Paprikasoep met kruidenkaas

Paprika’s zijn niet alleen heel smakelijk, ze zijn ook heel gezond. De groente bevat een flinke hoeveelheid vitamine C. Jeroen maakt er graag soep van en daar horen ook hele lekkere balletjes bij. Om ze extra smaak te geven, voegt hij piepkleine stukjes Spaanse chorizo toe aan het gehakt. Let wel op bij het serveren: als je geruzie wil vermijden, schep dan precies evenveel balletjes in het bord soep van elke tafelgast.

Ingrediënten

  • 2 liter kippenbouillon
  • 2 ui
  • 2 teentjes look
  • 5 rode paprika
  • 3 eetlepel boter
  • 1 koffielepel currypoeder
  • 1 koffielepel paprikapoeder
  • 2 dl witte wijn
  • laurierblaadje
  • verse tijm
  • peterseliestelen
  • 100 g kruidenkaas
  • peper
  • zout
  • 100 g chorizo
  • 250 g kippengehakt
  • 100 g paneermeel
  • peper
  • zout
  • 1 ei
  • klontje boter

Benodigdheden

  • een eindje keukentouw
  • een grote zeef
  • een staafmixer

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Voor de soep

Ontdooi een portie kippenbouillon, of bereid een verse portie.

Pel de uien en snij ze grof.  Pel de knoflookteentjes en snij in stukjes.

Halveer de paprika’s en snij er de zaadlijsten uit. Verwijder ook de witte vliesjes binnenin. Snij de groente grof.

Smelt een klontje boter in een ruime stoofpot, op een matig vuur.  Stoof de stukken ui, look en paprika in de hete boter, tot ze bijna gaar zijn. Roer regelmatig in de pot.

Voeg het currypoeder en het paprikapoeder toe. Roer alles om en schenk er (naar keuze) wat witte wijn bij. Laat alles even pruttelen.

Maak een bouquet garni van enkele laurierblaadjes, takjes verse tijm en (indien beschikbaar) peterseliestelen. Bind alles samen met een eindje keukentouw.

kookvraag Hoe maak ik een bouquet garni?

Schenk de kippenbouillon bij de gestoofde groenten. Laat alles pruttelen op een zacht vuur, gedurende 20 à 30 minuten.

Haal het bouquet garni uit de pot en mix de soep glad met een staafmixer.

Zeef de soep zodat bv. stukjes schil van de paprika’s verwijderd worden.

Voeg de kruidenkaas toe en mix de soep nog even. Gebruik een hoeveelheid kruidenkaas naar persoonlijke smaak.  Kruid de soep met wat zout en peper van de molen. Proef regelmatig.

Voor de chorizoballetjes

Snij de (sneetjes) chorizo in piepkleine stukjes. Zorg ervoor dat er geen te grote brokken van de Spaanse worst in de balletjes terechtkomen.

Neem een mengschaal en doe daar het gehakt en de stukjes chorizo in.

Voeg het ei toe en (een deel van) het paneermeel. Doe er ook een snuifje zout bij en wat peper van de molen.

Was je handen en kneed alle ingrediënten tot een egaal vleesmengsel. Zorg ervoor dat het mengsel niet te vochtig is, maar ook niet te droog. Voeg indien nodig wat meer paneermeel toe.

Rol balletjes van het vleesmengsel, en leg deze op een groot bord of een schaal. Balletjes met een diameter van ongeveer 1,5 cm zijn perfect.

Verhit een klont boter in een braadpan. Bak de balletjes tot ze een goudbruin korstje hebben. Binnenin hoeven ze nog niet gaar te zijn.  

Schep de balletjes (zonder het braadvet) in de soep. Laat de soep nog enkele minuten pruttelen, totdat de chorizoballetjes helemaal gaar zijn.  De soep is klaar om te serveren.

Paprikasoep met kruidenkaas