Instructies
4 personen
Voorbereiding
1
Ontdooi een flinke portie kippen- of groentebouillon.
Bereiding
3 l Kippenbouillon, 1 pompoen, 3 uien, 3 teentjes Look, 3 takjes Salie, 2 takjes rozemarijn, 40 g pompoenpitten, 1 snuifje garam masala, 1 tl sambal, 1 pompoenpitolie, 1 klontje boter, peper, zout, olijfolie
2
Verwarm de oven voor op 180°C.
3
Snij de pompoen in kleine parten. Gebruik een groot en scherp koksmes.
4
Gebruik de lepel om de pompoenpitten uit elk stuk vrucht te verwijderen.
5
Zet een ovenschaal klaar. Schil de parten pompoen en verdeel ze over de schaal.
6
Pel de uien en snij elke ui in 4 parten. Leg de stukken ui tussen de pompoen.
7
Kneus de tenen knoflook en pel ze. Leg de look tussen de stukken pompoen.
8
Leg de stukken rozemarijntak en wat salie over de groenten. Strooi er grof zout, peper van de molen en een snuifje garam massala over. Gebruik een hoeveelheid van de specerijenmix naar persoonlijke smaak. Giet er een flinke scheut olijfolie over.
9
Rooster de pompoenen met ui, look en kruiden gedurende ongeveer 30 minuten in de oven van 180°C.
10
Doe de geroosterde pompoen met ui in een ruime stoofpot of soepketel. Schenk er (het grootste deel van) de bouillon bij en laat de soep zo’n 10 tot 15 minuten stoven op een matig vuur.
11
Smelt een klontje boter in een pan en rooster de pompoenpitten op een matig vuur. Laat de pitjes knisperen en ploffen in de hete boter. Schud ze regelmatig op. Na enkele minuten laat je de pitjes uitlekken op een vel keukenpapier.
12
Mix de soep glad met een staafmixer. Controleer of de soep niet te dik is. Zo ja, voeg dan wat extra bouillon toe.
13
Proef en kruid de soep naar smaak met peper en zout.
14
Wie graag een lichte pikante toets geeft aan de pompoensoep, voegt een lepeltje sambal toe.
Serveren
15