Schraap het vel van de bieten en snijd ze in partjes. Leg ze in de marinade.
5
Haal de harde steeltje van de tuinkers en leg ze in ruim water. Het aanwezige zand zal naar de bodem zakken. Knip of snijd de waterkers van de matjes en spoel. Laat alles uitlekken in een vergiet.
Rode bietendressing
100 ml rode bietensap, 25 ml Rode wijnazijn, 150 ml Walnotenolie, 75 ml olie, 1 tl mosterd, peper, zout, 1 ei
6
Splits het ei en doe de eierdooier in een hoge maatbeker. Vries het eiwit eventueel in voor later gebruik.
7
Doe het rode bietensap, de mosterd en de rode wijnazijn bij de eierdooier. Giet er in een fijne straal olie bij en mix tot een dunne ‘mayonaise’ met de staafmixer. Kruid met peper en zout.
Cottage cheese met mierikswortel
200 g cottage cheese, 2 tl mierikswortel puree, 1 citroen, peper, zout
8
Meng de cottage cheese met de mierikswortelpuree en breng op smaak met peper, zout, de geraspte schil van ¼ citroen en een kneepje citroensap.
De croutons
4 sneetjes roggebrood, boter
9
Snijd het roggebrood in blokjes en bak ze in een flinke klont boter goudbruin en krokant.
10
Laat de croutons uitlekken op keukenpapier.
Afwerken en serveren
11
Doe de waterkers en de tuinkers op een bord. Leg er gemarineerde bieten en cottage cheese bij.
12
Crush de walnoten zodat je nog grote stukken hebt en leg ze op de salade.
13
Verwijder het vel van de makreelfilets en haal eventuele graten weg. Trek de filets in stukken.
14
Leg de makreelfilets op de salade. Werk af met croutons en rode bietendressing.
Rode bietensalade
4 makreelfilets, 4 Rode bieten, 100 g Walnoten, 1 dl rode wijn, 2 el bloemsuiker, 2 bosjes Waterkers, 2 bakje tuinkers
1
Was de rode bieten onder stromend water maar schil ze niet.
2
Kook ze gaar in ruim water. Laat ze uitlekken en afkoelen.
3
Meng de rode wijnazijn met een scheutje water en bloemsuiker.
TIPDe bloemsuiker dient om de scherpte van de azijn weg te halen. De marinade mag dus niet te zoet zijn.
4
Schraap het vel van de bieten en snijd ze in partjes. Leg ze in de marinade.
5
Haal de harde steeltje van de tuinkers en leg ze in ruim water. Het aanwezige zand zal naar de bodem zakken. Knip of snijd de waterkers van de matjes en spoel. Laat alles uitlekken in een vergiet.
Rode bietendressing
100 ml rode bietensap, 25 ml Rode wijnazijn, 150 ml Walnotenolie, 75 ml olie, 1 tl mosterd, peper, zout, 1 ei
6
Splits het ei en doe de eierdooier in een hoge maatbeker. Vries het eiwit eventueel in voor later gebruik.
7
Doe het rode bietensap, de mosterd en de rode wijnazijn bij de eierdooier. Giet er in een fijne straal olie bij en mix tot een dunne ‘mayonaise’ met de staafmixer. Kruid met peper en zout.
Cottage cheese met mierikswortel
200 g cottage cheese, 2 tl mierikswortel puree, 1 citroen, peper, zout
8
Meng de cottage cheese met de mierikswortelpuree en breng op smaak met peper, zout, de geraspte schil van ¼ citroen en een kneepje citroensap.
De croutons
4 sneetjes roggebrood, boter
9
Snijd het roggebrood in blokjes en bak ze in een flinke klont boter goudbruin en krokant.
10
Laat de croutons uitlekken op keukenpapier.
Afwerken en serveren
11
Doe de waterkers en de tuinkers op een bord. Leg er gemarineerde bieten en cottage cheese bij.
12
Crush de walnoten zodat je nog grote stukken hebt en leg ze op de salade.
13
Verwijder het vel van de makreelfilets en haal eventuele graten weg. Trek de filets in stukken.
14
Leg de makreelfilets op de salade. Werk af met croutons en rode bietendressing.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
50m
Ingrediënten
Makreelfilets
4
Rode bieten
4
Walnoten
100 g
Rode wijn
1,5 dl
Bloemsuiker
2 el
Waterkers
2 bosjes
Tuinkers
2 bakje
rode bietensap
100 ml
Rode wijnazijn
25 ml
Walnotenolie
150 ml
Olie
75 ml
Mosterd
1 tl
Peper
Zout
Cottage cheese
200 g
Mierikswortel puree
2 tl
Citroen
1
Roggebrood
4 sneetjes
Boter
Ei
1
Salade van rode biet, mierikswortel en gerookte makreel
Rode bieten zitten vol nitraten die een boost geven aan je uithoudingsvermogen. Helaas houden sommige mensen niet zo van de typische grondsmaak. Een tip: als je bieten hebt die jong geoogst werden, smaken ze veel minder naar grond.Die kenmerkende grondsmaak combineert uitstekend met andere dingen uit de grond, zoals truffels, of met dingen uit de zee. In deze salade gebruikt Jeroen gerookte makreel waar hij nog meer pit aan geef met mierikswortel en rode bietendressing.Instructies
Rode bietensalade
4 makreelfilets, 4 Rode bieten, 100 g Walnoten, 1 dl rode wijn, 2 el bloemsuiker, 2 bosjes Waterkers, 2 bakje tuinkers
1
Was de rode bieten onder stromend water maar schil ze niet.
2
Kook ze gaar in ruim water. Laat ze uitlekken en afkoelen.
3
Meng de rode wijnazijn met een scheutje water en bloemsuiker.
TIPDe bloemsuiker dient om de scherpte van de azijn weg te halen. De marinade mag dus niet te zoet zijn.
4
Schraap het vel van de bieten en snijd ze in partjes. Leg ze in de marinade.
5
Haal de harde steeltje van de tuinkers en leg ze in ruim water. Het aanwezige zand zal naar de bodem zakken. Knip of snijd de waterkers van de matjes en spoel. Laat alles uitlekken in een vergiet.
Rode bietendressing
100 ml rode bietensap, 25 ml Rode wijnazijn, 150 ml Walnotenolie, 75 ml olie, 1 tl mosterd, peper, zout, 1 ei
6
Splits het ei en doe de eierdooier in een hoge maatbeker. Vries het eiwit eventueel in voor later gebruik.
7
Doe het rode bietensap, de mosterd en de rode wijnazijn bij de eierdooier. Giet er in een fijne straal olie bij en mix tot een dunne ‘mayonaise’ met de staafmixer. Kruid met peper en zout.
Cottage cheese met mierikswortel
200 g cottage cheese, 2 tl mierikswortel puree, 1 citroen, peper, zout
8
Meng de cottage cheese met de mierikswortelpuree en breng op smaak met peper, zout, de geraspte schil van ¼ citroen en een kneepje citroensap.
De croutons
4 sneetjes roggebrood, boter
9
Snijd het roggebrood in blokjes en bak ze in een flinke klont boter goudbruin en krokant.
10
Laat de croutons uitlekken op keukenpapier.
Afwerken en serveren
11
Doe de waterkers en de tuinkers op een bord. Leg er gemarineerde bieten en cottage cheese bij.
12
Crush de walnoten zodat je nog grote stukken hebt en leg ze op de salade.
13
Verwijder het vel van de makreelfilets en haal eventuele graten weg. Trek de filets in stukken.
14
Leg de makreelfilets op de salade. Werk af met croutons en rode bietendressing.