Instructies

4 personen

De soep bereiden

3 l Bouillon
1

Ontdooi en verwarm groente- of kippenbouillon. Je kan ook zelf verse bouillon maken.

1.000 g pompoenen
2

Je kan verse pompoen schillen en het vruchtvlees in dobbelstenen snijden. Ook de zaden verdwijnen in de soep. Indien je de soep wil serveren in een uitgeholde pompoen, volg dan de onderstaande werkmethode:Snij de hoed van de pompoen met een groot en scherp mes. Werk voorzichtig want de schil is behoorlijk taai.Lepel de zaden en het vruchtvlees uit de vrucht. Vermijd wel dat je te dicht tegen de schil lepelt, waardoor er gaten kunnen ontstaan.

3 ajuinen, 2 teentjes Look, boter
3

Pel de uien, snij ze grof en stoof ze in een beetje boter in een ruime stoofpot of een soepketel. Laat de uien licht kleuren, zodat ze een milde ‘gebakken’ smaak krijgen. Voeg tussendoor de gepelde en gekneusde looktenen toe.

4

Schep de pompoenpitten en de stukken vruchtvlees bij de uien en laat alles kort verder stoven. Schenk na enkele minuten bouillon in de pot en roer de aanbaksels los.

3 laurierblaadjes, 3 takjes tijm, 1 takje rozemarijn
5

Voeg de laurier,de tijm en de rozemarijn toe. Bind de kruiden eventueel samen tot een bouquet garni, die je straks gemakkelijk uit de soep kan verwijderen.

1 el korianderzaad, 10 kardemompeulen
6

Doe de korianderzaden in de vijzel en kneus ze tot de zaadjes breken. (Maak er geen poeder van.) Doe hetzelfde met de kardemompeulen

7

Verhit een kleine pan op een stevig vuur. Rooster daarin de specerijen tot ze sterk geuren. Schud de zaden regelmatig op.

8

Doe de specerijen in de soep, zet het deksel op de pot en laat ze 45 minuten pruttelen op een zacht vuur.

9

Verwijder de taaiste kruiden (of de kruidentuil) en mix de soep matig fijn. Je mixer moet iets harder werken, wegens de pompoenpitjes.

10

Giet het geel-oranje brouwsel in beurten door een grove zeef, zodat je een zachte en tegelijk stevige pompoensoep overhoudt. Gebruik de bolle zijde van een (kleine) pollepel om je brouwsel door de zeef te roeren. De droge pulp gooi je weg.

peper, zout
11

Proef en kruid de soep met voldoende peper van de molen en zout.

De soep afwerken

2 Zuurdesembrood
12

Snij enkele dikke sneden brood en snij ze in gelijke dobbelstenen.

1 klontje boter
13

Verhit boter in een braadpan op een matig vuur. Bak de stukjes brood tot goudbruine croutons.

200 g oude kaas in blok
14

Snij de brokkelkaas (of lang gerijpte boerenkaas) in kleine blokjes. Strooi ze op de bodem van een soepterrine of de uitgeholde pompoen.

15

Schenk hete soep in de terrine of de pompoen en strooi er croutons in. Serveer meteen.