Ricottataart met citroen, mascarpone en amandelschilfers

Verwarm de oven alvast voor, want het is baktijd! Het dessert van vandaag is een prachtige taart met een ricotta-citroenvulling, afgewerkt met een toef mascarpone en knapperige amandelschilfers. Simpel, makkelijk en weinig tijdrovend. Ga helemaal uit de bol  en maak ook het kruimeldeeg zelf.

Ingrediënten

  • 160 g boter
  • boter
  • 120 g kristalsuiker
  • 1 vanillestokje
  • 3 ei
  • 100 g ricotta
  • 160 g amandelpoeder
  • een snuifje zout
  • 2 koffielepel bakpoeder
  • 1 citroen
  • bloem
  • boter
  • 1 vel kruimeldeeg
  • 150 g mascarpone
  • 1 dl room
  • een handvol amandelschilfers

Benodigdheden

  • Een bakvorm (ongeveer 24 cm)
  • een keukenmachine met het K-hulpstuk

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Verwarm de oven voor op 175°C.

Meng de boter met de suiker en de vanillestokjes onder elkaar.

Voeg er de eieren al roerend aan toe. Voeg het volgende ei pas toe als het vorige ei volledig is opgenomen in het beslag.

Meng de ricotta onder het amandelpoeder, het snuifje zout en de koffielepels bakpoeder. Voeg de mengeling lepel per lepel toe aan het beslag.

Meng er tenslotte de zeste van de citroen en het sap van de halve citroen onder.

Maak de taartvorm bakklaar met de boter en de bloem.

Leg het kruimeldeeg in de bakvorm en duw goed aan. Haal er het overtollige deeg van af.

Stort het beslag in de taartvorm en bak de taart gedurende minstens 30 minuten af.

Meng intussen de mascarpone onder de zaadjes van het vanillestokje, het citroensap van de andere helft van de citroen en een scheutje room.

Zet een pannetje met een klontje boter op het vuur. Kleur er de amandelschilfers in en laat ze vervolgens uitlekken op een vel keukenpapier.

Haal de taart uit de oven en laat afkoelen.

Serveer een spies van de taart op een bord met een lepeltje van de mascarponecrème en de gebakken amandelschilfers.

Ricottataart met citroen, mascarpone en amandelschilfers