Instructies
4 personen
Soep met wintergroenten en gerookte makreel
3 l groentebouillon
1
Ontdooi en verwarm de bouillon. Het recept om zelf een ketel bouillon te maken vind je hier.
boter
2
Smelt een klont boter in een hoge soepketel.
2 ajuinen, 2 teentjes Look
3
Pel de uien en de knoflook. Snijd de ui in stukken en stoof in de boter.
4 rapen, 4 stronkjes witloof, 3 stengels prei, 4 Schorseneren
4
Schil de rapen en snijd ze in blokjes. Verwijder de harde kern uit het witloof en snijd het grof. Maak de prei schoon en snijd het wit in stukken. Schil de schorseneren en snijd ze in stukken.
5
Doe de rapen, het witloof, de prei en de schorseneren bij de uien. Stoof de groenten kort aan. Laat ze niet kleuren.
4 blaadjes laurier, 4 takjes tijm
6
Bind de laurier en de tijm met keukentouw samen tot een bouquet garni. Leg het bij de groenten. Giet er de warme bouillon bij.
pepers, zout
7
Kruid met peper en zout. Zet een deksel op de soepketel en laat op een zacht vuur volledig gaar worden.
2 makrelen
8
Verwijder de graten uit de makrelen en verdeel ze in stukjes.
TIPHaal eerst het hoofd weg. Omdat het een ronde vis is, zit de graat in het midden. Breek het lijf aan de bovenkant voorzichtig open en haal er de rug- en dan de buikgraten met je vingers uit. Ga van de kop naar de achterkant. Verwijder ten slotte het vel.
1 bosje Bieslook, 0,2 l Zure room
9
Snipper de bieslook fijn en meng met de zure room. Breng op smaak met peper en zout.
1 tl mosterd
10
Haal het bouquet garni uit de soep. Doe mosterd bij de soep en mix met een staafmixer.
TIPJe kunt de soep zeven, maar het is niet noodzakelijk.
1 scheutje melk
11
Doe eventueel een scheutje melk bij de soep.
12