
Na een dag hard werken, na een stevige boswandeling of zomaar op een koude avond... Zo’n dampende kom verse soep smaakt op 1001 momenten. Om er meteen ook een bijzonder gerecht van te maken, serveert Jeroen ze met stukjes kip en een luchtige kruidenroom.
Ingrediënten
- 4 liter kippenbouillon
- 2 kippenbil
- 2 groene selder
- 1 bouquet garni
- 1 steranijsje
- 1 dl Noilly Prat
- klontje boter
- 3 ajuin
- selderzout
- peper
- 2 dl room
- handvol kervel
- handvol bieslook
- handvol basilicum
- handvol dragon
- handvol peterselie
- scheutje citroensap
- peper
- zout
Benodigdheden
- een eindje keukentouw
- een staafmixer
- (eventueel) een zeef
Bereiding
Voor de soep
De basis voor de soep is kippenbouillon. Vermijd het zoute bouillonblokje en maak een ketel verse bouillon. Het is bijzonder eenvoudig en alle overschotten kan je invriezen voor later gebruik.
Opmerking: Als je verse bouillon maakt, dan kan de kip die je daarvoor gebruikt als soepgarnituur dienen. In dat geval zijn extra kippenbillen niet noodzakelijk.
Pel de uien en snij ze grof. Pel de look en snij het teentje in stukjes.
Verhit een ruime stoofpot of een soepketel en smelt er een klontje boter in.
Stoof de stukken ui en de snippers look, maar vermijd dat ze kleuren.
Spoel de selder schoon en snij de stengels in stukjes. Voeg ze bij de uien en laat de groenten nog enkele minuten stoven. Bepaal zelf of je ook wat loof van de selder meestooft.
Gebruik wat keukentouw om enkele blaadjes laurier, enkele takjes tijm en peterseliestelen tot een kruidentuiltje te binden. Leg dit bouquet garni bij de gestoofde groenten en voeg ook het steranijs toe.
Giet de Noilly Prat bij de groenten laat ze nog even stoven, zodat de alcohol grotendeels verdampt.
Schenk de (gezeefde) kippenbouillon bij de gestoofde groenten.
Laat de soep 20 minuten pruttelen op een zacht vuur. Laat de kippenbillen meekoken, als je niet de kip gebruikt waarmee de bouillon werd gemaakt. Laat in dat geval de soep wat langer koken, zodat de kippenbillen door en door gaar zijn.
Verwijder het steranijs en het bouquet garni. (Haal er ook de kip uit die je eventueel liet meegaren.)
Mix de soep glad met de staafmixer. Je hoeft de seldersoep niet te zeven, tenzij je absoluut een fluweelzacht resultaat wenst.
Kruid de soep naar smaak met selderijzout en peper van de molen.
Pluk het magere vlees van de kippenbillen. Verdeel het in hapklare stukjes. Met het kippenvel kan je de kat misschien gelukkig maken.