Pizza Provençale
Pizza Provençale
Niets beter dan zelfgemaakte pizza! Jeroen geeft je zijn recept voor een supermakkelijk pizzadeeg dat iedereen thuis zelf kan maken. Zet je keukenmachine en oven aan het werk voor deze vegetarische versie met gegrilde groenten en een verse tomatencompote.
Pizza Provençale
Pizza Provençale
Niets beter dan zelfgemaakte pizza! Jeroen geeft je zijn recept voor een supermakkelijk pizzadeeg dat iedereen thuis zelf kan maken. Zet je keukenmachine en oven aan het werk voor deze vegetarische versie met gegrilde groenten en een verse tomatencompote.
Ingrediënten
4 personen
00-bloem
500 g
Roggebloem
150 g
Gedroogde gist
11 g
Water
375 ml
Olijfolie
Kristalsuiker
1 snuifje
Zout
Tomaten
5
Lookolie
1 scheutje
Sjalotten
2
Peper
Xeresazijn
1 scheutje
Tomatenpuree
1 blikje
Rode paprika
1
Gele paprika
1
Courgette
1
Aubergine
1
Polenta
1 snuifje
Mozzarella
1 bol
Verse basilicum
Benodigdheden
Een keukenmachine met deeghaak, een pizzasteen, een pizzaschep
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
Het pizzadeeg
1
Verwarm de oven voor op 250 °C. Laat de pizzasteen mee opwarmen.
500 g 00-bloem, 150 g roggebloem, 11 g gedroogde gist
2
Weeg de 00-bloem, de roggebloem en de gist zorgvuldig af. Doe alles in de mengkom van de keukenmachine.
375 ml Water, olijfolie, 1 snuifje kristalsuiker, zout
3
Voeg het water, een flinke scheut olijfolie, een snuifje zout en een snuifje suiker toe. Laat de machine ongeveer 10 minuten alles rustig kneden tot het deeg begint te ‘bollen’.
TIPRoggebloem neemt veel water op. Als het deeg te droog lijkt, kan je een beetje extra water toevoegen.
4
Haal het deeg uit de keukenmachine en maak er een mooie bol van. Leg de deegbol in een kom en dek af met een keukenhanddoek of een vel vershoudfolie. Laat het deeg minstens 90 minuten rijzen.
5
Rol het gerezen deeg tot een worst en verdeel het in zes porties. Maak er opnieuw bolletjes van. Laat ze een tweede keer rijzen onder een keukenhanddoek gedurende 30 minuten.
De tomatencompote
6
Breng een pot met water aan de kook.
5 tomaten
7
Snijd een kruisje in de top van elke tomaat en dompel de tomaten 12 tellen onder in het kokende water. Haal het vel van de tomaten eraf.
1 scheutje lookolie, 2 Sjalotten
8
Snijd de sjalot en de geschilde tomaten fijn. Stoof ze aan in een scheut lookolie.
peper, 1 scheutje xeresazijn, 1 blikje Tomatenpuree
9
Kruid met peper en voeg een scheutje xeresazijn toe. Lepel de tomatenpuree erbij en laat alles 15 minuten sudderen.
10
Laat de tomatencompote afkoelen.
De gegrilde groenten
1 rode paprika, 1 gele paprika, 1 courgette, 1 aubergine
11
Schil de paprika’s en snijd ze in vier. Snijd ook de courgette en de aubergine in schijfjes.
12
Besprenkel de groenten met flink wat olijfolie en leg ze in een gloeiend hete grillpan.
peper, zout
13
Schik alle gegrilde groenten in een ovenschaal, kruid met peper en zout en laat ze nog even verder garen in de oven.
De pizza afwerken
14
Bestuif je werkblad met wat bloem. Kneed en duw een bolletje deeg open met je handen tot je een platte, ronde pizzabodem hebt.
1 snuifje polenta
15
Strooi wat polenta op een pizzaschep (of plank) en leg de pizzabodem erop.
16
Beleg de pizzabodem met enkele lepels van de afgekoelde tomatencompote en wat gegrilde groenten.
1 bol Mozzarella, olijfolie
17
Verdeel een paar stukjes mozzarella over de groenten en besprenkel de randen van de pizzabodem met wat extra olijfolie.
18
Schuif de pizza tenslotte in de voorverwarmde oven op 250°C en bak gedurende 10 minuten (op de pizzasteen).
verse basilicum
19
Serveer de pizza met wat verse basilicumblaadjes. Smakelijk!
Wat vond je van dit recept?
Geef je mening en help anderen om de perfecte keuze te maken!Het pizzadeeg
1
Verwarm de oven voor op 250 °C. Laat de pizzasteen mee opwarmen.
500 g 00-bloem, 150 g roggebloem, 11 g gedroogde gist
2
Weeg de 00-bloem, de roggebloem en de gist zorgvuldig af. Doe alles in de mengkom van de keukenmachine.
375 ml Water, olijfolie, 1 snuifje kristalsuiker, zout
3
Voeg het water, een flinke scheut olijfolie, een snuifje zout en een snuifje suiker toe. Laat de machine ongeveer 10 minuten alles rustig kneden tot het deeg begint te ‘bollen’.
TIPRoggebloem neemt veel water op. Als het deeg te droog lijkt, kan je een beetje extra water toevoegen.
4
Haal het deeg uit de keukenmachine en maak er een mooie bol van. Leg de deegbol in een kom en dek af met een keukenhanddoek of een vel vershoudfolie. Laat het deeg minstens 90 minuten rijzen.
5
Rol het gerezen deeg tot een worst en verdeel het in zes porties. Maak er opnieuw bolletjes van. Laat ze een tweede keer rijzen onder een keukenhanddoek gedurende 30 minuten.
De tomatencompote
6
Breng een pot met water aan de kook.
5 tomaten
7
Snijd een kruisje in de top van elke tomaat en dompel de tomaten 12 tellen onder in het kokende water. Haal het vel van de tomaten eraf.
1 scheutje lookolie, 2 Sjalotten
8
Snijd de sjalot en de geschilde tomaten fijn. Stoof ze aan in een scheut lookolie.
peper, 1 scheutje xeresazijn, 1 blikje Tomatenpuree
9
Kruid met peper en voeg een scheutje xeresazijn toe. Lepel de tomatenpuree erbij en laat alles 15 minuten sudderen.
10
Laat de tomatencompote afkoelen.
De gegrilde groenten
1 rode paprika, 1 gele paprika, 1 courgette, 1 aubergine
11
Schil de paprika’s en snijd ze in vier. Snijd ook de courgette en de aubergine in schijfjes.
12
Besprenkel de groenten met flink wat olijfolie en leg ze in een gloeiend hete grillpan.
peper, zout
13
Schik alle gegrilde groenten in een ovenschaal, kruid met peper en zout en laat ze nog even verder garen in de oven.
De pizza afwerken
14
Bestuif je werkblad met wat bloem. Kneed en duw een bolletje deeg open met je handen tot je een platte, ronde pizzabodem hebt.
1 snuifje polenta
15
Strooi wat polenta op een pizzaschep (of plank) en leg de pizzabodem erop.
16
Beleg de pizzabodem met enkele lepels van de afgekoelde tomatencompote en wat gegrilde groenten.
1 bol Mozzarella, olijfolie
17
Verdeel een paar stukjes mozzarella over de groenten en besprenkel de randen van de pizzabodem met wat extra olijfolie.
18
Schuif de pizza tenslotte in de voorverwarmde oven op 250°C en bak gedurende 10 minuten (op de pizzasteen).
verse basilicum
19
Serveer de pizza met wat verse basilicumblaadjes. Smakelijk!
Wat vond je van dit recept?
Geef je mening en help anderen om de perfecte keuze te maken!Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
1u
Ingrediënten
00-bloem
500 g
Roggebloem
150 g
Gedroogde gist
11 g
Water
375 ml
Olijfolie
Kristalsuiker
1 snuifje
Zout
Tomaten
5
Lookolie
1 scheutje
Sjalotten
2
Peper
Xeresazijn
1 scheutje
Tomatenpuree
1 blikje
Rode paprika
1
Gele paprika
1
Courgette
1
Aubergine
1
Polenta
1 snuifje
Mozzarella
1 bol
Verse basilicum
Pizza Provençale
Niets beter dan zelfgemaakte pizza! Jeroen geeft je zijn recept voor een supermakkelijk pizzadeeg dat iedereen thuis zelf kan maken. Zet je keukenmachine en oven aan het werk voor deze vegetarische versie met gegrilde groenten en een verse tomatencompote.Instructies
Het pizzadeeg
1
Verwarm de oven voor op 250 °C. Laat de pizzasteen mee opwarmen.
500 g 00-bloem, 150 g roggebloem, 11 g gedroogde gist
2
Weeg de 00-bloem, de roggebloem en de gist zorgvuldig af. Doe alles in de mengkom van de keukenmachine.
375 ml Water, olijfolie, 1 snuifje kristalsuiker, zout
3
Voeg het water, een flinke scheut olijfolie, een snuifje zout en een snuifje suiker toe. Laat de machine ongeveer 10 minuten alles rustig kneden tot het deeg begint te ‘bollen’.
TIPRoggebloem neemt veel water op. Als het deeg te droog lijkt, kan je een beetje extra water toevoegen.
4
Haal het deeg uit de keukenmachine en maak er een mooie bol van. Leg de deegbol in een kom en dek af met een keukenhanddoek of een vel vershoudfolie. Laat het deeg minstens 90 minuten rijzen.
5
Rol het gerezen deeg tot een worst en verdeel het in zes porties. Maak er opnieuw bolletjes van. Laat ze een tweede keer rijzen onder een keukenhanddoek gedurende 30 minuten.
De tomatencompote
6
Breng een pot met water aan de kook.
5 tomaten
7
Snijd een kruisje in de top van elke tomaat en dompel de tomaten 12 tellen onder in het kokende water. Haal het vel van de tomaten eraf.
1 scheutje lookolie, 2 Sjalotten
8
Snijd de sjalot en de geschilde tomaten fijn. Stoof ze aan in een scheut lookolie.
peper, 1 scheutje xeresazijn, 1 blikje Tomatenpuree
9
Kruid met peper en voeg een scheutje xeresazijn toe. Lepel de tomatenpuree erbij en laat alles 15 minuten sudderen.
10
Laat de tomatencompote afkoelen.
De gegrilde groenten
1 rode paprika, 1 gele paprika, 1 courgette, 1 aubergine
11
Schil de paprika’s en snijd ze in vier. Snijd ook de courgette en de aubergine in schijfjes.
12
Besprenkel de groenten met flink wat olijfolie en leg ze in een gloeiend hete grillpan.
peper, zout
13
Schik alle gegrilde groenten in een ovenschaal, kruid met peper en zout en laat ze nog even verder garen in de oven.
De pizza afwerken
14
Bestuif je werkblad met wat bloem. Kneed en duw een bolletje deeg open met je handen tot je een platte, ronde pizzabodem hebt.
1 snuifje polenta
15
Strooi wat polenta op een pizzaschep (of plank) en leg de pizzabodem erop.
16
Beleg de pizzabodem met enkele lepels van de afgekoelde tomatencompote en wat gegrilde groenten.
1 bol Mozzarella, olijfolie
17
Verdeel een paar stukjes mozzarella over de groenten en besprenkel de randen van de pizzabodem met wat extra olijfolie.
18
Schuif de pizza tenslotte in de voorverwarmde oven op 250°C en bak gedurende 10 minuten (op de pizzasteen).
verse basilicum
19
Serveer de pizza met wat verse basilicumblaadjes. Smakelijk!