
Het zalige aan dit Italiaanse nagerecht, dat letterlijk ‘gekookte room’ betekent, is dat het smelt zodra je het in je mond steekt. Deze heerlijke puddingachtige crème met witte chocolade krijgt het gezelschap van kort gebakken stukjes perzik met honing en een krokante amandelcrumble. Een variatie aan heerlijk zoete smaken en texturen.
Ingrediënten
- water
- 2 blaadjes gelatine
- 2.5 dl room
- 2.5 dl melk
- 1 vanillestok
- 150 g witte chocolade
- 50 g boter
- 50 g amandelpoeder
- 50 g bloem
- 50 g kristalsuiker
- 4 perzik
- boter
- 2 eetlepel honing
Benodigdheden
- vormpjes of glazen voor panna cotta
- een maatbeker
- een rasp
- bakpapier
Bereiding
De panna cotta
Vul een beker met koud water en week er de gelatineblaadjes in.
Schenk de juiste hoeveelheid room en melk in een pan en breng het mengsel rustig aan de kook.
Voeg de zaadjes en de peul van de vanillestok toe.
Breek of snijd de witte chocolade in stukjes en doe ze in het melk-roommengsel. Roer zorgvuldig met de garde tot de chocolade opgelost is.
Knijp de geweekte gelatine uit en los de soepele blaadjes op in de hete room met melk en chocolade. Het mengsel hoeft niet te koken!
Giet het hete mengsel voor panna cotta in een maatbeker
Klassieke panna cottavormpjes zijn potjes van licht metaal. Zet ze op een schaaltje en verdeel het gekookte mengsel over de vormpjes.
Verhuis de schaal naar de koelkast. Geef het roomdessert minstens 1 uur de tijd om op te stijven.
De amandelcrumble
Verwarm de oven voor op 175°C.
Weeg alle ingrediënten zorgvuldig af en meng alles onder elkaar met je handen tot je een kruimelig deeg krijgt.
Verdeel de crumble over de ovenplaat en bak gedurende 25 minuten op 175°C. Roer af en toe om.
De gebakken perziken
Snijd de perziken in stukken. Je hoeft ze niet te schillen.
Verwarm een klont boter in een pan en voeg de stukken perzik toe. Doe er de honing bij en laat kort bakken.
De afwerking
Haal de panna cotta uit de vormpjes.
Serveer de panna cotta met een paar stukjes gebakken perzik. Werk af met de amandelcrumble en wat extra witte chocoladeschilfers. Smakelijk!