
Alleen vogels zonder kop kennen het verschil tussen een slavink en blinde vink niet. Even ter verduidelijking: een slavink is hetzelfde als een blinde vink, maar wordt omwikkeld met spek in plaats van kalfsvlees. Degelijke dagelijkse kost, simpel maar o zo lekker.
Ingrediënten
- 600 g rundergehakt
- 1 ei
- 50 g paneermeel
- peper
- zout
- 16 plak ontbijtspek
- boter
- 3 ajuin
- bloem
- 1 flesje tafelbier
- 2 eetlepel perensiroop
- 2 eetlepel mosterd
- 1 kruidnagel
- enkele takjes tijm
- 4 blaadje laurier
- 1 kropsla
- een halve sjalot
- een halve bussel bieslook
- 2 eetlepel mayonaise
- 1 eetlepel dragonazijn
- peper
- zout
- 16 kroket
- zout
Benodigdheden
- een friteuse
Bereiding
De slavinken
Meng het gehakt met het ei en het paneermeel. Kruid met peper en zout. Het mengsel moet goed stevig zijn.
Rol 4 ovalen bolletjes van het gehakt. Draai om elke vink twee plakjes ontbijtspek.
Smelt een klont boter in een hoge pan. Bak de slavinken eerst op de naad en dan rondom goudbruin.
Pel de uien en snijd ze in halve ringen.
Haal de slavinken uit de pan. Ze zijn nog niet gaar.
Giet wat vet uit de pan als er te veel in zit. Stoof de uien in de pan.
Strooi bloem over de uien (‘singeren’). Laat even meebakken zoals een roux. Giet er het tafelbier bij. Breng op smaak met siroop, mosterd, kruidnagel, tijm, laurier, peper en zout.
Leg de slavinken in de saus en zet het deksel schuin op de pan zodat de saus nog wat kan inkoken. Draai de slavinken af en toe om. Laat 15 tot 20 minuten sudderen op een laag vuur.
De kropsla
Verdeel de kropsla in aparte blaadjes, spoel ze en laat ze uitlekken.
Pel en snipper de sjalot. Snipper de bieslook fijn.
Meng de sla met de sjalot en de bieslook.
Roer de mayonaise los met de azijn. Doe de dressing bij de sla. Kruid met peper en zout. Schep alles voorzichtig door elkaar.
Afwerken en serveren
Verwarm de friteuse en bak de kroketten. Laat uitlekken op keukenpapier en strooi er wat zout over.
Serveer de slavinken met saus, kropsla en kroketten.