
Dit is een variatie op het klassieke witloof met ham en kaas. Gebruik prei in plaats van witloof, doe kruidenkaas in de saus, vervang de ham door gerookte zalm, geef er bijzondere hertoginaardappelen bij en je hebt een feestmaaltijd.
Ingrediënten
- 600 g aardappel
- 3 ei
- 50 g boter
- zout
- 4 stronken prei
- boter
- peper
- zout
- laurier
- tijm
- 50 g boter
- 50 g bloem
- 0.5 liter melk
- 200 g kruidenkaas
- peper
- zout
- 0.25 limoen
- 8 plakjes gerookte zalm
- enkele takjes peterselie
Benodigdheden
- een pureestamper
- een spuitzak met gekarteld spuitmondje (douille)
- een siliconen matje of bakpapier
Bereiding
Hertoginaardappelen
Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water.
Giet de aardappelen af en laat ze even drogen op het vuur.
Plet de aardappelen fijn met de pureestamper. Splits de eieren en doe de eierdooiers bij de puree. Gebruik de eiwitten in een andere bereiding of vries ze in.
Plet de boter door de puree en kruid met een snuif zout. Schep de puree in een spuitzak.
Preirolletjes
Maak de stronken prei schoon en snijd het wit in stukken van ongeveer 7 cm.
Smelt een klont boter in een hoge pan.
Smoor de prei in de boter. Kruid met peper en zout. Leg er enkele blaadjes laurier en een paar takjes tijm bij.
Saus
Smelt de boter en doe er de bloem bij. Roer tot een gladde roux.
Giet er de melk bij en laat al roerend indikken.
Smelt de kruidenkaas in de saus. Voeg een beetje melk toe als de saus te dik is. Kruid met peper en een snuifje zout.
Afwerken en serveren
Verwarm de ovengrill op hoge temperatuur.
Meng de jus van de prei door de kaassaus.
Zet de hertoginaardappelen onder de ovengrill tot ze goudbruin zijn.
Rol de prei in de plakjes gerookte zalm.