Soep van geroosterde pompoen
Soep van geroosterde pompoen
Een stevige kop dampende pompoensoep doet altijd deugd, zeker als je die zachte smaak een beetje pit geeft. Daarom roostert Jeroen de stukken pompoen vooraf en er mogen ook wat specerijen in de pot terecht komen. Bovendien geven gebakken pompoenpitten de soep een beetje extra ‘beet’.
Soep van geroosterde pompoen
Soep van geroosterde pompoen
Een stevige kop dampende pompoensoep doet altijd deugd, zeker als je die zachte smaak een beetje pit geeft. Daarom roostert Jeroen de stukken pompoen vooraf en er mogen ook wat specerijen in de pot terecht komen. Bovendien geven gebakken pompoenpitten de soep een beetje extra ‘beet’.
Ingrediënten
4 personen
Kippenbouillon
3 l
Pompoen
1
Uien
3
Look
3 teentjes
Salie
3 takjes
Rozemarijn
2 takjes
Pompoenpitten
40 g
Garam masala
1 snuifje
Sambal
1 tl
Pompoenpitolie
1
Boter
1 klontje
Peper
Zout
Olijfolie
Benodigdheden
Staafmixer, een ovenschaal, een staafmixer
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
Voorbereiding
1
Ontdooi een flinke portie kippen- of groentebouillon.
Bereiding
3 l Kippenbouillon, 1 pompoen, 3 uien, 3 teentjes Look, 3 takjes Salie, 2 takjes rozemarijn, 40 g pompoenpitten, 1 snuifje garam masala, 1 tl sambal, 1 pompoenpitolie, 1 klontje boter, peper, zout, olijfolie
2
Verwarm de oven voor op 180°C.
3
Snij de pompoen in kleine parten. Gebruik een groot en scherp koksmes.
4
Gebruik de lepel om de pompoenpitten uit elk stuk vrucht te verwijderen.
5
Zet een ovenschaal klaar. Schil de parten pompoen en verdeel ze over de schaal.
6
Pel de uien en snij elke ui in 4 parten. Leg de stukken ui tussen de pompoen.
7
Kneus de tenen knoflook en pel ze. Leg de look tussen de stukken pompoen.
8
Leg de stukken rozemarijntak en wat salie over de groenten. Strooi er grof zout, peper van de molen en een snuifje garam massala over. Gebruik een hoeveelheid van de specerijenmix naar persoonlijke smaak. Giet er een flinke scheut olijfolie over.
9
Rooster de pompoenen met ui, look en kruiden gedurende ongeveer 30 minuten in de oven van 180°C.
10
Doe de geroosterde pompoen met ui in een ruime stoofpot of soepketel. Schenk er (het grootste deel van) de bouillon bij en laat de soep zo’n 10 tot 15 minuten stoven op een matig vuur.
11
Smelt een klontje boter in een pan en rooster de pompoenpitten op een matig vuur. Laat de pitjes knisperen en ploffen in de hete boter. Schud ze regelmatig op. Na enkele minuten laat je de pitjes uitlekken op een vel keukenpapier.
12
Mix de soep glad met een staafmixer. Controleer of de soep niet te dik is. Zo ja, voeg dan wat extra bouillon toe.
13
Proef en kruid de soep naar smaak met peper en zout.
14
Wie graag een lichte pikante toets geeft aan de pompoensoep, voegt een lepeltje sambal toe.
Serveren
15
Serveer de dikke en fluweelzachte soep in een bord of een kop. Druppel een klein beetje pompoenpitolie in elke portie van de dampende soep en strooi er gebakken pompoenpitten over.
Wat vond je van dit recept?
Geef je mening en help anderen om de perfecte keuze te maken!Voorbereiding
1
Ontdooi een flinke portie kippen- of groentebouillon.
Bereiding
3 l Kippenbouillon, 1 pompoen, 3 uien, 3 teentjes Look, 3 takjes Salie, 2 takjes rozemarijn, 40 g pompoenpitten, 1 snuifje garam masala, 1 tl sambal, 1 pompoenpitolie, 1 klontje boter, peper, zout, olijfolie
2
Verwarm de oven voor op 180°C.
3
Snij de pompoen in kleine parten. Gebruik een groot en scherp koksmes.
4
Gebruik de lepel om de pompoenpitten uit elk stuk vrucht te verwijderen.
5
Zet een ovenschaal klaar. Schil de parten pompoen en verdeel ze over de schaal.
6
Pel de uien en snij elke ui in 4 parten. Leg de stukken ui tussen de pompoen.
7
Kneus de tenen knoflook en pel ze. Leg de look tussen de stukken pompoen.
8
Leg de stukken rozemarijntak en wat salie over de groenten. Strooi er grof zout, peper van de molen en een snuifje garam massala over. Gebruik een hoeveelheid van de specerijenmix naar persoonlijke smaak. Giet er een flinke scheut olijfolie over.
9
Rooster de pompoenen met ui, look en kruiden gedurende ongeveer 30 minuten in de oven van 180°C.
10
Doe de geroosterde pompoen met ui in een ruime stoofpot of soepketel. Schenk er (het grootste deel van) de bouillon bij en laat de soep zo’n 10 tot 15 minuten stoven op een matig vuur.
11
Smelt een klontje boter in een pan en rooster de pompoenpitten op een matig vuur. Laat de pitjes knisperen en ploffen in de hete boter. Schud ze regelmatig op. Na enkele minuten laat je de pitjes uitlekken op een vel keukenpapier.
12
Mix de soep glad met een staafmixer. Controleer of de soep niet te dik is. Zo ja, voeg dan wat extra bouillon toe.
13
Proef en kruid de soep naar smaak met peper en zout.
14
Wie graag een lichte pikante toets geeft aan de pompoensoep, voegt een lepeltje sambal toe.
Serveren
15
Serveer de dikke en fluweelzachte soep in een bord of een kop. Druppel een klein beetje pompoenpitolie in elke portie van de dampende soep en strooi er gebakken pompoenpitten over.
Wat vond je van dit recept?
Geef je mening en help anderen om de perfecte keuze te maken!Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
1u 10m
Ingrediënten
Kippenbouillon
3 l
Pompoen
1
Uien
3
Look
3 teentjes
Salie
3 takjes
Rozemarijn
2 takjes
Pompoenpitten
40 g
Garam masala
1 snuifje
Sambal
1 tl
Pompoenpitolie
1
Boter
1 klontje
Peper
Zout
Olijfolie
Soep van geroosterde pompoen
Een stevige kop dampende pompoensoep doet altijd deugd, zeker als je die zachte smaak een beetje pit geeft. Daarom roostert Jeroen de stukken pompoen vooraf en er mogen ook wat specerijen in de pot terecht komen. Bovendien geven gebakken pompoenpitten de soep een beetje extra ‘beet’.Instructies
Voorbereiding
1
Ontdooi een flinke portie kippen- of groentebouillon.
Bereiding
3 l Kippenbouillon, 1 pompoen, 3 uien, 3 teentjes Look, 3 takjes Salie, 2 takjes rozemarijn, 40 g pompoenpitten, 1 snuifje garam masala, 1 tl sambal, 1 pompoenpitolie, 1 klontje boter, peper, zout, olijfolie
2
Verwarm de oven voor op 180°C.
3
Snij de pompoen in kleine parten. Gebruik een groot en scherp koksmes.
4
Gebruik de lepel om de pompoenpitten uit elk stuk vrucht te verwijderen.
5
Zet een ovenschaal klaar. Schil de parten pompoen en verdeel ze over de schaal.
6
Pel de uien en snij elke ui in 4 parten. Leg de stukken ui tussen de pompoen.
7
Kneus de tenen knoflook en pel ze. Leg de look tussen de stukken pompoen.
8
Leg de stukken rozemarijntak en wat salie over de groenten. Strooi er grof zout, peper van de molen en een snuifje garam massala over. Gebruik een hoeveelheid van de specerijenmix naar persoonlijke smaak. Giet er een flinke scheut olijfolie over.
9
Rooster de pompoenen met ui, look en kruiden gedurende ongeveer 30 minuten in de oven van 180°C.
10
Doe de geroosterde pompoen met ui in een ruime stoofpot of soepketel. Schenk er (het grootste deel van) de bouillon bij en laat de soep zo’n 10 tot 15 minuten stoven op een matig vuur.
11
Smelt een klontje boter in een pan en rooster de pompoenpitten op een matig vuur. Laat de pitjes knisperen en ploffen in de hete boter. Schud ze regelmatig op. Na enkele minuten laat je de pitjes uitlekken op een vel keukenpapier.
12
Mix de soep glad met een staafmixer. Controleer of de soep niet te dik is. Zo ja, voeg dan wat extra bouillon toe.
13
Proef en kruid de soep naar smaak met peper en zout.
14
Wie graag een lichte pikante toets geeft aan de pompoensoep, voegt een lepeltje sambal toe.
Serveren
15
Serveer de dikke en fluweelzachte soep in een bord of een kop. Druppel een klein beetje pompoenpitolie in elke portie van de dampende soep en strooi er gebakken pompoenpitten over.