Rodebietenburger met zoetzure komkommer en mieriksworteldressing

 

Een knaller van een veggieburger op basis van rode biet, walnoot en havermout, geserveerd met zoetzure komkommer en een mieriksworteldressing die zorgt voor een extra punch.

Ingrediënten

  • 300 g rode biet
  • 100 g walnoot
  • enkele druppels relish
  • enkele druppels Tabasco
  • 50 g havermout
  • 2 eetlepel kikkererwtenbloem
  • keukenzout
  • 1 komkommer
  • 1 rode ui
  • enkele takjes dille
  • een flinke scheut dragonazijn
  • een flinke scheut olijfolie
  • olijfolie
  • bloemsuiker
  • 4 eetlepel zure room
  • 1 eetlepel mierikswortelpasta
  • 0.5 citroen
  • 4 hamburgerbroodje
  • 1 bakje tuinkers

Benodigdheden

  • rasp
  • blender
  • mandoline

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Spoel de rode bieten en kook ze gaar in gezouten water. Laat de bieten afkoelen en schil ze. 

tip Knijp met je handen overtollig sap uit de bieten als ze te veel vocht vasthouden.

Doe de walnoten in de blender, mix ze fijn en doe ze in een grote mengkom.

Rasp of blend de rode bieten. Meng ze met de walnoten en breng het geheel op smaak met relish en de tabasco. 

Voeg de havermout, de kikkererwtenbloem, het zout en de mosterd bij de rode biet. Meng alles goed onder elkaar en laat het beslag voor de burgers even rusten.

Snijd de komkommer in lange plakken met de mandoline en doe ze in een kom.

tip Draai de komkommer telkens een kwartslag wanneer je de zaadlijsten bijna ziet.

Pel de rode ui, snijd ze in dunne ringen met de mandoline en doe ze bij de komkommer.

Snipper de dille grof en voeg hem toe. Voeg de dragonazijn, de olijfolie, de bloemsuiker en het zout toe. Meng het geheel en laat de komkommer en ui even marineren.

Meng de zure room met de mierikswortelpasta, de zestes en het sap van de citroen en de olijfolie in een kommetje. Breng de dressing op smaak met peper en zout.

Verhit een scheutje olie in een pan. Snijd de hamburgerbroodjes open en bak ze aan beide kanten in de olie. Leg de broodjes daarna op een plaatje en houd ze even apart.

Vorm met je handen ballen van het rodebietenmengsel en duw ze plat zoals een hamburger. Bak de burgers aan beide kanten goudbruin op een zacht vuur.

Smeer wat dressing op een broodje en leg er een gebakken rodebietenburger op. Schep er wat gemarineerde komkommer en ui op, gevolgd door een flinke toef tuinkers. Werk af met wat extra dressing en het deksel van het broodje.

Rodebietenburger met zoetzure komkommer en mieriksworteldressing