Instructies

4 personen

Voor de tabouleh met bulgur

1

Verwarm de oven voor tot 180°C.

2

Pel de looktenen en snij ze in flinterdunne plakjes.

3

Snij het steelstuk van de aubergines en snij elke glanzende vrucht overlangs in twee. Maak een drietal diepe inkervingen in het vruchtvlees van elk stuk aubergine. (Let erop dat je de schil niet doorsnijdt.)

4

Leg telkens twee halve aubergines op een vel aluminiumfolie. Prop in de insnijdingen een fijn plakje verse look en druppel er telkens een royale scheut fijne olijfolie over.

5

Strooi er vervolgens een bescheiden snuifje gerookt paprikapoeder over, een flinke snuif komijnpoeder, versgemalen peper en wat zout.

6

Leg een takje rozemarijn op een halve aubergine, leg de tweede helft van de vrucht erbovenop en verpak ze in de aluminiumfolie.

7

Leg de pakketjes met gekruide aubergine in de oven van 180°C en gaar ze minstens 45 minuten. Laat ze nadien afkoelen.

8

Tussendoor: Haal de merguez uit de koelkast en laat de worstjes op kamertemperatuur komen.

Voor de baba ganoush

9

Strooi de bulgur in een kom en schenk er een dubbele hoeveelheid kokend water over. Laat de bulgur wellen.

TIPVoor extra smaak kan je ook hete groente- of kippenbouillon gebruiken.
10

Breng meer water aan de kook om de tomaten te ontvellen.

11

Spoel de peterselie en de munt en sniipper de kruiden fijn.

12

Snij een ondiep kruis in de top van elke tomaat. Dompel de tomaten minstens 10 tellen onder in het kokend water. Spoel ze nadien meteen onder koud stromend water.

13

Verwijder het dunne vel, snij ze in kwarten en verwijder de zaadlijsten. Snij de stukken tomatenvlees in gelijke fijne blokjes van zo’n halve centimeter breed.

14

Pel de rode ui en snipper het deel dat je nodig hebt zo fijn mogelijk.

TIPDe rode ui kan je vervangen door fijne snippers lente-ui.
15

Meng de kruidensnippers, de blokjes tomaat en de fijne rode ui. Schep er de gewelde bulgur doorheen en breng de tabouleh op smaak met een flinke scheut fijne olijfolie, wat vers citroensap, versgemalen peper en wat zout.

Vlees en brood

16

Verwijder de takjes rozemarijn. Lepel het malse vruchtvlees uit de gare en afgekoelde aubergines en verzamel het in een mengschaal. Plet het met een vork, voeg wat tahini toe, wat versgemalen peper en een snuifje zout.

17

INFO: Tahini of tahin is een pasta gemaakt van sesamzaad. Je koopt ze in de betere supermarkt of in een winkel van Noord-Afrikaanse producten.

18

Meng alles, proef en beslis of je aan de baba ganoush wat meer gerookt paprikapoeder en/of komijnpoeder wenst toe te voegen.

Afwerken en serveren

19

Breng de oven opnieuw op temperatuur. Reken zo’n 160 tot 180°C.

20

Schenk een scheut olijfolie in een braadpan op een matig vuur.

21

Bak er de worstjes in, liefst zonder haast, zodat de merguez gaar zijn in de kern en bruin gebakken, zonder open te barsten.

22

Scheur de pitabroodjes in grove stukken en leg ze enkele minuten in de hete oven.

23

Schep de baba ganoush in een serveerschaal en doe hetzelfde met de tabouleh.

24

Laat de gebakken merguez even uitlekken op een vel keukenpapier en leg ze op een serveerschaal.

25

Verzamel de warme stukken zacht-krokant pitabrood en verhuis de hele club van bereidingen naar de tafel. Laat iedereen naar hartenlust opscheppen. (Eet de stukjes brood met de baba ganoush als beleg of dipsaus.)

TIPMaak het hele aanbod extra feestelijk met een portie tzatziki en/of olijven erbij.