Instructies

4 personen
500 g spliterwten
1

Spoel de spliterwten onder stromend water.

3 ajuinen, 1 een klont boter
2

Snijd de ajuinen in grote stukken. Smelt een goede klont boter in een grote pot en stoof er de ajuin in aan.

2 stengel prei, 3 stengel bleekselder, 3 aardappelen
3

Spoel de selder en de prei, snijd ze in grote stukken en stoof ze mee aan. Schil de aardappelen, snijd ze in grote stukken en voeg ze samen met de spliterwten toe.

1 varkensschenkel, 200 g gerookt spek, 6 blaadjes laurier, tijm, 4 kruidnagels, 1 snuifje zout, 1 snuifje peper
4

Doe de varkensschenkel, het gerookt spek en de kruiden bij de groenten.

3 l Water
5

Schenk water in de pot tot alles onderstaat, zet er een deksel op en breng de soep aan de kook. Laat minstens twee uur koken op een zacht vuur.

6

Schep de schenkel uit de pot en pluk het vlees van het been. Haal ook het spek, de laurier en de tijm eruit. Snijd het spek in reepjes en mix de soep.

1 rookworst
7

Snijd de rookworst in plakjes en doe ze samen met het vlees van de schenkel en het spek weer in de soep. Breng de soep op smaak met peper en zout.