Soep met witte kool, rookworst en een beschuit met kaas

Dagelijkse kost blijft nog even in winterse sferen en dat met een stevige pot soep op het menu. De kolen zijn momenteel volledig in seizoen, dus is een soep van witte kool ideaal voor deze tijd van het jaar. De Praagse worst en frisse peterselie geven de soep een extra dimensie. Uiteraard mogen de gegratineerde beschuiten met kaas hier absoluut niet ontbreken!

Ingrediënten

  • 400 g gezouten spek
  • een flinke klont boter
  • 2 ajuin
  • 4 stengels selder
  • 2 teentjes look
  • 3 raap
  • 0.5 witte kool
  • 3 liter groentebouillon
  • enkele takjes tijm
  • enkele takjes rozemarijn
  • enkele laurierblaadje
  • 4 beschuit
  • 100 g gemalen kaas
  • 4 rookworst
  • 0.25 bussel krulpeterselie
  • een scheutje Oxo
  • 1 flinke snuif witte peper
  • 3 koffielepel mierikswortel

Benodigdheden

  • casserole of ruime kookpot
  • mandoline

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Verwijder het zwoerd van het spek en snijd het verder in reepjes. 

Zet een ruime casserole met boter op het vuur. Bak de reepjes spek in de hete vetstof.

Snijd de uien in slierten en bak de sliertjes mee aan in de casserole.

Snijd enkele stengels selder fijn en voeg toe aan de casserole, gevolgd door de gepelde en geplette teentjes look. 

Schil de rapen en snijd ze in blokjes. Laat de blokjes raap meestoven en rasp er tenslotte de witte kool bij met behulp van een mandoline. 

Bevochtig het geheel met de bouillon en breng verder op smaak met een bouquet garni van tijm, rozemarijn en laurierblaadjes. Laat het geheel ongeveer 1-2 uur licht koken op een zacht vuur. 

Verwarm de oven voor op de grillstand

Leg de beschuiten op een ovenschaal en strooi er de gemalen kaas over. 

Schuif de beschuiten in de oven onder de grill tot de kaas mooi gesmolten is. Houd de beschuiten in het oog, want ze kunnen snel verbranden.

Snijd de rookworst in plakjes en hak de peterselie fijn. Houd ze aan de kant voor de garnituur op het einde.

Breng de soep op smaak met een scheutje Oxo, gevolgd door de witte peper en de mierikswortel.

Haal de toastjes uit de oven. 

Leg enkele schijfjes rookworst en wat peterselie op de bodem van een kommetje, giet er de soep over en serveer de soep met een toast.

Soep met witte kool, rookworst en een beschuit met kaas