
Billy by is de officiële naam voor deze mosselsoep gemaakt met in witte wijn gekookte mosselen, visfumet, ui en bleekselder. Er bestaan twee verhalen over de naam van de soep. Het eerste gaat over de chef van Chez Maxim’s die de soep creëerde voor Billy, een geliefde stamgast die dol was op mosselen. Een tweede verhaal beweert dat de soep werd opgediend op het afscheidsdiner van een Amerikaanse officier na de landing in Normandië. De naam zou een afkorting zijn van Billy, bye, bye.Wat er ook van zij, het is een culinaire soep om duimen en vingers bij af te likken.
Ingrediënten
- 4 visgraat
- 3 stengel bleekselder
- 1 ui
- 2 teentje knoflook
- 3 takje tijm
- 10 peperbol
- zout
- 2 kg mosselen
- 3 stengel bleekselder
- 1 ui
- 5 dl witte wijn
- peper
- 3 tijm
- 3 blaadje laurier
- olijfolie
- 2 liter mosselvocht
- 1 venkel
- 2 stengel bleekselder
- 3 ui
- 2 teentje knoflook
- 2 dl room
- 2 blaadje laurier
- 2 tijm
- 1 steranijsje
- peper
- zout
- boter
- 1 bussel bieslook
Benodigdheden
- een staafmixer
Bereiding
De visfumet
Was de visgraten onder koud stromend water tot ze helemaal schoon zijn. Doe ze in een hoge kookpot.
Giet er 4 liter koud water bij zodat de graten volledig onderstaan. Breng het water aan de kook.
Spoel de bleekselder en snijd de stengels in stukken. Doe ze bij de visgraten.
Snijd het groen van de venkel en spoel het onder stromend water. Doe de afsnijdsels of ‘parures’ ook bij de graten.
Pel een ui en snijd hem in stukken. Kneus en pel 2 tenen look. Plet de peperbollen in een vijzel.
Doe ui en look bij de graten en kruid met tijm, zout en peperbollen. Laat een half uur op een zacht vuur trekken.