Instructies

4 personen

De visfumet

4 visgraten, 3 stengel bleekselder, 1 ui, 2 teentjes Look, 3 takjes tijm, 10 peperbolletjes, zout
1

Was de visgraten onder koud stromend water tot ze helemaal schoon zijn. Doe ze in een hoge kookpot.

2

Giet er 4 liter koud water bij zodat de graten volledig onderstaan. Breng het water aan de kook.

3

Spoel de bleekselder en snijd de stengels in stukken. Doe ze bij de visgraten.

4

Snijd het groen van de venkel en spoel het onder stromend water. Doe de afsnijdsels of ‘parures’ ook bij de graten.

5

Pel een ui en snijd hem in stukken. Kneus en pel 2 tenen look. Plet de peperbollen in een vijzel.

6

Doe ui en look bij de graten en kruid met tijm, zout en peperbollen. Laat een half uur op een zacht vuur trekken.

De mosselen

2.000 g mosselen, 3 stengel bleekselder, 1 ui, 0,5 l witte wijn, peper, 3 tijm, 3 blaadje laurier, olijfolie
7

Spoel de mosselen in ruim water tot ze helemaal schoon zijn.

8

Maak de bleekselder schoon en snijd de stengels in stukken. Pel de ui en snijd hem grof.

9

Verwarm een scheut olijfolie in een kookpot. Stoof de bleekselder en de ui kort aan.

10

Doe er de mosselen bij en kruid met peper, tijm en laurier.

11

Giet er wijn bij en zet een deksel op de kookpot. Schud tussendoor een keer op. Haal de pot van het vuur als alle mosselen open zijn.

De soep

2 l mosselvocht, 1 venkel, 2 stengel bleekselder, 3 uien, 2 teentjes Look, 0,2 l Room, 2 blaadje laurier, 2 tijm, 1 Steranijs, peper, zout, boter
12

Pel de uien en snijd ze grof. Kneus en pel de knoflook. Snijd de venkel en de bleekselder grof.

13

Smelt een klontje boter in een soepketel en fruit de uien. Doe er look, venkel en bleekselder bij en kruid met laurier, tijm en steranijs.

14

Giet de mosselen door een vergiet en vang het kookvocht op.

15

Haal het schuim van de visfumet en vul het mosselvocht aan met fumet tot de gewenste hoeveelheid. Vries de rest van de visfumet eventueel in om later te gebruiken.

16

Giet het vocht bij de groenten en laat 20 minuten garen op een zacht vuur met het deksel schuin op de soepketel.

Afwerken en serveren

1 bosje Bieslook
17

Neem de tijm, laurier en steranijs uit de soep en mix met een staafmixer.

18

Roer een flinke scheut room door de soep.

19

Mix er met de staafmixer een klontje boter door zodat de soep mooi gaat schuimen. Breng op smaak met peper en een snuif zout.

20

Haal de mosselen uit hun schelp.

21

Snipper de bieslook fijn.

22

Verdeel de mosselen over borden of kommen en lepel er soep over. Werk af met gesnipperde bieslook.