Smeus van Meus

Geplette aardappelen met karnemelk, grijze garnalen en gebrande boter. Er zijn zoveel namen als manieren om deze klassieker te bereiden. Jeroen serveert zijn favoriete versie van smeus, inclusief gepocheerd ei.

Ingrediënten

  • 600 g Corne de Gatte aardappel
  • 500 g garnalen
  • een flinke scheut natuurazijn
  • 90 g boter
  • 1 dl karnemelk
  • een snuifje cayennepeper
  • 2 eetlepel zure room
  • een snuif keukenzout
  • enkele takjes bieslook
  • enkele takjes kervel
  • 4 ei

Benodigdheden

  • pureestamper

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Voor de smeus

Spoel de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water.

Pel de grijze garnalen en houd ze even apart.

Giet de aardappelen af wanneer ze gaar zijn, laat afkoelen onder stromend water. 

Breng een hoge pot water met een flinke scheut azijn aan de kook.

Laat de boter smelten in dezelfde pot als die waar de aardappelen in gekookt zijn en laat de boter lichtjes kleuren zodat je een beurre noisette bekomt. 

Kruid de hazelnootboter met wat peper en zout, en voeg de karnemelk eraan toe.

tip Let op de karnemelk mag niet koken, anders gaat hij schiften.

Pel en snijd de aardappelen in grote stukken en voeg ze toe bij de boter. Ga vervolgens kort met een pureestamper door de aardappelen.

Kruid de smeus met cayennepeper en zout, en voeg er de zure room aan toe.

Snipper de bieslook en kervel fijn en meng de kruiden onder de geplette aardappel.

Voor de gepocheerde eieren

Breek de eitjes in potjes.

Draai met een garde in het water wanneer het kookt zodat je een draaikolk krijgt.

Pocheer de eitjes 2 à 3 minuten in het zachtjes kokende water. 

Voor de afwerking

Schep wat van de smeus in een diep bord en leg er een gepocheerd eitje bovenop. 

Werk af met de garnalen.

Smeus van Meus