
In de winter stookt Jeroen graag een vuurtje om er een fantastisch stuk geroosterd varkensvlees op klaar te maken. Haal de barbecue maar van stal!
Ingrediënten
- 1 kg buikspek
- olijfolie
- salie
- rozemarijn
- venkelzaad
- grof zout
- peper
- 1 citroen
- 2 eetlepel bruine suiker
- zout
- cayennepeper
- oregano
- paprikapoeder
- marjolein
- 1 bussel rapen
- 1 wortel
- 1 pastinaak
- 2 zoete aardappel
- 200 g spruiten
- 3 sjalot
- 4 tenen knoflook
- tijm
Benodigdheden
- een hakmolen met S-vormig mes
- wat keukentouw
Bereiding
Voorbereiding
Vraag aan de slager om het buikspek open te snijden tot één grote lap.
Verwarm de barbecue voor.
Porchetta op de barbecue
Leg het buikspek in een grote lap open op het werkblad.
Mix een scheut olijfolie met salie, rozemarijn, venkelzaad, grof zout, peper, de geraspte schil van de citroen (zeste) en het sap van een halve citroen in de hakmolen.
Smeer het buikspek in met het kruidenmengsel, maar houd 2 eetlepels apart voor de groenten.
Rol het vlees op. Het vet zit aan de buitenkant.
Bind de rollade op met keukentouw (zie tip).
Meng de bruine suiker met een snuif zout, cayennepeper, oregano, paprikapoeder en marjolein. Rol het vlees door dit mengsel en wrijf het er stevig in.
Steek het vlees op een spit.
Zet een aluminium bakje met water in de barbecue zodat er geen vlammen ontstaan. Laat het vlees 1,5 uur roosteren aan het spit op de barbecue (of in de oven).
Verwarm de oven voor tot 180 °C voor de groenten.
Schil de rapen, de wortel, de pastinaak en de aardappelen. Snijd ze in stukken.
Maak de spruiten schoon.
Pel de sjalotten en snijd ze in stukken. Kneus en pel de knoflook.
Doe de groenten in een grote ovenschaal. Kruid met zout, peper, tijm en rozemarijn. Giet er een flinke scheut olijfolie bij.
Laat de groenten 40 minuten garen in de voorverwarmde oven.
Haal het vlees van het spit. Knip het keukentouw van het vlees.
Serveer het geroosterde buikspek met de groenten.