Runderschenkel met rode wijnsaus en lookpuree
Runderschenkel met rode wijnsaus en lookpuree
Runderschenkels komen uit het bovenste stuk van de poot van het rund. In het midden van elke schenkel zit een lekker stuk merg. Jeroen maakt ze klaar in rode wijn en geeft er lookpuree bij.
Runderschenkel met rode wijnsaus en lookpuree
Runderschenkel met rode wijnsaus en lookpuree
Runderschenkels komen uit het bovenste stuk van de poot van het rund. In het midden van elke schenkel zit een lekker stuk merg. Jeroen maakt ze klaar in rode wijn en geeft er lookpuree bij.
Ingrediënten
4 personen
Loskokende aardappelen
800 g
Bruine fond
0,4 l
Boter
Runderschenkels
4
Peper
Zout
Ajuinen
3
Look
3 teentjes
Wortels
2
Selder
4 stengels
Bloem
2 el
Rode wijn
7 dl
Laurier
Tijm
Zwarte peperbollen
1 tl
Jeneverbessen
6
Kruidnagels
2
Broccolini
400 g
Eierdooiers
2
Melk
1 scheutje
Benodigdheden
Een vijzel, een pureestamper
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
De runderschenkel in rode wijnsaus
0,4 l bruine fond
1
Verwarm de bruine fond. Een recept om zelf bruine fond te maken, vind je hier.
2
Verwarm de oven voor tot 150 °C - 160 °C.
boter
3
Smelt een klont boter in een grote, hoge pan.
4 runderschenkels, peper, zout
4
Kruid de runderschenkels met peper en zout. Kleur ze aan alle kanten in de pan.
3 ajuinen, 1 teentje Look
5
Pel en snipper de uien. Kneus en pel de knoflook. Snipper de teen en plet met een mes.
6
Haal het vlees uit de kookpot. Fruit de uien en de knoflook in dezelfde pan.
2 Wortels
7
Schil de wortelen en snijd ze in kleine blokjes (brunoise). Doe ze bij de uien en laat mee aanstoven.
4 stengels selder
8
Snijd de selder ook in brunoise en stoof mee in de pan.
2 el bloem
9
Strooi de bloem over de groenten (saingeren) en laat even mee bakken.
7 dl rode wijn
10
Blus met de rode wijn en de fond.
laurier, tijm
11
Leg het vlees terug in de pan en duw het naar beneden zodat het onder het vocht ligt. Kruid met laurier, tijm en een snuif zout.
1 tl Zwarte peperbollen
12
Kneus de peperbollen kort in de vijzel. Doe ze bij de bereiding.
6 Jeneverbessen, 2 kruidnagels
13
Kneus de jeneverbessen een beetje in de vijzel en doe ze ook in de pan. Doe er ten slotte de kruidnagels bij.
14
Zet een deksel op de kookpot en plaats hem in de oven. Laat 2 uur garen. Zet halverwege de gaartijd het deksel een beetje open.
De knoflookpuree en broccolini
800 g Loskokende aardappelen, 2 teentjes Look
15
Schil de aardappelen en pel de knoflook. Kook ze samen in water met een flinke snuif zout.
400 g broccolini
16
Maak intussen de broccolini schoon en stoom gaar in een stoommandje.
2 eierdooiers, 1 scheutje melk
17
Giet de aardappelen af en plet ze met de knoflook, een klont boter, een scheut melk en de eierdooiers tot puree. Kruid met een snuifje zout.
Afwerken en serveren
18
Serveer de runderschenkels in de saus met de knoflookpuree en de gestoomde broccolini.
Wat vond je van dit recept?
Geef je mening en help anderen om de perfecte keuze te maken!De runderschenkel in rode wijnsaus
0,4 l bruine fond
1
Verwarm de bruine fond. Een recept om zelf bruine fond te maken, vind je hier.
2
Verwarm de oven voor tot 150 °C - 160 °C.
boter
3
Smelt een klont boter in een grote, hoge pan.
4 runderschenkels, peper, zout
4
Kruid de runderschenkels met peper en zout. Kleur ze aan alle kanten in de pan.
3 ajuinen, 1 teentje Look
5
Pel en snipper de uien. Kneus en pel de knoflook. Snipper de teen en plet met een mes.
6
Haal het vlees uit de kookpot. Fruit de uien en de knoflook in dezelfde pan.
2 Wortels
7
Schil de wortelen en snijd ze in kleine blokjes (brunoise). Doe ze bij de uien en laat mee aanstoven.
4 stengels selder
8
Snijd de selder ook in brunoise en stoof mee in de pan.
2 el bloem
9
Strooi de bloem over de groenten (saingeren) en laat even mee bakken.
7 dl rode wijn
10
Blus met de rode wijn en de fond.
laurier, tijm
11
Leg het vlees terug in de pan en duw het naar beneden zodat het onder het vocht ligt. Kruid met laurier, tijm en een snuif zout.
1 tl Zwarte peperbollen
12
Kneus de peperbollen kort in de vijzel. Doe ze bij de bereiding.
6 Jeneverbessen, 2 kruidnagels
13
Kneus de jeneverbessen een beetje in de vijzel en doe ze ook in de pan. Doe er ten slotte de kruidnagels bij.
14
Zet een deksel op de kookpot en plaats hem in de oven. Laat 2 uur garen. Zet halverwege de gaartijd het deksel een beetje open.
De knoflookpuree en broccolini
800 g Loskokende aardappelen, 2 teentjes Look
15
Schil de aardappelen en pel de knoflook. Kook ze samen in water met een flinke snuif zout.
400 g broccolini
16
Maak intussen de broccolini schoon en stoom gaar in een stoommandje.
2 eierdooiers, 1 scheutje melk
17
Giet de aardappelen af en plet ze met de knoflook, een klont boter, een scheut melk en de eierdooiers tot puree. Kruid met een snuifje zout.
Afwerken en serveren
18
Serveer de runderschenkels in de saus met de knoflookpuree en de gestoomde broccolini.
Wat vond je van dit recept?
Geef je mening en help anderen om de perfecte keuze te maken!Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
1u
Ingrediënten
Loskokende aardappelen
800 g
Bruine fond
0,4 l
Boter
Runderschenkels
4
Peper
Zout
Ajuinen
3
Look
3 teentjes
Wortels
2
Selder
4 stengels
Bloem
2 el
Rode wijn
7 dl
Laurier
Tijm
Zwarte peperbollen
1 tl
Jeneverbessen
6
Kruidnagels
2
Broccolini
400 g
Eierdooiers
2
Melk
1 scheutje
Runderschenkel met rode wijnsaus en lookpuree
Runderschenkels komen uit het bovenste stuk van de poot van het rund. In het midden van elke schenkel zit een lekker stuk merg. Jeroen maakt ze klaar in rode wijn en geeft er lookpuree bij.Instructies
De runderschenkel in rode wijnsaus
0,4 l bruine fond
1
Verwarm de bruine fond. Een recept om zelf bruine fond te maken, vind je hier.
2
Verwarm de oven voor tot 150 °C - 160 °C.
boter
3
Smelt een klont boter in een grote, hoge pan.
4 runderschenkels, peper, zout
4
Kruid de runderschenkels met peper en zout. Kleur ze aan alle kanten in de pan.
3 ajuinen, 1 teentje Look
5
Pel en snipper de uien. Kneus en pel de knoflook. Snipper de teen en plet met een mes.
6
Haal het vlees uit de kookpot. Fruit de uien en de knoflook in dezelfde pan.
2 Wortels
7
Schil de wortelen en snijd ze in kleine blokjes (brunoise). Doe ze bij de uien en laat mee aanstoven.
4 stengels selder
8
Snijd de selder ook in brunoise en stoof mee in de pan.
2 el bloem
9
Strooi de bloem over de groenten (saingeren) en laat even mee bakken.
7 dl rode wijn
10
Blus met de rode wijn en de fond.
laurier, tijm
11
Leg het vlees terug in de pan en duw het naar beneden zodat het onder het vocht ligt. Kruid met laurier, tijm en een snuif zout.
1 tl Zwarte peperbollen
12
Kneus de peperbollen kort in de vijzel. Doe ze bij de bereiding.
6 Jeneverbessen, 2 kruidnagels
13
Kneus de jeneverbessen een beetje in de vijzel en doe ze ook in de pan. Doe er ten slotte de kruidnagels bij.
14
Zet een deksel op de kookpot en plaats hem in de oven. Laat 2 uur garen. Zet halverwege de gaartijd het deksel een beetje open.
De knoflookpuree en broccolini
800 g Loskokende aardappelen, 2 teentjes Look
15
Schil de aardappelen en pel de knoflook. Kook ze samen in water met een flinke snuif zout.
400 g broccolini
16
Maak intussen de broccolini schoon en stoom gaar in een stoommandje.
2 eierdooiers, 1 scheutje melk
17
Giet de aardappelen af en plet ze met de knoflook, een klont boter, een scheut melk en de eierdooiers tot puree. Kruid met een snuifje zout.
Afwerken en serveren
18
Serveer de runderschenkels in de saus met de knoflookpuree en de gestoomde broccolini.