
Vergeef Jeroen het woordgrapje, maar deze ‘Meusli’ is zijn persoonlijke versie van een ‘granola’. Amerikanen zijn verzot op zo’n geroosterde ontbijtmix van havermout, noten, pitten, zaden en wat zoetigheid. En geef ze eens ongelijk, want zoveel crunch combineert perfect met frisse yoghurt, vers fruit en zelfs wat chocolade. Jeroen gebruikt frambozen en bosbessen, maar eender welk fruit smaakt heerlijk aan het begin van de dag.Maak meteen een flinke hoeveelheid klaar en bewaar de geroosterde mix in een afgesloten pot.
Ingrediënten
- 100 g amandelnoten
- 50 g kokosnoot
- 300 g havermoutvlokken
- 50 g pijnboompitten
- 50 g sesamzaad
- 50 g maanzaad
- 3 eetlepel plantaardige olie
- 3 eetlepel esdoornsiroop
- 85 g bruine suiker
- 800 g yoghurt
- 150 g framboos
- 100 g bosbessen
- rozijnen en/of gedroogde abrikozen
- donkere chocolade
- 1 scheutje esdoornsiroop
Benodigdheden
- een keukenweegschaal
Bereiding
De granola
Verwarm de oven voor tot 150°C.
Hak de amandelnoten (en de stukjes kokosnoot) grof.
Meng de afgewogen hoeveelheden havermoutvlokken, pijnboompitten, sesamzaad, maanzaad, amandelnoten en kokosnoot.
Voeg de olie, de esdoornsiroop en de bruine suiker toe. Meng alles zorgvuldig.
Verdeel het mengsel op een gote vlakke bakplaat. Bak het 30 minuten in de oven van 150°C. Let op: Roer het mengsel na een kwartier even om.
Bewaar het geroosterd mengsel in een goed afgesloten pot of doos.
Afwerken en serveren
Jeroen serveert de geroosterde mix met ongezoete yoghurt, frambozen en blauwe bessen. Voeg eventueel ook rozijnen, gehakte gedroogde abrikozen en/of fijngehakte donkere chocolade toe.
Knijp maar smaak nog wat esdoornsiroop of vloeibare honing over dit voedzaam ontbijt.