
Met deze kruidige stoofpot vieren we het Jaar van de Peulvruchten. Peulvruchten gedijen goed op heel veel bodems, hebben weinig water nodig en zijn bijzonder voedzaam. Jeroen maakt ze klaar met heel veel groenten en krokante tofu.
Ingrediënten
- 100 g rode linzen
- arachideolie
- 1 ajuin
- 3 tenen knoflook
- 3 cm gemberwortel
- 1 chilipeper
- 2 wortel
- 1 venkel
- 4 stengels selder
- 1 paprika
- 3 limoenblaadje
- kurkumapoeder
- currypoeder
- 1 eetlepel garam masala
- 1 blik kikkererwten
- 5 dl kokosmelk
- 5 dl groentebouillon
- 500 g tofu
- zout
- enkele takjes koriander
Benodigdheden
- een friteuse
- keukenpapier
Bereiding
Stoofpot met peulvruchten en tofu
Week de rode linzen in water.
Verwarm de oven voor tot 160 °C.
Verwarm een scheut plantaardige olie in een grote kookpot.
Pel en snipper de ui. Stoof de ui in de olie.
Kneus en pel de knoflook. Snipper de tenen fijn en plet ze met een mes. Doe ze bij de ui.
Schil de gember en snijd hem fijn. Verwijder de zaadjes en zaadlijsten van chilipeper. Snipper hem fijn. Doe de gember en de chilipeper bij de uien.
Schil de wortelen en snijd ze in blokjes. Doe ze in de kookpot.
Verwijder het loof en de harde kern van de venkel en snijd de knol in blokjes. Spoel de selder en snijd de stengels in stukjes. Doe de groenten in de kookpot.
Schil de paprika, verwijder de zaden en zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in stukken. Doe ze in de kookpot.
Kruid met limoenblaadjes, een flinke snuif kurkuma, currypoeder en garam masala.
Spoel de kikkererwten onder koud water en giet de linzen af. Doe ze bij de groenten.
Bevochtig alles met kokosmelk en groentebouillon.
Laat alles 30 minuten indikken in de voorverwarmde oven zonder deksel.
Zet een deksel op de pot en laat nog eens 20 minuten verder garen.
Snijd de tofu in blokjes.
Frituur de tofublokjes kort in de friteuse. Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met een snuif zout.
Serveer de ovenschotel met de gefrituurde tofu.
Werk af met blaadjes koriander.