
Typische grondgroenten als rapen, schorseneren, prei en witloof combineren perfect met een smaak uit de zee, zoals gerookte makreel. Het bewijs? Deze superlekkere soep!
Ingrediƫnten
- 3 liter groentebouillon
- boter
- 2 ajuin
- 2 tenen knoflook
- 4 raap
- 4 stronkjes witloof
- 3 stengels prei
- 4 schorseneren
- 4 blaadjes laurier
- 4 takjes tijm
- peper
- zout
- 2 makreel
- 1 bussel bieslook
- 20 cl zure room
- 1 koffielepel mosterd
- 1 scheutje melk
Benodigdheden
- een elektrische staafmixer
Bereiding
Soep met wintergroenten en gerookte makreel
Ontdooi en verwarm de bouillon. Het recept om zelf een ketel bouillon te maken vind je hier.
Smelt een klont boter in een hoge soepketel.
Pel de uien en de knoflook. Snijd de ui in stukken en stoof in de boter.
Schil de rapen en snijd ze in blokjes. Verwijder de harde kern uit het witloof en snijd het grof. Maak de prei schoon en snijd het wit in stukken. Schil de schorseneren en snijd ze in stukken.
Doe de rapen, het witloof, de prei en de schorseneren bij de uien. Stoof de groenten kort aan. Laat ze niet kleuren.
Bind de laurier en de tijm met keukentouw samen tot een bouquet garni. Leg het bij de groenten. Giet er de warme bouillon bij.
Kruid met peper en zout. Zet een deksel op de soepketel en laat op een zacht vuur volledig gaar worden.
Verwijder de graten uit de makrelen en verdeel ze in stukjes.
Snipper de bieslook fijn en meng met de zure room. Breng op smaak met peper en zout.
Haal het bouquet garni uit de soep. Doe mosterd bij de soep en mix met een staafmixer.
Doe eventueel een scheutje melk bij de soep.
Schep de soep in kommen. Werk af met gerookte makreel en een toefje bieslookroom.