
Jeroen houdt van het begin van een nieuw seizoen omdat je dan met heel andere ingrediënten kunt werken. In de herfst is dat witloof natuurlijk. Het combineert perfect met appelen en blauwe kaas in een heerlijke quiche.
Ingrediënten
- boter
- bloem
- 1 vel kruimeldeeg
- 1 ajuin
- 2 Jonagold appel
- 5 stronkjes witloof
- peper
- zout
- nootmuskaat
- 1 snuifje kristalsuiker
- 4 ei
- 2 dl room
- 200 g blauwe kaas
- 1 eetlepel mosterd
- 1 koffielepel honing
- 1 scheutje dragonazijn
- slaolie
- peper
- zout
- 1 bussel waterkers
- één vierde bussel peterselie
- één vierde bussel dragon
- een handvol walnoten
- 1 Jonagold appel
Benodigdheden
- een taartvorm met een diameter van 28 cm
- boterpapier
- blindbakvulling of bakparels
- een garde
Bereiding
De quiche
Verwarm de oven voor tot 180 °C.
Vet een taartvorm in met boter. Bestuif met bloem.
Leg het kruimeldeeg in de vorm. Duw de randen goed aan. Snijd overtollig deeg weg.
Leg een vel boterpapier op het deeg. Strooi er de blindbakvulling in.
Bak de quichebodem 20 minuten in de voorverwarmde oven.
Smelt een klont boter in een pan.
Pel en snipper de ui. Schil de appelen en snijd ze in stukken.
Stoof de ui kort aan. Doe er de appelen bij.
Verwijder de harde kern van het witloof en snijd het in grote stukken.
Doe het witloof bij de appelen en laat mee bakken. Kruid met zout, peper, nootmuskaat en een snuifje suiker.
Klop de eieren los met de room. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
Haal de taartbodem uit de oven. Leg er de gebakken groenten in. Giet er het eimengsel over.
Verbrokkel de kaas en strooi hem over de quiche.
Bak de quiche 30 minuten in de voorverwarmde oven.
De vinaigrette
Meng de mosterd met honing en azijn. Klop er de slaolie door met een garde.
Breng op smaak met peper en zout.
De salade
Spoel de waterkers, peterselie en dragon. Pluk de blaadjes.
Hak de walnoten fijn en doe ze bij de salade.
Snijd een Granny Smith appel in fijne staafjes (julienne) en meng ze door de salade.
Afwerken en serveren
Meng de salade met de vinaigrette. Serveer de quiche met de salade.