Parelhoen in't bier met spekblokjes en witloofsla
Parelhoen in't bier met spekblokjes en witloofsla
Parelhoen is het gevogelte van de fijnproever. Laat de vogel op het karkas versnijden om een stoofpot boordevol smaak op de tafel te zetten. Stukjes spek en een blond kwaliteitsbier maken van de saus een voltreffer. Serveer het gerecht met een eenvoudig witloofslaatje en aardappelkroketten. De bereiding is eenvoudig en het resultaat vraagt wellicht om herhaling. Dit is bovendien een hoofdgerecht dat niet misstaat op de feesttafel.
Parelhoen in't bier met spekblokjes en witloofsla
Parelhoen in't bier met spekblokjes en witloofsla
Parelhoen is het gevogelte van de fijnproever. Laat de vogel op het karkas versnijden om een stoofpot boordevol smaak op de tafel te zetten. Stukjes spek en een blond kwaliteitsbier maken van de saus een voltreffer. Serveer het gerecht met een eenvoudig witloofslaatje en aardappelkroketten. De bereiding is eenvoudig en het resultaat vraagt wellicht om herhaling. Dit is bovendien een hoofdgerecht dat niet misstaat op de feesttafel.
Ingrediënten
4 personen
Parelhoen
1
Gerookt spek
4
Uien
3
Look
1 teentje
Tijm
3 takjes
Laurierblaadjes
3
Rozemarijn
1 takje
Kruidnagels
2
Scherpe mosterd
1
Veenbessenconfituur
1
Moinette Biologique blondecl
25
Groente- of kippenbouillon
0,6 l
Bloem
2 el
Olijfolie
1 scheutje
Boter
1 klontje
Peper
Zout
Witloof
6
Mayonaise
Natuurazijn
1 scheutje
Benodigdheden
Een eindje keukentouw, een ovenvaste pot met deksel
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
Voorbereiding
1
Vraag aan je poelier om de parelhoen te versnijden op het karkas. (bouten, vleugels, filets) Het gevogelte bakken en garen op het bot zal zorgen voor extra smaak.
2
Het stuk karkas waar geen vlees aan zit, kan je bovendien gebruiken om er een heerlijke gevogeltebouillon van te maken. Zonde om het bij het afval te gooien.
Stoofpot met parelhoen
1 parelhoen, 4 gerookt spek, 3 uien, 1 teentje Look, 3 takjes tijm, 3 laurierblaadjes, 1 takje rozemarijn, 2 kruidnagels, 1 scherpe mosterd, 1 veenbessenconfituur, 25 Moinette Biologique blonde, 0,6 l groente- of kippenbouillon, 2 el bloem, 1 scheutje olijfolie, 1 klontje boter, peper, zout
3
Snij het zwoerd van de dikke lapjes spek. Verwijder ook mogelijkse stukjes kraakbeen.
4
Verhit een ruime stoofpot op een matig vuur. Smelt er een dikke klont boter in.
5
Snij het gerookt spek in reepjes en kleur ze in de bruisende boter. Roer af en toe zodat de spekjes niet te doorbakken zijn.
6
Pel tussendoor de uien en halveer ze. Snij de stukken ui in matig fijne halve ringen.
7
Schep het gebakken spek uit de pot en zet de blokjes opzij.
8
Leg de stukken parelhoen in het braadvet van het spek. Schenk er eventueel een beetje olijfolie bij, zodat de boter in geen geval verbrandt.
9
Kruid het vlees tijdens het bakken met peper van de molen en wat zout. Draai de stukken parelhoen na enkele minuten om en kleur de andere zijde van de stukken vogel.
10
Schep de gekleurde (maar niet gare) stukken parelhoen uit de pot en zet ze opzij. Bewaar de ketel met braadvet en aanbaksels. Stoof er eerst en vooral de halve uiringen in.
11
Pel de look, plet de teen tot pulp. Roer de look doorheen de uien.
12
Zodra de uien licht gebakken zijn, bepoeder je ze met de bloem. Roer en laat de bloem heel kort meebakken.
13
Voeg de gebakken spekjes toe en de stukken parelhoen. Hou het vuur matig hoog.
14
Verwarm de oven voor tot 160°C.
15
Schenk het bier over het vlees en roer alle smakelijke aanbaksels los. Laat het vocht even opkoken zodat de alcohol verdampt. Merk ook op dat je wat binding krijgt. Info: Jeroen gebruikt voor deze bereiding Moinette Biologique. Gebruik naar persoonlijke voorkeur een ander blond bier van hoge gisting.
16
Schep de bouillon erbij, tot de stukken parelhoen half onder staan.
17
Gebruik wat keukentouw om de blaadjes laurier en de takjes tijm en rozemarijn samen te binden. Gooi het kruidentuiltje in de pot, samen met de kruidnagels.
18
Voeg de scherpe mosterd toe, wat confituur van veenbessen en roer.
19
Zet het deksel de pot en schuif hem in de voorverwarmde oven van 160°C. Laat de parelhoen ongeveer 40 minuten garen. Bereid tussendoor een witloofsla en bak kort voor het serveren de kroketten.
Het witloofslaatje
6 witloof, mayonaise, 1 scheutje natuurazijn, peper, zout
20
Bereid het witloofslaatje kort voor de maaltijd.
21
Spoel het witloof, en snij het taaie onderste stukje van elke stronk weg, snij de groente in fijne reepjes en doe ze in een mengschaal.
22
Schep een beetje mayonaise in de schaal en meng alles. Overdrijf niet met de mayonaise. Er hoeft enkel een dun laagje rond de groente te kleven.
23
Proef en werk het slaatje af met een scheutje azijn, wat peper van de molen en een beetje zout.
Aardappelkroketten
24
Bak aardappelkroketten goudbruin in de friteuse. Kies voor diepvrieskroketten of neem vooraf de tijd om verse kroketten te maken. Het recept daarvoor vind je hier.
Serveren
25
Verdeel de filets en de billen over de tafelgasten. Lepel over ieders bord een flinke lepel saus en serveer er witloofsla en aardappelkroketten bij.
1
Vraag aan je poelier om de parelhoen te versnijden op het karkas. (bouten, vleugels, filets) Het gevogelte bakken en garen op het bot zal zorgen voor extra smaak.
2
Het stuk karkas waar geen vlees aan zit, kan je bovendien gebruiken om er een heerlijke gevogeltebouillon van te maken. Zonde om het bij het afval te gooien.
Wat vond je van dit recept?
Geef je mening en help anderen om de perfecte keuze te maken!Voorbereiding
1
Vraag aan je poelier om de parelhoen te versnijden op het karkas. (bouten, vleugels, filets) Het gevogelte bakken en garen op het bot zal zorgen voor extra smaak.
2
Het stuk karkas waar geen vlees aan zit, kan je bovendien gebruiken om er een heerlijke gevogeltebouillon van te maken. Zonde om het bij het afval te gooien.
Stoofpot met parelhoen
1 parelhoen, 4 gerookt spek, 3 uien, 1 teentje Look, 3 takjes tijm, 3 laurierblaadjes, 1 takje rozemarijn, 2 kruidnagels, 1 scherpe mosterd, 1 veenbessenconfituur, 25 Moinette Biologique blonde, 0,6 l groente- of kippenbouillon, 2 el bloem, 1 scheutje olijfolie, 1 klontje boter, peper, zout
3
Snij het zwoerd van de dikke lapjes spek. Verwijder ook mogelijkse stukjes kraakbeen.
4
Verhit een ruime stoofpot op een matig vuur. Smelt er een dikke klont boter in.
5
Snij het gerookt spek in reepjes en kleur ze in de bruisende boter. Roer af en toe zodat de spekjes niet te doorbakken zijn.
6
Pel tussendoor de uien en halveer ze. Snij de stukken ui in matig fijne halve ringen.
7
Schep het gebakken spek uit de pot en zet de blokjes opzij.
8
Leg de stukken parelhoen in het braadvet van het spek. Schenk er eventueel een beetje olijfolie bij, zodat de boter in geen geval verbrandt.
9
Kruid het vlees tijdens het bakken met peper van de molen en wat zout. Draai de stukken parelhoen na enkele minuten om en kleur de andere zijde van de stukken vogel.
10
Schep de gekleurde (maar niet gare) stukken parelhoen uit de pot en zet ze opzij. Bewaar de ketel met braadvet en aanbaksels. Stoof er eerst en vooral de halve uiringen in.
11
Pel de look, plet de teen tot pulp. Roer de look doorheen de uien.
12
Zodra de uien licht gebakken zijn, bepoeder je ze met de bloem. Roer en laat de bloem heel kort meebakken.
13
Voeg de gebakken spekjes toe en de stukken parelhoen. Hou het vuur matig hoog.
14
Verwarm de oven voor tot 160°C.
15
Schenk het bier over het vlees en roer alle smakelijke aanbaksels los. Laat het vocht even opkoken zodat de alcohol verdampt. Merk ook op dat je wat binding krijgt. Info: Jeroen gebruikt voor deze bereiding Moinette Biologique. Gebruik naar persoonlijke voorkeur een ander blond bier van hoge gisting.
16
Schep de bouillon erbij, tot de stukken parelhoen half onder staan.
17
Gebruik wat keukentouw om de blaadjes laurier en de takjes tijm en rozemarijn samen te binden. Gooi het kruidentuiltje in de pot, samen met de kruidnagels.
18
Voeg de scherpe mosterd toe, wat confituur van veenbessen en roer.
19
Zet het deksel de pot en schuif hem in de voorverwarmde oven van 160°C. Laat de parelhoen ongeveer 40 minuten garen. Bereid tussendoor een witloofsla en bak kort voor het serveren de kroketten.
Het witloofslaatje
6 witloof, mayonaise, 1 scheutje natuurazijn, peper, zout
20
Bereid het witloofslaatje kort voor de maaltijd.
21
Spoel het witloof, en snij het taaie onderste stukje van elke stronk weg, snij de groente in fijne reepjes en doe ze in een mengschaal.
22
Schep een beetje mayonaise in de schaal en meng alles. Overdrijf niet met de mayonaise. Er hoeft enkel een dun laagje rond de groente te kleven.
23
Proef en werk het slaatje af met een scheutje azijn, wat peper van de molen en een beetje zout.
Aardappelkroketten
24
Bak aardappelkroketten goudbruin in de friteuse. Kies voor diepvrieskroketten of neem vooraf de tijd om verse kroketten te maken. Het recept daarvoor vind je hier.
Serveren
25
Verdeel de filets en de billen over de tafelgasten. Lepel over ieders bord een flinke lepel saus en serveer er witloofsla en aardappelkroketten bij.
1
Vraag aan je poelier om de parelhoen te versnijden op het karkas. (bouten, vleugels, filets) Het gevogelte bakken en garen op het bot zal zorgen voor extra smaak.
2
Het stuk karkas waar geen vlees aan zit, kan je bovendien gebruiken om er een heerlijke gevogeltebouillon van te maken. Zonde om het bij het afval te gooien.
Wat vond je van dit recept?
Geef je mening en help anderen om de perfecte keuze te maken!Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
1u 10m
Ingrediënten
Parelhoen
1
Gerookt spek
4
Uien
3
Look
1 teentje
Tijm
3 takjes
Laurierblaadjes
3
Rozemarijn
1 takje
Kruidnagels
2
Scherpe mosterd
1
Veenbessenconfituur
1
Moinette Biologique blondecl
25
Groente- of kippenbouillon
0,6 l
Bloem
2 el
Olijfolie
1 scheutje
Boter
1 klontje
Peper
Zout
Witloof
6
Mayonaise
Natuurazijn
1 scheutje
Parelhoen in't bier met spekblokjes en witloofsla
Parelhoen is het gevogelte van de fijnproever. Laat de vogel op het karkas versnijden om een stoofpot boordevol smaak op de tafel te zetten. Stukjes spek en een blond kwaliteitsbier maken van de saus een voltreffer. Serveer het gerecht met een eenvoudig witloofslaatje en aardappelkroketten. De bereiding is eenvoudig en het resultaat vraagt wellicht om herhaling. Dit is bovendien een hoofdgerecht dat niet misstaat op de feesttafel.Instructies
Voorbereiding
1
Vraag aan je poelier om de parelhoen te versnijden op het karkas. (bouten, vleugels, filets) Het gevogelte bakken en garen op het bot zal zorgen voor extra smaak.
2
Het stuk karkas waar geen vlees aan zit, kan je bovendien gebruiken om er een heerlijke gevogeltebouillon van te maken. Zonde om het bij het afval te gooien.
Stoofpot met parelhoen
1 parelhoen, 4 gerookt spek, 3 uien, 1 teentje Look, 3 takjes tijm, 3 laurierblaadjes, 1 takje rozemarijn, 2 kruidnagels, 1 scherpe mosterd, 1 veenbessenconfituur, 25 Moinette Biologique blonde, 0,6 l groente- of kippenbouillon, 2 el bloem, 1 scheutje olijfolie, 1 klontje boter, peper, zout
3
Snij het zwoerd van de dikke lapjes spek. Verwijder ook mogelijkse stukjes kraakbeen.
4
Verhit een ruime stoofpot op een matig vuur. Smelt er een dikke klont boter in.
5
Snij het gerookt spek in reepjes en kleur ze in de bruisende boter. Roer af en toe zodat de spekjes niet te doorbakken zijn.
6
Pel tussendoor de uien en halveer ze. Snij de stukken ui in matig fijne halve ringen.
7
Schep het gebakken spek uit de pot en zet de blokjes opzij.
8
Leg de stukken parelhoen in het braadvet van het spek. Schenk er eventueel een beetje olijfolie bij, zodat de boter in geen geval verbrandt.
9
Kruid het vlees tijdens het bakken met peper van de molen en wat zout. Draai de stukken parelhoen na enkele minuten om en kleur de andere zijde van de stukken vogel.
10
Schep de gekleurde (maar niet gare) stukken parelhoen uit de pot en zet ze opzij. Bewaar de ketel met braadvet en aanbaksels. Stoof er eerst en vooral de halve uiringen in.
11
Pel de look, plet de teen tot pulp. Roer de look doorheen de uien.
12
Zodra de uien licht gebakken zijn, bepoeder je ze met de bloem. Roer en laat de bloem heel kort meebakken.
13
Voeg de gebakken spekjes toe en de stukken parelhoen. Hou het vuur matig hoog.
14
Verwarm de oven voor tot 160°C.
15
Schenk het bier over het vlees en roer alle smakelijke aanbaksels los. Laat het vocht even opkoken zodat de alcohol verdampt. Merk ook op dat je wat binding krijgt. Info: Jeroen gebruikt voor deze bereiding Moinette Biologique. Gebruik naar persoonlijke voorkeur een ander blond bier van hoge gisting.
16
Schep de bouillon erbij, tot de stukken parelhoen half onder staan.
17
Gebruik wat keukentouw om de blaadjes laurier en de takjes tijm en rozemarijn samen te binden. Gooi het kruidentuiltje in de pot, samen met de kruidnagels.
18
Voeg de scherpe mosterd toe, wat confituur van veenbessen en roer.
19
Zet het deksel de pot en schuif hem in de voorverwarmde oven van 160°C. Laat de parelhoen ongeveer 40 minuten garen. Bereid tussendoor een witloofsla en bak kort voor het serveren de kroketten.
Het witloofslaatje
6 witloof, mayonaise, 1 scheutje natuurazijn, peper, zout
20
Bereid het witloofslaatje kort voor de maaltijd.
21
Spoel het witloof, en snij het taaie onderste stukje van elke stronk weg, snij de groente in fijne reepjes en doe ze in een mengschaal.
22
Schep een beetje mayonaise in de schaal en meng alles. Overdrijf niet met de mayonaise. Er hoeft enkel een dun laagje rond de groente te kleven.
23
Proef en werk het slaatje af met een scheutje azijn, wat peper van de molen en een beetje zout.
Aardappelkroketten
24
Bak aardappelkroketten goudbruin in de friteuse. Kies voor diepvrieskroketten of neem vooraf de tijd om verse kroketten te maken. Het recept daarvoor vind je hier.
Serveren
25
Verdeel de filets en de billen over de tafelgasten. Lepel over ieders bord een flinke lepel saus en serveer er witloofsla en aardappelkroketten bij.