Instructies
4 personen
Hertoginaardappelen
600 g aardappelen
1
Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water.
2
Giet de aardappelen af en laat ze even drogen op het vuur.
TIPHet geheim van kroketten, maar ook van hertoginaardappelen, is een droge puree. Daarom moet je de aardappelen laten drogen op het vuur voor je ze plet.
3 eieren
3
Plet de aardappelen fijn met de pureestamper. Splits de eieren en doe de eierdooiers bij de puree. Gebruik de eiwitten in een andere bereiding of vries ze in.
50 g boter, zout
4
Plet de boter door de puree en kruid met een snuif zout. Schep de puree in een spuitzak.
5
Leg een siliconen bakmat of een stuk bakpapier op de bakplaat. Spuit mooie toefjes aardappelpuree.
Preirolletjes
4 stronken prei
6
Maak de stronken prei schoon en snijd het wit in stukken van ongeveer 7 cm.
boter
7
Smelt een klont boter in een hoge pan.
peper, zout, laurier, tijm
8
Smoor de prei in de boter. Kruid met peper en zout. Leg er enkele blaadjes laurier en een paar takjes tijm bij.
9
Doe een scheutje water bij de prei en zet een deksel op de pan. Laat de prei garen op een laag vuur.
Saus
50 g boter, 50 g bloem
10
Smelt de boter en doe er de bloem bij. Roer tot een gladde roux.
0,5 liter melk
11
Giet er de melk bij en laat al roerend indikken.
200 g kruidenkaas, peper, zout
12
Smelt de kruidenkaas in de saus. Voeg een beetje melk toe als de saus te dik is. Kruid met peper en een snuifje zout.
0,25 limoenen
13
Rasp de schil van de limoen en doe de zeste bij de saus. Knijp er het sap van de limoen in uit.
Afwerken en serveren
14
Verwarm de ovengrill op hoge temperatuur.
15
Meng de jus van de prei door de kaassaus.
16
Zet de hertoginaardappelen onder de ovengrill tot ze goudbruin zijn.
8 plakjes gerookte zalm
17
Rol de prei in de plakjes gerookte zalm.
peterselie
18