Pompoensoep met kaasblokjes en croutons

Als het pompoentijd is dan mag een ketel soep niet op het menu ontbreken. De grote exemplaren zijn ideaal om een stevige en smakelijke herfstsoep te bereiden. Jeroen geeft ze karakter met twee specerijën: korianderzaad en kardemompeulen. Gecombineerd met brokjes oude kaas en goudbruine broodcroutons is dit een ideaal herfstrecept voor iedereen die graag geniet van een flinke kom seizoenssoep.

Wil je de soep feestelijk of met een knipoog opdienen, serveer ze dan aan tafel in een uitgeholde pompoen. 

 

Ingrediënten

  • 3 liter bouillon
  • 1 kg pompoen
  • 3 ajuin
  • 2 teentje look
  • boter
  • 3 laurierblaadje
  • 3 takje tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 eetlepel korianderzaad
  • 10 kardemompeulen
  • peper
  • zout
  • 2 zuurdesembroodje
  • 1 klontje boter
  • 200 g oude kaas in blok

Benodigdheden

  • een vijzel
  • een eindje keukentouw
  • een zeef
  • een staafmixer

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De soep bereiden

Ontdooi en verwarm groente- of kippenbouillon. Je kan ook zelf verse bouillon maken.

Je kan verse pompoen schillen en het vruchtvlees in dobbelstenen snijden. Ook de zaden verdwijnen in de soep. Indien je de soep wil serveren in een uitgeholde pompoen, volg dan de onderstaande werkmethode:Snij de hoed van de pompoen met een groot en scherp mes. Werk voorzichtig want de schil is behoorlijk taai.Lepel de zaden en het vruchtvlees uit de vrucht. Vermijd wel dat je te dicht tegen de schil lepelt, waardoor er gaten kunnen ontstaan. 

Pel de uien, snij ze grof en stoof ze in een beetje boter in een ruime stoofpot of een soepketel. Laat de uien licht kleuren, zodat ze een milde ‘gebakken’ smaak krijgen. Voeg tussendoor de gepelde en gekneusde looktenen toe.

Schep de pompoenpitten en de stukken vruchtvlees bij de uien en laat alles kort verder stoven. Schenk na enkele minuten bouillon in de pot en roer de aanbaksels los. 

Voeg de laurier,de tijm en de rozemarijn toe. Bind de kruiden eventueel samen tot een bouquet garni, die je straks gemakkelijk uit de soep kan verwijderen. 

kookvraag Hoe maak ik een bouquet garni?

Doe de korianderzaden in de vijzel en kneus ze tot de zaadjes breken. (Maak er geen poeder van.) Doe hetzelfde met de kardemompeulen

Verhit een kleine pan op een stevig vuur. Rooster daarin de specerijen tot ze sterk geuren. Schud de zaden regelmatig op. 

Doe de specerijen in de soep, zet het deksel op de pot en laat ze 45 minuten pruttelen op een zacht vuur. 

Verwijder de taaiste kruiden (of de kruidentuil) en mix de soep matig fijn. Je mixer moet iets harder werken, wegens de pompoenpitjes.

Giet het geel-oranje brouwsel in beurten door een grove zeef, zodat je een zachte en tegelijk stevige pompoensoep overhoudt. Gebruik de bolle zijde van een (kleine) pollepel om je brouwsel door de zeef te roeren. De droge pulp gooi je weg. 

Proef en kruid de soep met voldoende peper van de molen en zout. 

De soep afwerken

Snij enkele dikke sneden brood en snij ze in gelijke dobbelstenen.

Verhit boter in een braadpan op een matig vuur. Bak de stukjes brood tot goudbruine croutons.

Snij de brokkelkaas (of lang gerijpte boerenkaas) in kleine blokjes. Strooi ze op de bodem van een soepterrine of de uitgeholde pompoen.

Schenk hete soep in de terrine of de pompoen en strooi er croutons in. Serveer meteen.

Pompoensoep met kaasblokjes en croutons