
Rode bieten zitten vol nitraten die een boost geven aan je uithoudingsvermogen. Helaas houden sommige mensen niet zo van de typische grondsmaak. Een tip: als je bieten hebt die jong geoogst werden, smaken ze veel minder naar grond.Die kenmerkende grondsmaak combineert uitstekend met andere dingen uit de grond, zoals truffels, of met dingen uit de zee. In deze salade gebruikt Jeroen gerookte makreel waar hij nog meer pit aan geef met mierikswortel en rode bietendressing.
Ingrediënten
- 4 makreelfilet
- 4 rode biet
- 100 g walnoot
- 1.5 dl rode wijn
- 2 eetlepel bloemsuiker
- 2 bussel waterkers
- 2 bakje tuinkers
- 1 ei
- 100 milliliter rode bietensap
- 25 milliliter rode wijnazijn
- 150 milliliter walnotenolie
- 75 milliliter olie
- 1 koffielepel mosterd
- peper
- zout
- 200 g cottage cheese
- 2 koffielepel mierikswortelpuree
- 1 citroen
- peper
- zout
- 4 sneetje roggebrood
- boter
Benodigdheden
- staafmixer
Bereiding
Rode bietensalade
Was de rode bieten onder stromend water maar schil ze niet.
Kook ze gaar in ruim water. Laat ze uitlekken en afkoelen.
Meng de rode wijnazijn met een scheutje water en bloemsuiker.
Schraap het vel van de bieten en snijd ze in partjes. Leg ze in de marinade.
Haal de harde steeltje van de tuinkers en leg ze in ruim water. Het aanwezige zand zal naar de bodem zakken. Knip of snijd de waterkers van de matjes en spoel. Laat alles uitlekken in een vergiet.
Rode bietendressing
Splits het ei en doe de eierdooier in een hoge maatbeker. Vries het eiwit eventueel in voor later gebruik.