dako logo
Populaire thema's
Zoeken op
Chocolademousse met koffie, vanillesaus met amaretto en amandelkoekjes (thumbnail)Chocolademousse met koffie, vanillesaus met amaretto en amandelkoekjes

Chocolademousse met koffie, vanillesaus met amaretto en amandelkoekjes

35m
15
-
2K
Recepten

Chocolademousse met koffie, vanillesaus met amaretto en amandelkoekjes

Het lijkt een gewone chocolademousse maar Jeroen maakt deze klassieker toch een tikkeltje spannender met een vleugje koffiesmaak. De vanillesaus met amaretto en de crispy amandelkoekjes maken dit droomdessert compleet.
Chocolademousse met koffie, vanillesaus met amaretto en amandelkoekjes (thumbnail)Chocolademousse met koffie, vanillesaus met amaretto en amandelkoekjes

Chocolademousse met koffie, vanillesaus met amaretto en amandelkoekjes

35m
15
-
2K
Recepten

Chocolademousse met koffie, vanillesaus met amaretto en amandelkoekjes

Het lijkt een gewone chocolademousse maar Jeroen maakt deze klassieker toch een tikkeltje spannender met een vleugje koffiesmaak. De vanillesaus met amaretto en de crispy amandelkoekjes maken dit droomdessert compleet.
Type gerechtDessert
Totale tijd35m
Ingrediënten15
Beoordeling-
Aantal likes2K

Ingrediënten

4 personen
Eieren
6
Kristalsuiker
150 g
Pure chocolade
200 g
Oploskoffie
1 el
Room
375 ml
Melk
0,2 l
Vanillestokje
1
Amaretto
0,5 dl
Eierdooiers
2
Boter
60 g
Bruine suiker
100 g
Kaneelpoeder
1 snuifje
Bloem
50 g
Maïzena
1 tl
Amandelschilfers
50 g

Benodigdheden

Waterkoker

Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden

Instructies

Chocolademousse met koffie

6 eieren, 100 g kristalsuiker
1
Splits de eieren. Klop de dooiers van de eieren met de suiker tot ruban.
200 g pure chocolade
2
Breek de chocolade in stukken en laat hem au bain-marie smelten.
1 el oploskoffie
3
Breng wat water aan de kook en los er het koffiepoeder in op. Indien je gewone chocolademousse wilt maken, sla je deze stap over.
375 ml Room
4
Meet de room af, doe hem in een kom en klop hem half op.
5
Klop het eiwit stijf.
6
Giet de gesmolten chocolade bij de ruban, gevolgd door de straffe koffie en meng alles goed onder elkaar. Spatel er vervolgens eerst het eiwit onder. Doe dit voorzichtig en spatel er ook voldoende lucht onder voor een mooi luchtig eindresultaat. Tot slot spatel je er nog de half opgeklopte room onder. Meng alles een laatste keer goed onder elkaar.
7
Stort de mousse in een kom, dek hem af met folie en laat hem opstijven in de koelkast.

Vanillesaus met amaretto

0,2 l melk, 1 vanillestokje, 0,5 dl amaretto
8
Doe de melk in een steelpan. Snijd de vanillestok in twee en schraap de zaadjes eruit. Voeg de zaadjes van de vanillepeul, de peul zelf en de Amaretto toe aan de melk en breng het geheel aan de kook.
2 eierdooiers, 50 g kristalsuiker
9
Klop de dooiers met de suiker tot ruban.
10
Haal de peul uit de melk en giet een deel van de melk bij de ruban.  Roer even alles los en giet de ruban bij de rest van de melk.
11
Verwarm de saus al roerend op het vuur tot ze de juiste dikte heeft en laat de saus vervolgens afkoelen in de koelkast.
TIPSteek een houten lepel in de saus en haal hem eruit: als je met je vinger een streep kan trekken door de saus en de saus loopt niet door de streep, dan is de dikte goed.

Amandelkoekjes

60 g boter, 100 g bruine suiker, 1 snuifje kaneelpoeder
12
Laat de boter in een pan smelten en voeg er de bruine suiker, het kaneelpoeder en een snuif zout aan toe.
50 g bloem, 1 tl maïzena
13
Meng er de bloem en de maïzena onder.
50 g amandelschilfers
14
Lepel het beslag op bakpapier of een siliconenmatje en verspreid het mooi. Bestrooi het beslag met de amandelschilfers. Schuif het een vijftiental minuutjes in een voorverwarmde oven van 175°C. Laat de koekjes nadien afkoelen.
15
Neem een beker met heet water en schep een mooie quenelle mousse op een bord. Lepel er wat vanillesaus met Amaretto bij en werk af met stukjes amandelkoek.
Advertentie
Quooker kraan (thumbnail)Quooker kraan
Water koken? Bespaar tot 10 minuten met een Quooker kraan!
1
Splits de eieren. Klop de dooiers van de eieren met de suiker tot ruban.
2
Breek de chocolade in stukken en laat hem au bain-marie smelten.

Instructies

Chocolademousse met koffie

6 eieren, 100 g kristalsuiker
1
Splits de eieren. Klop de dooiers van de eieren met de suiker tot ruban.
200 g pure chocolade
2
Breek de chocolade in stukken en laat hem au bain-marie smelten.
1 el oploskoffie
3
Breng wat water aan de kook en los er het koffiepoeder in op. Indien je gewone chocolademousse wilt maken, sla je deze stap over.
375 ml Room
4
Meet de room af, doe hem in een kom en klop hem half op.
5
Klop het eiwit stijf.
6
Giet de gesmolten chocolade bij de ruban, gevolgd door de straffe koffie en meng alles goed onder elkaar. Spatel er vervolgens eerst het eiwit onder. Doe dit voorzichtig en spatel er ook voldoende lucht onder voor een mooi luchtig eindresultaat. Tot slot spatel je er nog de half opgeklopte room onder. Meng alles een laatste keer goed onder elkaar.
7
Stort de mousse in een kom, dek hem af met folie en laat hem opstijven in de koelkast.

Vanillesaus met amaretto

0,2 l melk, 1 vanillestokje, 0,5 dl amaretto
8
Doe de melk in een steelpan. Snijd de vanillestok in twee en schraap de zaadjes eruit. Voeg de zaadjes van de vanillepeul, de peul zelf en de Amaretto toe aan de melk en breng het geheel aan de kook.
2 eierdooiers, 50 g kristalsuiker
9
Klop de dooiers met de suiker tot ruban.
10
Haal de peul uit de melk en giet een deel van de melk bij de ruban.  Roer even alles los en giet de ruban bij de rest van de melk.
11
Verwarm de saus al roerend op het vuur tot ze de juiste dikte heeft en laat de saus vervolgens afkoelen in de koelkast.
TIPSteek een houten lepel in de saus en haal hem eruit: als je met je vinger een streep kan trekken door de saus en de saus loopt niet door de streep, dan is de dikte goed.

Amandelkoekjes

60 g boter, 100 g bruine suiker, 1 snuifje kaneelpoeder
12
Laat de boter in een pan smelten en voeg er de bruine suiker, het kaneelpoeder en een snuif zout aan toe.
50 g bloem, 1 tl maïzena
13
Meng er de bloem en de maïzena onder.
50 g amandelschilfers
14
Lepel het beslag op bakpapier of een siliconenmatje en verspreid het mooi. Bestrooi het beslag met de amandelschilfers. Schuif het een vijftiental minuutjes in een voorverwarmde oven van 175°C. Laat de koekjes nadien afkoelen.
15
Neem een beker met heet water en schep een mooie quenelle mousse op een bord. Lepel er wat vanillesaus met Amaretto bij en werk af met stukjes amandelkoek.
Advertentie
Quooker kraan (thumbnail)Quooker kraan
Water koken? Bespaar tot 10 minuten met een Quooker kraan!
1
Splits de eieren. Klop de dooiers van de eieren met de suiker tot ruban.
2
Breek de chocolade in stukken en laat hem au bain-marie smelten.

Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
dako logo
Chocolademousse met koffie, vanillesaus met amaretto en amandelkoekjes (thumbnail)Chocolademousse met koffie, vanillesaus met amaretto en amandelkoekjes
4 personen
35m
Ingrediënten
Eieren
6
Kristalsuiker
150 g
Pure chocolade
200 g
Oploskoffie
1 el
Room
375 ml
Melk
0,2 l
Vanillestokje
1
Amaretto
0,5 dl
Eierdooiers
2
Boter
60 g
Bruine suiker
100 g
Kaneelpoeder
1 snuifje
Bloem
50 g
Maïzena
1 tl
Amandelschilfers
50 g

Chocolademousse met koffie, vanillesaus met amaretto en amandelkoekjes

Het lijkt een gewone chocolademousse maar Jeroen maakt deze klassieker toch een tikkeltje spannender met een vleugje koffiesmaak. De vanillesaus met amaretto en de crispy amandelkoekjes maken dit droomdessert compleet.
Instructies

Chocolademousse met koffie

6 eieren, 100 g kristalsuiker
1
Splits de eieren. Klop de dooiers van de eieren met de suiker tot ruban.
200 g pure chocolade
2
Breek de chocolade in stukken en laat hem au bain-marie smelten.
1 el oploskoffie
3
Breng wat water aan de kook en los er het koffiepoeder in op. Indien je gewone chocolademousse wilt maken, sla je deze stap over.
375 ml Room
4
Meet de room af, doe hem in een kom en klop hem half op.
5
Klop het eiwit stijf.
6
Giet de gesmolten chocolade bij de ruban, gevolgd door de straffe koffie en meng alles goed onder elkaar. Spatel er vervolgens eerst het eiwit onder. Doe dit voorzichtig en spatel er ook voldoende lucht onder voor een mooi luchtig eindresultaat. Tot slot spatel je er nog de half opgeklopte room onder. Meng alles een laatste keer goed onder elkaar.
7
Stort de mousse in een kom, dek hem af met folie en laat hem opstijven in de koelkast.

Vanillesaus met amaretto

0,2 l melk, 1 vanillestokje, 0,5 dl amaretto
8
Doe de melk in een steelpan. Snijd de vanillestok in twee en schraap de zaadjes eruit. Voeg de zaadjes van de vanillepeul, de peul zelf en de Amaretto toe aan de melk en breng het geheel aan de kook.
2 eierdooiers, 50 g kristalsuiker
9
Klop de dooiers met de suiker tot ruban.
10
Haal de peul uit de melk en giet een deel van de melk bij de ruban.  Roer even alles los en giet de ruban bij de rest van de melk.
11
Verwarm de saus al roerend op het vuur tot ze de juiste dikte heeft en laat de saus vervolgens afkoelen in de koelkast.
TIPSteek een houten lepel in de saus en haal hem eruit: als je met je vinger een streep kan trekken door de saus en de saus loopt niet door de streep, dan is de dikte goed.

Amandelkoekjes

60 g boter, 100 g bruine suiker, 1 snuifje kaneelpoeder
12
Laat de boter in een pan smelten en voeg er de bruine suiker, het kaneelpoeder en een snuif zout aan toe.
50 g bloem, 1 tl maïzena
13
Meng er de bloem en de maïzena onder.
50 g amandelschilfers
14
Lepel het beslag op bakpapier of een siliconenmatje en verspreid het mooi. Bestrooi het beslag met de amandelschilfers. Schuif het een vijftiental minuutjes in een voorverwarmde oven van 175°C. Laat de koekjes nadien afkoelen.
15
Neem een beker met heet water en schep een mooie quenelle mousse op een bord. Lepel er wat vanillesaus met Amaretto bij en werk af met stukjes amandelkoek.