
Na een bezoek aan Beiroet is Jeroen verslingerd aan de Libanese keuken. Het lijkt een ver-van-mijn-bed-show, maar daar weten ze als de beste wat lekker koken is. Alle ingrediënten voor deze bereiding kan je moeiteloos vinden in de Vlaamse winkels en tòch zet je een niet-alledaags uitheems gerecht op de tafel, waar iedereen gegarandeerd lovend over is.Baba ganoush is een smeuïge auberginedip die je terugvindt in het Midden-Oosten.
Ingrediënten
- 800 g merguezworst
- scheutje olijfolie
- 150 g bulgur
- 3 dl water
- 1 bussel peterselie
- 0.5 bussel munt
- 3 tomaat
- 0.5 ui
- scheutje olijfolie
- 0.5 citroen
- peper
- zout
- 4 aubergine
- 2 teentje look
- 0.5 citroen
- 4 rozemarijn
- 1 eetlepel tahini
- komijnpoeder
- paprikapoeder
- olijfolie
- peper
- zout
- 4 pitabroodje
Benodigdheden
- vellen aluminiumfolie
Bereiding
Aubergines voor baba ganoush
Voor de tabouleh met bulgur
Strooi de bulgur in een kom en schenk er een dubbele hoeveelheid kokend water over. Laat de bulgur wellen.
Breng meer water aan de kook om de tomaten te ontvellen.
Spoel de peterselie en de munt en sniipper de kruiden fijn.
Snij een ondiep kruis in de top van elke tomaat. Dompel de tomaten minstens 10 tellen onder in het kokend water. Spoel ze nadien meteen onder koud stromend water.
Verwijder het dunne vel, snij ze in kwarten en verwijder de zaadlijsten. Snij de stukken tomatenvlees in gelijke fijne blokjes van zo’n halve centimeter breed.
Pel de rode ui en snipper het deel dat je nodig hebt zo fijn mogelijk.
Meng de kruidensnippers, de blokjes tomaat en de fijne rode ui. Schep er de gewelde bulgur doorheen en breng de tabouleh op smaak met een flinke scheut fijne olijfolie, wat vers citroensap, versgemalen peper en wat zout.
Voor de baba ganoush
Vlees en brood
Afwerken en serveren
Schep de baba ganoush in een serveerschaal en doe hetzelfde met de tabouleh.
Laat de gebakken merguez even uitlekken op een vel keukenpapier en leg ze op een serveerschaal.
Verzamel de warme stukken zacht-krokant pitabrood en verhuis de hele club van bereidingen naar de tafel. Laat iedereen naar hartenlust opscheppen. (Eet de stukjes brood met de baba ganoush als beleg of dipsaus.)