Instructies

4 personen
400 g Gezouten spek
1

Verwijder het zwoerd van het spek en snijd het verder in reepjes.

1 een flinke klont boter
2

Zet een ruime casserole met boter op het vuur. Bak de reepjes spek in de hete vetstof.

2 ajuinen
3

Snijd de uien in slierten en bak de sliertjes mee aan in de casserole.

4 stengels selder, 2 teentjes Look
4

Snijd enkele stengels selder fijn en voeg toe aan de casserole, gevolgd door de gepelde en geplette teentjes look.

3 rapen, 0,5 Witte kolen
5

Schil de rapen en snijd ze in blokjes. Laat de blokjes raap meestoven en rasp er tenslotte de witte kool bij met behulp van een mandoline.

3 l groentebouillon, tijm, rozemarijn, laurierblaadjes
6

Bevochtig het geheel met de bouillon en breng verder op smaak met een bouquet garni van tijm, rozemarijn en laurierblaadjes. Laat het geheel ongeveer 1-2 uur licht koken op een zacht vuur.

7

Verwarm de oven voor op de grill.

4 beschuiten, 100 g gemalen kaas
8

Leg de beschuiten op een ovenschaal en strooi er de gemalen kaas over.

9

Schuif de beschuiten in de oven onder de grill tot de kaas mooi gesmolten is. Houd de beschuiten in het oog, want ze kunnen snel verbranden.

4 rookworsten, 0,25 bosjes krulpeterselie
10

Snijd de rookworst in plakjes en hak de peterselie fijn. Houd ze aan de kant voor de garnituur op het einde.

1 scheutje Oxo, 1 flinke snuif witte peper, 3 tl mierikswortelen
11

Breng de soep op smaak met een scheutje Oxo, gevolgd door de witte peper en de mierikswortel.

12

Haal de toastjes uit de oven.

13

Leg enkele schijfjes rookworst en wat peterselie op de bodem van een kommetje, giet er de soep over en serveer de soep met een toast.