Moussaka
Moussaka
Griekse Dagelijkse kost met gebakken plakjes aubergine en aardappel, tomatensaus met lamsgehakt en kaassaus met schapenkaas.
Moussaka
Moussaka
Griekse Dagelijkse kost met gebakken plakjes aubergine en aardappel, tomatensaus met lamsgehakt en kaassaus met schapenkaas.
Ingrediënten
4 personen
Aubergine
3
Loskokende aardappelendikke
800 g
Arachideolie
1 flinke scheut
Uien
2
Look
3 teentjes
Rozemarijn
Wortelen
2
Selder
2 stengels
Lamsgehakt
400 g
Rundergehaktpuur
400 g
Harissa
2 tl
Tomatenpuree
2 el
Rode wijn
0,2 l
Gepelde tomaten
1 blik
Komijn
1 snuifje
Oregano
1 snuifje
Gerookt paprikapoeder
1 snuifje
Laurier
3 blaadjes
Kaneelstokje
1
Melk
0,7 l
Boter
30 g
Bloem
40 g
Nootmuskaat
1 snuifje
Schapenkaasharde
200 g
Benodigdheden
Hakmolen
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
1
Verwarm de oven voor tot 200 °C.
400 g lamsgehakt, 400 g rundergehakt (puur)
2
Bak de twee soorten gehakt in boter. Prak het gehakt met een vork en kruid met peper en zout. Schep het gebakken gehakt uit de pan en hou even apart.
2 uien, 3 teentjes Look, rozemarijn
3
Pel de uien en de look, en doe ze in de hakmolen met enkele takjes rozemarijn. Mix kort en stoof aan.
2 stengels selder, 2 wortelen
4
Snijd de selder en de wortelen grof en mix ze kort in de hakmolen. Laat meestoven.
5
Voeg het gebakken gehakt toe aan de groenten.
1 snuifje komijn, 1 snuifje oregano, 1 snuifje gerookt paprikapoeder, 2 tl Harissa, 2 el Tomatenpuree
6
Breng het geheel op smaak met komijn, oregano en gerookt paprikapoeder. Voeg de harissa en de tomatenpuree toe.
0,2 l rode wijn, 1 kaneelstokje, 3 blaadjes laurier
7
Blus met de rode wijn en laat even koken. Voeg daarna de kaneelstok en wat laurier toe.
1 blik gepelde tomaten
8
Doe de gepelde tomaten erbij en voeg een blik water toe. Zet een deksel op de pot en laat zachtjes koken.
800 g Loskokende aardappelen (dikke), 3 aubergine, 1 flinke scheut arachideolie
9
Snijd de aardappelen en de aubergines in plakken en bak ze in olie.
10
Laat ze uitlekken op keukenpapier en strooi er wat zout over.
200 g schapenkaas (harde)
11
Rasp de kaas.
30 g boter, 40 g bloem, 0,7 l melk
12
Maak een roux van boter en bloem, en giet de melk erbij. Breng de bechamel aan de kook.
1 snuifje nootmuskaat
13
Doe er ¾ van de geraspte kaas bij en breng de saus op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
14
Lepel een laag kaassaus op de bodem van een ovenschaal en schik er een deel van de plakken aubergine en aardappel op.
15
Lepel er vervolgens wat gehaktsaus over en herhaal weer met plakken aubergine en aardappel.
16
Ga verder met de gehaktsaus en herhaal deze stappen tot de ovenschaal gevuld is. Eindig met een flinke laag van de kaassaus en strooi er de rest van de gemalen kaas over.
17
Bak de moussaka nog 30 minuten in de oven op 200 °C.
Wat vond je van dit recept?
Geef je mening en help anderen om de perfecte keuze te maken!1
Verwarm de oven voor tot 200 °C.
400 g lamsgehakt, 400 g rundergehakt (puur)
2
Bak de twee soorten gehakt in boter. Prak het gehakt met een vork en kruid met peper en zout. Schep het gebakken gehakt uit de pan en hou even apart.
2 uien, 3 teentjes Look, rozemarijn
3
Pel de uien en de look, en doe ze in de hakmolen met enkele takjes rozemarijn. Mix kort en stoof aan.
2 stengels selder, 2 wortelen
4
Snijd de selder en de wortelen grof en mix ze kort in de hakmolen. Laat meestoven.
5
Voeg het gebakken gehakt toe aan de groenten.
1 snuifje komijn, 1 snuifje oregano, 1 snuifje gerookt paprikapoeder, 2 tl Harissa, 2 el Tomatenpuree
6
Breng het geheel op smaak met komijn, oregano en gerookt paprikapoeder. Voeg de harissa en de tomatenpuree toe.
0,2 l rode wijn, 1 kaneelstokje, 3 blaadjes laurier
7
Blus met de rode wijn en laat even koken. Voeg daarna de kaneelstok en wat laurier toe.
1 blik gepelde tomaten
8
Doe de gepelde tomaten erbij en voeg een blik water toe. Zet een deksel op de pot en laat zachtjes koken.
800 g Loskokende aardappelen (dikke), 3 aubergine, 1 flinke scheut arachideolie
9
Snijd de aardappelen en de aubergines in plakken en bak ze in olie.
10
Laat ze uitlekken op keukenpapier en strooi er wat zout over.
200 g schapenkaas (harde)
11
Rasp de kaas.
30 g boter, 40 g bloem, 0,7 l melk
12
Maak een roux van boter en bloem, en giet de melk erbij. Breng de bechamel aan de kook.
1 snuifje nootmuskaat
13
Doe er ¾ van de geraspte kaas bij en breng de saus op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
14
Lepel een laag kaassaus op de bodem van een ovenschaal en schik er een deel van de plakken aubergine en aardappel op.
15
Lepel er vervolgens wat gehaktsaus over en herhaal weer met plakken aubergine en aardappel.
16
Ga verder met de gehaktsaus en herhaal deze stappen tot de ovenschaal gevuld is. Eindig met een flinke laag van de kaassaus en strooi er de rest van de gemalen kaas over.
17
Bak de moussaka nog 30 minuten in de oven op 200 °C.
Wat vond je van dit recept?
Geef je mening en help anderen om de perfecte keuze te maken!Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
1u
Ingrediënten
Aubergine
3
Loskokende aardappelendikke
800 g
Arachideolie
1 flinke scheut
Uien
2
Look
3 teentjes
Rozemarijn
Wortelen
2
Selder
2 stengels
Lamsgehakt
400 g
Rundergehaktpuur
400 g
Harissa
2 tl
Tomatenpuree
2 el
Rode wijn
0,2 l
Gepelde tomaten
1 blik
Komijn
1 snuifje
Oregano
1 snuifje
Gerookt paprikapoeder
1 snuifje
Laurier
3 blaadjes
Kaneelstokje
1
Melk
0,7 l
Boter
30 g
Bloem
40 g
Nootmuskaat
1 snuifje
Schapenkaasharde
200 g
Moussaka
Griekse Dagelijkse kost met gebakken plakjes aubergine en aardappel, tomatensaus met lamsgehakt en kaassaus met schapenkaas.Instructies
1
Verwarm de oven voor tot 200 °C.
400 g lamsgehakt, 400 g rundergehakt (puur)
2
Bak de twee soorten gehakt in boter. Prak het gehakt met een vork en kruid met peper en zout. Schep het gebakken gehakt uit de pan en hou even apart.
2 uien, 3 teentjes Look, rozemarijn
3
Pel de uien en de look, en doe ze in de hakmolen met enkele takjes rozemarijn. Mix kort en stoof aan.
2 stengels selder, 2 wortelen
4
Snijd de selder en de wortelen grof en mix ze kort in de hakmolen. Laat meestoven.
5
Voeg het gebakken gehakt toe aan de groenten.
1 snuifje komijn, 1 snuifje oregano, 1 snuifje gerookt paprikapoeder, 2 tl Harissa, 2 el Tomatenpuree
6
Breng het geheel op smaak met komijn, oregano en gerookt paprikapoeder. Voeg de harissa en de tomatenpuree toe.
0,2 l rode wijn, 1 kaneelstokje, 3 blaadjes laurier
7
Blus met de rode wijn en laat even koken. Voeg daarna de kaneelstok en wat laurier toe.
1 blik gepelde tomaten
8
Doe de gepelde tomaten erbij en voeg een blik water toe. Zet een deksel op de pot en laat zachtjes koken.
800 g Loskokende aardappelen (dikke), 3 aubergine, 1 flinke scheut arachideolie
9
Snijd de aardappelen en de aubergines in plakken en bak ze in olie.
10
Laat ze uitlekken op keukenpapier en strooi er wat zout over.
200 g schapenkaas (harde)
11
Rasp de kaas.
30 g boter, 40 g bloem, 0,7 l melk
12
Maak een roux van boter en bloem, en giet de melk erbij. Breng de bechamel aan de kook.
1 snuifje nootmuskaat
13
Doe er ¾ van de geraspte kaas bij en breng de saus op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
14
Lepel een laag kaassaus op de bodem van een ovenschaal en schik er een deel van de plakken aubergine en aardappel op.
15
Lepel er vervolgens wat gehaktsaus over en herhaal weer met plakken aubergine en aardappel.
16
Ga verder met de gehaktsaus en herhaal deze stappen tot de ovenschaal gevuld is. Eindig met een flinke laag van de kaassaus en strooi er de rest van de gemalen kaas over.
17
Bak de moussaka nog 30 minuten in de oven op 200 °C.