Instructies

4 personen

De runderschenkel in rode wijnsaus

0,4 l bruine fond
1

Verwarm de bruine fond. Een recept om zelf bruine fond te maken, vind je hier.

2

Verwarm de oven voor tot 150 °C - 160 °C.

boter
3

Smelt een klont boter in een grote, hoge pan.

4 runderschenkels, peper, zout
4

Kruid de runderschenkels met peper en zout. Kleur ze aan alle kanten in de pan.

3 ajuinen, 1 teentje Look
5

Pel en snipper de uien. Kneus en pel de knoflook. Snipper de teen en plet met een mes.

6

Haal het vlees uit de kookpot. Fruit de uien en de knoflook in dezelfde pan.

2 Wortels
7

Schil de wortelen en snijd ze in kleine blokjes (brunoise). Doe ze bij de uien en laat mee aanstoven.

4 stengels selder
8

Snijd de selder ook in brunoise en stoof mee in de pan.

2 el bloem
9

Strooi de bloem over de groenten (saingeren) en laat even mee bakken.

7 dl rode wijn
10

Blus met de rode wijn en de fond.

laurier, tijm
11

Leg het vlees terug in de pan en duw het naar beneden zodat het onder het vocht ligt. Kruid met laurier, tijm en een snuif zout.

1 tl Zwarte peperbollen
12

Kneus de peperbollen kort in de vijzel. Doe ze bij de bereiding.

6 Jeneverbessen, 2 kruidnagels
13

Kneus de jeneverbessen een beetje in de vijzel en doe ze ook in de pan. Doe er ten slotte de kruidnagels bij.

14

Zet een deksel op de kookpot en plaats hem in de oven. Laat 2 uur garen. Zet halverwege de gaartijd het deksel een beetje open.

De knoflookpuree en broccolini

800 g Loskokende aardappelen, 2 teentjes Look
15

Schil de aardappelen en pel de knoflook. Kook ze samen in water met een flinke snuif zout.

400 g broccolini
16

Maak intussen de broccolini schoon en stoom gaar in een stoommandje.

2 eierdooiers, 1 scheutje melk
17

Giet de aardappelen af en plet ze met de knoflook, een klont boter, een scheut melk en de eierdooiers tot puree. Kruid met een snuifje zout.

Afwerken en serveren

18

Serveer de runderschenkels in de saus met de knoflookpuree en de gestoomde broccolini.