Snert

Deze dikke maaltijdsoep op basis van spliterwten is een echte traditie bij onze Noorderburen. Jeroen maakt er een zalige Dagelijkse kost-versie van. Een kom van deze winterse erwtensoep is ideaal om na een koude wandeling leeg te lepelen.

Ingrediënten

  • 500 g spliterwten
  • 3 ajuin
  • een klont boter
  • 2 stengel prei
  • 3 stengel bleekselder
  • 3 aardappel
  • 1 varkensschenkel
  • 200 g gerookt spek
  • 6 blaadjes laurier
  • enkele takjes tijm
  • 4 kruidnagel
  • een snuif zout
  • een snuif peper
  • 3 liter water
  • 1 rookworst

Benodigdheden

  • staafmixer

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Spoel de spliterwten onder stromend water.

Snijd de ajuinen in grote stukken. Smelt een goede klont boter in een grote pot en stoof er de ajuin in aan.

Spoel de selder en de prei, snijd ze in grote stukken en stoof ze mee aan. Schil de aardappelen, snijd ze in grote stukken en voeg ze samen met de spliterwten toe.

Doe de varkensschenkel, het gerookt spek en de kruiden bij de groenten.

Schenk water in de pot tot alles onderstaat, zet er een deksel op en breng de soep aan de kook. Laat minstens twee uur koken op een zacht vuur.

Schep de schenkel uit de pot en pluk het vlees van het been. Haal ook het spek, de laurier en de tijm eruit. Snijd het spek in reepjes en mix de soep.

Snijd de rookworst in plakjes en doe ze samen met het vlees van de schenkel en het spek weer in de soep. Breng de soep op smaak met peper en zout.

Snert