Rog Niçoise

De salade Niçoise laat zich niet in hokjes duwen. De vele variaties maken het beroemde gerecht uit Nice alleen maar rijker. In deze versie werkt Jeroen met rog in plaats van tonijn, en met jonge spinazieblaadjes als sla.

Ingrediënten

  • 100 g spinazie
  • bicarbonaat
  • 300 g prinsessenboontjes
  • olijfolie
  • 2 eetlepel olijfolie
  • 800 g roggenvleugel
  • peper
  • zout
  • een scheutje witte wijn
  • 2 tomaat
  • 600 g aardappel
  • 4 ei
  • 1 puntpaprika
  • 0.5 rode ui
  • 2 koffielepels mosterd
  • 2 eetlepel rode wijnazijn
  • 4 eetlepel slaolie
  • 6 ansjovisfilets
  • 100 g zwarte olijven
  • enkele blaadjes basilicum

Benodigdheden

  • een ovenschaal
  • aluminiumfolie
  • een garde

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Verwarm de oven voor tot 180 °C.

Was de spinazie en laat de blaadjes goed uitlekken.

Breng een kookpot water met een snuif bicarbonaat aan de kook.

Maak de boontjes schoon en kook ze 3 tot 5 minuten beetgaar in het water. Het bicarbonaat zorgt ervoor dat ze groen blijven.

Giet een scheut olijfolie in een ovenschaal. Kruid de roggenvleugel langs beide kanten met peper en zout en leg de vis in de ovenschaal.

Bevochtig met een scheutje witte wijn.

Dek de rog af met een vel aluminiumfolie en laat de vis ongeveer 30 minuten garen in de voorverwarmde oven.

Emondeer de tomaten. Maak een kruis in de bovenkant van de tomaten en dompel ze 10 à 15 seconden in het kokend water van de boontjes. Schep de boontjes en de tomaten uit het water en spoel ze onder koud stromend water.

Kook de aardappelen gaar. Je hoeft ze niet te schillen.

Kook samen met de aardappelen de eieren hard. Reken op zo’n 8 minuten. Laat de eieren nadien afkoelen.

Pel de tomaten. Snijd de ontvelde tomaten in kwarten en haal de pitjes eruit. Snijd het vruchtvlees in stukken.

Doe de spinazie en de stukjes tomaat in een grote mengkom.

Snijd de puntpaprika in de lengte open. Verwijder de pitjes. Snijd de paprika in reepjes en leg ze in de kom.

Pel de rode ui en snijd hem in fijne halve ringen. Doe de ui bij de rest van de salade. Voeg ook de boontjes toe.

Maak een simpele vinaigrette. Klop de mosterd los met de rode wijnazijn, de olijfolie en de slaolie. Breng de vinaigrette op smaak met een snuifje peper.

Snijd de ansjovisfilets fijn en meng ze onder de vinaigrette.

Pel de afgekoelde eieren en snijd ze in stukken. Doe de stukjes ei en de zwarte olijven bij de salade.

Werk de salade af met enkele blaadjes verse basilicum.

Giet de aardappelen af en snijd ze in blokjes. Laat even afkoelen en meng ze net voor het serveren onder de salade.

Haal de roggenvleugel uit de oven. Schraap het witte visvlees los. Ga door tot je enkel de graat overhoudt. Doe de brokjes visvlees bij de salade.

Giet de vinaigrette over de salade en roer alles goed om.

Rog Niçoise